#Evde kal, lütfen

Hayatın normal sayılan akışı Türkiye’de 11 Mart’tan beri giderek artan şekilde akamete uğruyor. Haklı bir aksama, olması gereken de bu zaten.

Ölümü ensemizde hissettiğimiz bugünlerde vaka ve ölüm sayılarının çetelesini Sağlık Bakanlığı tutuyor.

Hayatın normal sayılan akışı; virüs önlemleri kapsamında bazı sektörlerde işyerlerin kapatılması kararıyla milyonlarca insan ya işsiz kaldı ya da iş akışı büyük oranda aksadı ve normal olarak hayatta durma noktasına geldi.

Bu noktada duran hayatı ve etkilerini azaltmak için devlet bir dizi önlemler aldı.

Kısa çalışma ödeneği, hem çalışan hem de işverenler için başta devlet bankaları üzerinden ilk altı ayı ödemesiz kredi imkanı (faizli) tanınması, vergilerin bir süreliğine ertelenmesi, sosyal yardım paketinin birinci fazında 2 milyon 111 bin haneye destek sağlanması iyi girişimler.

Yeterli mi? Değil elbet…

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Biz bize yeteriz Türkiyem" adıyla yardım kampanyası başlatılmasını da unutmamak gerek. Fahrettin Altun, kampanya kapsamında yaklaşık 600 milyon TL’nin toplandığını açıkladı.

Bu arada Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin başlatmış olduğu kampanyalar da Cumhurbaşkanının “Devlet içinde devlet olmanın gereği yok” vurgusu ve yardımların bir çatı altında toplanması gerekçesiyle bloke edildi.

Koronavirüs’ün yayılımının önüne geçmek amacıyla eksik de olsa yapılanlar bir yana hem ulusal hem de küresel çapta önlemler ve dayanışma ile aşılabilecek bir olağanüstülük söz konusu.

Bu noktada belki de bu yönde tartışmaları bir yana bırakarak ve bir yandan hem mücadeleyi, hem kurallara uymayı önceleyerek; birarada dayanışma için de olmanın zamanıdır.

Bu kritik günlerde mücadelemizin her boyutunun ayrı önemde olduğunu unutmamalı ve hiçbir boyutunu atlamadan, toplumuun tüm kesimlerini gözeterek sürdürülebilir kılmak her vatandaşın görevi.

Evde kalması gerekenler kalmalı, başta sağlık emekçileri, güvenlik görevlileri ve bilfiil sahada olanları minnetle anarak ve onların işlerini kolaylaştırarak bu olağanüstü durumu aşabiliriz.

Aksi durumda yaşananların bize verdiği dersler İtalya’da, İspanya’da ABD’de fazlasıyla varken; lütfen bir kez daha aynı hassasiyetle bu zor günleri atlatamayacağımızın bilinciyle #evde kalmaya devam edelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi