Vedâ Hutbesi-1

Veda hutbesi, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.), 632 yılındaki veda haccında Müslümanlara yönelik yaptığı vaaz ve nasihatler olduğunu söyleyebiliriz.

Önce hutbenin oluştuğu şartları ve sebeplerini anlamakta fayda var.

Peygamberimiz Müslümanlara bir daha hac yapamayacağını ve vefatının yaklaştığını aktarmıştır. Allah tarafından insanlara doğruyu göstermek adına görevlendirilmiş peygamberimizin her sözü her davranışı bize yol gösterici olmuştur. Hutbe Arafat'ta ve iki kez Mina'da olmak üzere üç parça halinde, arife günü ile bayramın ilk iki günü parçalar halinde riad edilmiştir. Bu hutbe sadece Müslüman halk tarafından dinlenmiştir. Sayıları yüz on dört bini bulan hacının bir araya geldiği bu hutbe peygamber efendimizin son hutbesidir. Arafat'ta yüz bini geçen hacı sayısına hitap etmek için sahabeden bazı sesi gür kişiler görevlendirilmiştir. Peygamber efendimizin sözlerini tekrar eden bu kişiler hutbenin tüm insanlar tarafından duyulmasını sağlamışlardır. Dinleyenler dışında günümüze de ulaşan bu hutbe aslında tüm insanlığa seslenen evrensel bir metindir. Kadın haklarına büyük önemin verildiği hutbede tüm günümüz insanlığı adına çıkarılacak dersler vardır. Kendisinden sonra yine cahiliye devri geleneklerine dönmemeleri gerektiği konusunda ümmeti uyaran peygamber efendimiz asırlar öncesinden günümüz insanının sorunlarına çözüm olabilecek nitelikte öğütler vermiştir.

Veda hutbesinin önemi nedir?

Kuran'ı kerimin bir emanet olduğu ve özenle korunmasının gerekliliği dile getirilmiştir.

Aileye ve topluma büyük zarar veren hareketler yasaklanmıştır.

Faiz kesinlikle yasaklanmıştır.

İnsanların malı, canı, namusunu başkalarının tecavüzünden korunmak amaçlanmıştır.

Bütün Müslümanların kardeşçe yaşaması ve bireysel hareket edip kan davası gütmek gibi toplumu zedeleyici, adaleti başına buyruk sağlamaması gerektiği belirtilmiştir.

Erkeğin kadın, kadının erkeğin üzerinde hakları vardır. Kadınlara iyi muamele edilmelidir, ve mirastan pay alma hakları vardır.

Emanete hıyanet edilmez ve mutlaka sahibine iade edilmelidir.

İslamiyetten önceki cahiliye devri gelenekleri kaldırılmıştır.

Bütün insanlar birbiriyle eşittir. Üstünlük ancak takvadadır. (Kaynak: vedahutbesi.gen.tr)

Yarın: Veda Hutbesi 2

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi