Video Haber: Mahallelinin ‘çöp ev’ tepkisi

Video Haber: Mahallelinin ‘çöp ev’ tepkisi
Mardin'de, bir anne ile kızın yaşadığı evdeki çöp yığını ve hayvan gübresinden çıkan kokudan dolayı dışarıya çıkamayacak hale geldiklerini belirten...

Mardin'de, bir anne ile kızın yaşadığı evdeki çöp yığını ve hayvan gübresinden çıkan kokudan dolayı dışarıya çıkamayacak hale geldiklerini belirten mahalle sakinleri, sorunlarına çözüm bekliyor

DİYARBAKIR YENİGÜN - Mardin'in Kızıltepe ilçesi Fırat Mahallesi 436 sokak 20 no'lu evde ikamet eden Hafize ile kızı Âmine Dağ'ın yaşadığı ev, çöp ile pis kokudan geçilmiyor. Küçükbaş hayvanın da beslendiği evde hayvanların gübresi de olduğu gibi bırakılıp temizlenmezken, 3-4 gün önce ölen bir keçinin leşi de bahçede duruyor. Mahalle sakinleri, akli dengesinin bozuk olduğunu ileri sürdükleri kızın, ölen keçinin leşini atmadığı gibi kimsenin atmasına da müsaade etmediğini iddia etti. Çevreye yayılan pis kokudan dolayı çok rahatsız olduklarını belirten mahalle sakinleri, yetkililere çağrıda bulunarak, bir an önce evdeki hurda ve çöplerin temizlenip hayvanların da buradan tahliye edilmesini istiyor. Pis kokudan dolayı kene ve bitlerin kendilerine musallat olduğunu belirten mahalle sakinleri, çocuklarda hastalıkların belirlendiğini ve kokudan dolayı kapı ve pencerelerini açamayacak duruma geldiklerini söyledi. Âmine Dağ'ın akli dengesinin yerinde olmadığını belirten mahalle sakinleri, kızın her yerden çöpleri toplayıp eve yığdığını, 90 yaşlarındaki annesini dövdüğünü ve çocukları da bıçakla kovaladığını ileri sürdüler.

“Pis kokudan dolayı sınava hazırlanamıyorum”

Sınava hazırlandığını ama komşularından gelen pis kokudan dolayı sınava çalışmadığını dile getiren Seda Çeçen, "Pis kokudan dolayı ne kapıları ne pencereleri açabiliyoruz. Birçok kişi evini satmaya çalışıyor. Kokudan dolayı burada kalmak istemiyor. Sonradan burada ev alanlar da pişman oluyor. Onlar da evini satılığa çıkarıyor. Evlerimize sinek, kene ve bir sürü haşere geliyor. Kaymakam beyin 5 dakika buraya gelmesini istiyoruz. Eğer kendisi bu kokuya dayanabilirse biz de dayanırız. Kadının akli dengesinin yerinde olmadığı söyleniyor. Eğer akli dengesi yerinde değilse akıl hastanesine götürülmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Bazen bize bıçakla saldırıyor. Hepimizin canı tehlikede. Kaç defa çocukları kovaladı. Bu mahallede yaşamaktan hoşnut değiliz. Burası bir köy değil, burası şehrin göbeği! Şehrin göbeğinde bu kadar hayvanın beslenmesine karşıyız, mahalle olarak hepimiz şikâyetçiyiz. Kaç defa belediyeye başvurdum gelip bir iki defa gelip çöpleri temizlediler ama hayvanlarla ilgili bir şey yapamayız dediler. Buranın bir an önce ıslah edilmesi ve kadının akli dengesi yerinde değilse bir akıl hastanesine götürülmesini talep ediyoruz." dedi.

“3-4 gündür bir keçisi ölmüş öylece orada duruyor atmıyor”

Pis kokudan dolayı çok sıkıntı çektiklerini söyleyen komşulardan Abdülkerim Tutuş, "4 sefer belediyeye 4 sefer de Tarım'a gittim. Belediye diyor ki temizlik bize aittir ama hayvanlar tarıma aittir. Tarımda bize belediyeye gidin diyor. En son beni ilçe Sağlık Müdürlüğüne yönlendirdiler. Sağlık merkezi bir rapor yazdı. Raporda; 'en kısa zamanda oranın temizlenmesi ve boya yapılması gerekir' denildi. Kokudan doğru dürüst dışarı çıkamıyoruz. Bir sürü hayvan var, çöp var. 3-4 gündür bir keçisi ölmüş öylece orada duruyor, atmıyor. Sadece avlu değil, evin içi de çöp doludur. Sivrisinek çok. Kokudan kapı pencerelerimiz açamıyoruz. Gerçekten zor durumdayız bir kamyondan fazla çöp var. Evin içi ve bahçe ve evin damı çöp doludur. Her yer pislikle doludur. Yetkililer evi temizlesinler, bizi bu pis kokudan kurtarsınlar. Bu pis kokudan dolayı yemek yiyemiyoruz. Sürekli doktora gidip geliyoruz." diyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

“Ne kadar pislik varsa bu bahçede var”

Pis kokudan artık iştahlarının kalmadığını söyleyen çocuklardan Melek Uçar, "Bu pis kokudan nefret ediyoruz. Kokudan dolayı kimse bu sokaktan geçmek istemiyor. Ne kadar pislik varsa bu bahçede var. Kimse kokudan dolayı pencereleri açıp evin içini havalandıramıyor, açtığı gibi evin içine pis koku giriyor. Buranın temizlenmesini istiyoruz." diye konuştu. Balkona çıktığında pis kokudan dolayı midesinin bulandığını ve bazen de kustuğunu dile getiren çocuklardan Hıdır Tutuş, "Kaymakamımızdan rica ediyoruz bizi bu pis kokudan kurtarsın. Ya evimizi satın alsınlar ya da bu kadını buradan götürsünler. Bazen bizi bıçakla kovalıyor." diyerek yaşadıklarını anlattı. Pis kokudan dolayı pencereleri açamadıklarından dert yanan Hediye Ramadan, "Gerçekten bu koku çekilmiyor, artık dayanacak gücümüz kalmadı. Kış olmasına rağmen bu koku geliyorsa yaz gelip sıcaklık bastığında ne yapacağız? Biz de bilmiyoruz. Sokaktan dahi geçilmiyor. Sürekli doktora gidiyoruz. 3 gündür bir keçisi ölmüş leşini atmıyor. Tek isteğimiz evi ile bahçenin içerisindeki çöpün çıkarılıp temizlenmesi ve hayvanların da buradan götürülmesidir." ifadelerini kullandı. Kendilerine bit ve kenelerin musallat olduğunu ve çocuklarda hastalıkların belirdiğine dikkat çeken Halise Tutuş, "Pis kokudan pencerelerimizi açamıyoruz. Balkona çıktığımızda midemiz bulanıyor. Bit ve kene bizlere musallat olmuş. Çocuklarımız sürekli kaşınıyor, doktora götürüyoruz ama iyileşmiyorlar. Artık idare edecek takatimiz kalmadı Kaymakam Bey bize bir çare bulsun. Ya bizi buradan çıkarsınlar ya da bu kadını çıkarsınlar. Annesini de sürekli dövüyor bahçede döverken görüyoruz." diye konuştu. Bundan yaklaşık bir buçuk yıl önce komşuların şikâyeti üzerine polis nezaretinde eve giden Kızıltepe Zabıta ve Temizlik ekipleri, evin içerisinden ve bahçeden 2 kamyon çöp çıkarmış ve temizlemişti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.