Sarım Çayında yaban keçileri görüntülendi

Sarım Çayında yaban keçileri görüntülendi
Diyarbakır’ın Lice ilçesi ile Bingöl’ün Genç ilçesi arasında yer alan ve üzerinde Birsu Hidroelektrik Santrali yapılması planlanan Sarım Havzası’nda yaban keçileri görüntülendi.

Bingöl’ün Genç ilçesi ve Diyarbakır’ın Lice ve Kulp ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve Dicle Nehrini besleyen ana kollardan biri olan Sarım Çayı'nda kayalıklar Dünya Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) yayınladığı nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesinde bulunan yaban keçileri görüntülendi.

İHA’da yer alan habere göre, Bingöl’ün Genç ilçesi ve Diyarbakır’ın Lice ve Kulp ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sarım Çayına su içmeye gelen nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesinde bulunan yaban keçileri görüldü. Kurt, boz ayı, tilki, domuz ve vaşak gibi canlı türlerinin yaşadığı Sarım Çayı yüksek kesimlerinde nesli koruma altında ve avlanması yasak olan yaban keçileri de doğaya ayrı bir renk katıyor. Dağ keçileri, Sarım Çayı eteğinde yeşil otlaklarda beslenirken objektife yansıdı.

Bir süre yayladaki çeşitli otlarla karınlarını doyuran ve su ihtiyacını gideren keçiler, izlendiklerini fark edince sarp dağlara tırmanıp gözden kayboldu.

HAVZADA HES YAPIMI PLANLANIYOR

Sarım Havzası’nda yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) projesine bu yılın başında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verildi. Bölge halkı ise söz konusu HES’e karşı Danıştay’a yürütmenin iptali için başvurdu.

Bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanan karar sonrası Danıştay’a başvuran avukat Barış Yıldırım, köylülerin uzun süredir projeye itiraz ettiğini belirterek, “Dicle Havzası, baraj ve HES projeleriyle yok ediliyor. Proje kapsamında 2 regülatör, 5 bent, 3 iletim tüneli, 1 yükleme havuzu ve 1 devri boruyla beraber bir de santral binası düşünülüyor. Proje kapsamında aynı şekilde, kırma eyleme tesisi ve beton santrali planlanıyor. Projenin yürütülmek istendiği saha, Bern Sözleşmesi’ne göre, havzada korunması gereken Flora ve Fauna bitki türlerini içinde barındırıyor. Bu açıdan proje hukuka aykırıdır. Dicle Havzası’nda yapılmayan baraj ve HES neredeyse kalmadı. Dicle’den geriye sadece Sarım Çayı kalmış durumda. Dicle Havzası’nın akan tek kolu çaya da HES yapılırsa, geri dönüşümü olmayacak bir zarar söz konusu olacak. Bölgede su samurları var, HES’in yapılması halinde su samurları ve birçok canlı türünün yaşam alanı yok olmakla birlikte ekosistem yok edilecek. Projenin bir an önce iptal edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.