Açık ara eğitim

Eğitimde fırsat eşitliğinin tanımı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne göre  “Her bireyin eğitim görme hakkı vardır” olarak belirtilmiştir. Aslında her birey eğitimde eşit haklara sahiptir.

Fakat bir çocuğun sahip olduğu eğitim fırsat ve imkanları ailesinin sosyo-ekonomik durumuna göre değişkenlik gösteriyorsa söz konusu fırsat eşitliğinden bahsedilemez. Günümüz dünyası ciddi bir salgın felaketi ile mücadele ederken bir çok alan bu durumdan maalesef ki olumsuz etkilendi.

Eğitim de en çok etkilenen alanlardan biri oldu. Ülkemizde normal koşullarda bile bariz bir eğitim fırsat eşitsizliği söz konusu idi. Şu an ki mevcut eğitim koşulları arayı iyice açarak her çocuğun asla aynı imkanlarda eğitim göremeyeceğini bir kez daha göstermiş oldu. Aylardır süregelen bir eğitim bocalaması yaşanıyor.

Bir çocuk düşünün; eğitimi sadece ve sadece ailesinin sosyo-ekonomik durumuna bağlı olan. Son dönemde tüm kademelerde uzaktan eğitim adı altında yeni bir eğitim sistemi türetildi. Uzaktan eğitim; nedense sadece kentlere indirgenebilen, sadece teknolojik imkanları olan ve sadece bazı teknik altyapısı olan ağ merkezlerine bağlı kılınan bir sistem oldu. Bu imkanlardan yoksun olan çocukların hiç biri türetilen yeni eğitim sistemine dahil olamadı. Zaten dahil etmek için hiç bir çaba da sarf edilmedi. Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan çocuklar eğitimde daha çok mağdur edildi.

Fakat ülkenin bir de merkezi sınav sistemi gerçeği var; LGS ve YKS. Ne var ki eşit koşullarda sınavlara hazırlanamayan bu çocuklar, sınavda eşit koşullarda değerlendirilecekler.

Açık ara eğitimin bu yılki mağdurları yine değişmedi. Ailelerin sosyo-ekonomik durumu çocuklar üzerindeki dezavantajını her zamanki gibi koruyor.

Türkiye’nin sosyo-eğitim politikasının çocukları daha fazla olumsuz etkilememesi adına bir takım çalışmaların başlatılması gerekir. Eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin giderilmesi tüm çocukların geleceğine umut olmalıdır. Eğitimin erişilebilirliği için gerekli teknik altyapının bir an önce başlatılması gerekir.

Özellikle bölgeler arası farklılıkların minimize edilmesi ve her çocuk eşit koşullarda eğitim görme hakkına sahiptir anlayışı yerleşmelidir.

Daha eşit bir eğitim ve daha mutlu çocuklar temennisiyle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi