Türkiye genelinde 22 bin şüpheli sandık var

Türkiye genelinde 22 bin şüpheli sandık var
İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Birol Aydemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a giden normalin dışında oy sayısını 775 bin ila 836 bin arası olarak açıkladı.

Seçimin ikinci tura kalması usulsüzlük iddiaları başta olmak üzere birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Cumhuriyet’e konuşan eski TÜİK başkanı, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Birol Aydemir, 6 milyon seçmeni kapsayan 22 bin sandığın şüpheli olduğunu söyledi.

Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’e konuşan Aydemir, hata ve usulsüzlüklerin sandığa ilk gidildiği andan, oyların Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sisteminde onaylanmasına kadar olan süreçte yapıldığına dikkat çekti.

Söz konusu aşamaları sıralayan Aydemir, “Oy kullanma sırasında, kullanılan oyların ıslak imzalı tutanaklara geçirilmesi sırasında ve ıslak imzalı tutanakların YSK sistemine aktarılması sırasında hata ve usulsüzlük olabiliyor” dedi

Bir sandıktan çıkan verilerin o sandığın bulunduğu bölge verileri ile karşılaştırıldığında, yüksek katılım, geçersiz oy oranlarının düşük olması ve adayın bölgede aldığı oy oranının karşılaştırılması sonucu ortaya çıkan sonuçların usulsüzlük belirtisi olabileceğini aktaran Aydemir, durumu örneklerle de açıkladı.

URFA, SİİRT MALATYA

Birol Aydemir, “Bu şartları sağlayan 22 bine yakın sandık var. Bu sandıklardaki toplam seçmen sayısı yaklaşık 6 milyon. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a giden normalin dışında oy sayısı ise 775 bin ila 836 bin arası. Bu da yüzde 1.47 ile yüzde 1.58 oranına denk geliyor” dedi.

Söz konusu olayların en çok yaşandığı illeri ise “Şanlıurfa, Malatya, Erzincan, Siirt, Tokat, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay” olarak sıraladı.

DİYARBAKIR’DA BİR SANDIKTA YÜZDE 99 OY ERDOĞAN’A

Diyarbakır’da 1161 nolu sandıkta katılım oranı yüzde 98. Geçersiz oy oranı ise yüzde 0. Bu sandıktan Erdoğan’a yüzde 99 oranında oy çıkmış. Benzer bir durum da Şırnak’ta 1068 nolu sandıkta da yaşanmış” diyen Aydemir, doğu illerinde MHP’ye de blok bir şekilde oy kullanıldığını kaydetti, “Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde bulunan 1102 nolu sandıkta MHP’nin oy oranı yüzde yüz oranında. Ancak MHP’nin ilçe bazında aldığı oy yüzde 9.29” ifadelerini kullandı.

YEŞİL SOL’UN OYLARI MHP’YE

Bazı sandıklarda da Yeşil Sol Parti’nin oylarının MHP’ye kaydırılmış olabileceğini öne süren Aydemir, “Şırnak Cizre’de 1240 nolu sandıktaki MHP oy oranı yüzde 87.59. İlde MHP’nin aldığı oy oranı ise yüzde 3.25. Bu durumda Yeşil Sol Parti’nin oylarının MHP’ye yazılmış olabileceği anlaşılıyor” diye konuştu. ‘Sahip çıkarsak kazanırız’ Seçim güvenliğinin önemine vurgu yapan Aydemir, “Her sandıkta olmamız gerekiyor. Sandıklara sahip çıkarsak bu seçimi kazanırız. Sorun yaşanan sandıklar da tespit edildi. Bu sandıklarla özel olarak ilgilenilmeli” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.