Ensarioğlu ailesi ve seçimin nabzı

Ensarioğlu ailesi ve seçimin nabzı
Mesut FİĞANÇİÇEK [email protected] Siyasetin yerel seçime kilitlendiği bugünlerde Diyarbakır’da siyaset sahnesinin önemli aktörlerinden olan...

Mesut FİĞANÇİÇEK

[email protected]

Siyasetin yerel seçime kilitlendiği bugünlerde Diyarbakır’da siyaset sahnesinin önemli aktörlerinden olan Ensarioğlu ailesinin pozisyonuna değinmek istiyorum.

Diyarbakır siyasetinde 1960'lardan beri etkili olan ve siyasette tek cephede hareket eden ailenin bugünlerde dört farklı partide faaliyet yürütmesi dikkat çekiyor.

Şurası bir gerçek ki Ensarioğlu ailesi Diyarbakır siyasetinde etkin bir güç ve siyasi partilerin hep ilgi odağı olmuş bir aile.

Ailenin birçok ferdi yıllardır vekillik, bakanlık yaptı. Aralarında Belediye Meclisi üyeleri, parti il ve ilçe başkanları da var. Ve hatta sendika, dernek ve spor ve iş alanı dahil hayatın birçok alanında aile varlığını hep hissettirdi.

Demokrat Parti ve geleneğindeki muhafazakar sağ siyasetle hareket eden aile; 27 Mayıs darbesi sonrasında Sivas kampı'na sürülen 55 aşiret arasında da vardı. Ailenin Demokrat Parti geleneği de buradan geliyor.

Aile büyüğü olan Mehmet Salim Ensarioğlu, siyaset hayatında 1991-2002 yılları arasında 3 dönem Doğru Yol Partisi’nde milletvekilliği ve devlet bakanlığı görevlerinde bulundu.

Bu dönem aile adına siyasetteki “altın dönem”di…

2002’den sonra farklı bir grafik başladı aile adına.

2011 yılında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası başkanı olan Galip Ensarioğlu Ak Parti’den vekil adayı gösterilirken amca Ensarioğlu bağımsız aday oldu ve 18 bin oy aldı ancak yeğeni Ak Parti’den vekil seçilerek ilk defa mecliste aileyi temsil ederken, aile adına yeni bir dönem başlamış oldu.

Ardından Ak Parti, 7 Haziran 2015 seçimlerinde Mehmet Salih Ensarioğlu'nu Diyarbakır'dan 2'inci sırada aday gösterdi, ancak seçilemeyince, 1 Kasım 2015 seçimleri için Diyarbakır'dan 1'inci sırada bu kez Galip Ensarioğlu aday gösterildi.

7 Haziran seçimlerinde 2'nci sırada olan ve seçilemeyen eski Devlet Bakanı Mehmet Salim Ensarioğlu, 2011 seçimlerinde olduğu gibi 7 Haziran seçimlerinde de bu kez Diyarbakır'dan bağımsız aday olarak yarışa dahil oldu.

Son olarak amca Ensarioğlu, İYİ Parti’de yer aldı ve halen bu parti çatısı altında faaliyet yürütüyor.

Yeğen Galip Ensarioğlu ise şu an için siyasette sessizliğini korurken; kardeşi Cihan Ensarioğlu ise merhum Necmettin Erbakan’ın oğlu tarafından geçtiğimiz günlerde kuruluşu ilan edilen Yeniden Refah Partisi’nde yer alması dikkat çekti.

Aile geleneğinin dışında hareket eden bir başka isim var ki o da Gülistan Ensarioğlu…

Ensarioğlu ailesinin üyesi olan Gülistan Ensarioğlu, 2001 yılında HADEP Yalova İl Başkanlığı yaptı. DEHAP döneminde ise Yalova’dan milletvekili adayı oldu. 2015 seçimlerinde HDP’den Diyarbakır milletvekili adayı olan Gülistan Ensarioğlu, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde HDP’den Diyarbakır İli, Eğil İlçe Belediyesi Eş Başkan adayı olması dikkat çekti.

Üçü muhafazakar sağda, biri Kürt siyasi hareketinin içinde dört ayrı tercihe bölünmüş durumda Ensarioğlu ailesi ve 90'lı yıllardaki birlikte hareket etme gücünden uzak. Ancak, buna rağmen siyasetteki tercihinde belirleyiciliğini buna rağmen koruyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.