Ak Parti: Dengeler, adaylar ve seçim

Ak Parti: Dengeler, adaylar ve seçim
Diyarbakır’da yerel seçim kuşkusuz yine Ak Parti ve HDP arasında geçecek. O yüzden iki partinin belirleyeceği adaylar çok önemli. 2 yıldan fazla bir...

Diyarbakır’da yerel seçim kuşkusuz yine Ak Parti ve HDP arasında geçecek. O yüzden iki partinin belirleyeceği adaylar çok önemli.

2 yıldan fazla bir süredir Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde kayyum görevini sürdüren Cumali Atilla Ak Parti’nin büyükşehir adayı.

Atilla, bölgede atandığı günden beri neredeyse tek değişmeyen kayyum. Diğer il ve ilçeler 2-3 kez değişmesine rağmen Atilla, istikrarı en üst seviyede olan kayyum ve tek değişmeyen olarak 28 aydır görevde. Atilla bu istikrarlı gidişin semeresini de büyükşehir adayı olarak almış durumda.

Buraya kadar tablo bu. Peki, ilçelerde durum ne?

İlçelerdeki aday profilleri Büyükşehir yarışını etkileyen bir durum.

Bu nedenle ilçe adaylarının belirlenmesi durumu uzadı. Kuşkusuz bunda Hüdapar’ın geçen hafta seçime katılmama kararı almasının etkisi büyük.

Diyarbakır’da yaklaşık 2 aydan bu yana 17 İlçe belediye başkan adayını belirleme çalışmalarını sürdüren AK Parti, son dönemece girmiş durumda.

Hüdapar’ın seçimlere katılmama kararı, bölgedeki aşiret yapıları, büyük aileler, dini motifler ve etnografik yapı ile ilgili bazı dengeler ve Ak Parti-MHP ittifakı ve de Hüdapar’ın rızası olan adayların listelere (gerek belediye başkan adaylığı gerekse encümen adayı olarak) yerleştirilmesinde hassas dengeler gözetilirken; bununla beraber küskünlükleri en aza indirgemek gibi kaygılar isim belirlemede esas alınıyor.

Buraya kadar anlaşılır bir durum. Ancak, çok sayıda ismin genel merkezde kulis çalışmaları yapması; MHP’nin genel seçimlerde oy oranını yükselttiği tablo ve Hüdapar’ın aldığı pozisyonla ters yüz olmuş gibi...

Genel seçimlere hazırlıksız yakalanan İYİ Parti’nin teklif götürdüğü bazı isimlerin Ak Parti’nin aday listesini açıklamasını beklediği yönünde konuşmalar var. Sebgetullah Seydaoğlu’nun liste dışı kalmaktan kaynaklı bağımsız adaylığını açıklaması ve Ensarioğlu ailesinin alacağı tavır da iyi okunmalı.

Tüm bu sebep-sonuç ilişkilerinden dolayı AK Parti tarafından geçen hafta yapılması gereken aday tanıtım toplantısı bir hafta ertelendi.

Şu ana kadar basına yansıyan netleşmiş tek bir isim yok. Tabir-i caizsse bu konuda genel merkezden ser verilip sır verilmiyor.

Bu hafta Seyrantepe Spor Kompleksinde düzenlenecek tanıtım toplantısında adayların açıklanması bekleniyor.

Peki, öne çıkan isimler yok mu?

Dengeler gözetmek adına çok sürpriz isimlerin olma ihtimali yüksek. Bekleyip göreceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.