Deprem sonrası çocuk ve spor

Musa Cansever

Deprem anı ve sonrası çocukların uzun süre korku yaşaması normal bir süreç olmakla birlikte çocukların spor ve benzeri sosyal aktivitelere yöneltilerek sosyalleşmesi oldukça önem arz etmektedir.

Uzmanlar, çocuğun depremi birebir yaşaması veya sosyal medya ve televizyon ekranlarından görüntülere maruz kalması sonucu travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon gibi psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabildiği kadar; bu durumun ileride çocukların psikolojik hastalıklara yakalanmasına zemin hazırladığını belirtir.

Çocuğunuz bu süreçte içine kapanması durumunda onunla oyun oynamayı denemeli, resim ve benzeri etkinlikler yapması için teşvik etmelisiniz.

Çocuklar için çizimin rahatlatıcı ve iyileştirici etkisini unutmamak gerekir. Bu durum çocuğun psikolojisini daha az etkilediği gibi sosyalleşmesini de sağlayacaktır.

Çocuklar en rahatlatıcı alanlardan biri de şüphesiz spordur.

Spor, çocuğun sosyalleşmesi ve oyun oynadığı zaman zihnin boşalması ve mental ve psikolojikmen rahatlatır. Çocuklar depremden sonra sosyal olarak katıldığı spor faaliyetlerinde ve oyunlarda kendini bu süreçte yaşadığı olayları unutmasına ve ileride yaşayacağı deprem korkusundan ve psikolojisinden daha az etkilenmesine neden olacaktır.

Bu yüzden bu dönem oldukça önemlidir ve çocuğun ağır psikolojik durumdan kurtulması için çok önemli bir etkendir.

Spor çocuğun bu süreçte yaşadığı korkuyu, stresi azalmasına yol açtığı bilimsel makalelerde kanıtlanmıştır.

Çocuklar bu durumu daha az hasarla atlatması için çocuklarımızın sosyalleşmesi ve spora teşvik edilmesi çok önemlidir. Burada ebeveynlere önemli görevler düşmektedir. Çocuklarını spor kurslarına veya imkanlar doğrultusunda başka alanlara birlikte kanalize etmeli.

Unutulmamalıdır ki çocuklar ne kadar çok sosyalleşirse yaşanılan travmanın etkileri de o derece azalacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi