VİDEO HABER: Çiftçilerin zorlu ramazan mesaisi

VİDEO HABER: Çiftçilerin zorlu ramazan mesaisi
​Batman'daki çiftçiler, ramazan ayı dolayısıyla tarladaki işlerini günün en serin vakitlerine denk getiriyorlar.Batman merkez Yeşilöz (Gundekira) köyündeki...

​Batman'daki çiftçiler, ramazan ayı dolayısıyla tarladaki işlerini günün en serin vakitlerine denk getiriyorlar.Batman merkez Yeşilöz (Gundekira) köyündeki çiftçiler, ramazan dolayısıyla tarladaki mesai saatlerini günün en serin saatlerine denk getiriyorlar. 

DİYARBAKIR YENİGÜN - Bu yıl ilk defa damlama sistemiyle tarlalarında sebze yetiştiren çiftçiler, yoğun yağış nedeniyle ramazan ayına denk gelen tarla işlerinde oldukça zorlandıklarını, bu yüzden çalışma saatlerini değiştirerek sahurdan sonra 05.30 ile 11.00 saatleri arasında çalıştıklarını söylediler. Damlama sistemiyle çiftçilerin tarlalarına ektikleri yerli domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, kavun ve karpuz gibi ürünlerin bakımına devam ediyorlar. Yoğun yağıştan dolayı tarladaki ürünlerin ekim ve bakım işlerinin ramazan ayına denk geldiğini söyleyen çiftçiler, bu yüzden mesai saatlerinde değişikliğe gittiklerini ifade ettiler. Memleketlerinde işsizlik nedeniyle yıllarca İstanbul'da ve daha sonra Batman'da tekstilde çalışmak zorunda kalan Şehmus Çelik, birkaç yıl önce tarım işine başladıklarını dile getirdi. Çelik, ramazan dolayısıyla sahurdan sonra saat 05.30 sıralarında çalışmaya başladıklarını saat 11.00’da ise paydos ettiklerini söyledi.  Çelik, “Ramazandan önce yoğun yağışlardan dolayı tarladaki işlerimiz aksadı. Bu yüzden ramazanda işimizi devam ediyoruz. Tarlamızda ilk defa damlama sistemiyle sebze ekimi yapıyoruz. Böylelikle ailemize çalışarak destek olmaya çalışıyoruz. Ramazan dolayısıyla çalışma saatlerimizi serin saatlere denk getirmeye çalışıyoruz. Bugün biber, patlıcan, domates ve karpuz ekimi yaptık.” dedi. İnşaatlarda çalışarak geçimini sağlayan ancak ramazan dolayısıyla inşaat işlerine ara verdiğini dile getiren Yahya Çelik, ise şunları kaydetti:

“Ramazan dolayısıyla bir ay inşaat işlerine ara vermişim. Bu tarla abimin tarlası. Yardıma ihtiyaçları vardı, bugün abilerime yardım için tarladayım. Geçtiğimiz ramazanlara göre bu ramazan serin ve güzel, ama gene de çalışırken çok susuyoruz. Kendimizi çok yıpratmamak için sabah erken geldik. Tarlaya saat 05.00’da geldik. Şimdi saat 11.00’da ıslahat için evimize döneceğiz. Maksat kendimizi bu ramazan perişan da etmiyoruz, boş da bırakmıyoruz." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.