Ufuk tEKER Yazdı: Bir var bir yok…

Foto: Arşiv

Sarhoş olmak için insanlar bir sürü para döker de acımaz o paraya. Ama bir hastalık var ki, içmeden sarhoş eden cinsten: Auto-brewery sendromu.

ABD’de baş dönmesi, hafıza zayıflığı ve hafıza kaybı şikayetleri yüzünden işinden ayrılmak zorunda kalan adam çok sayıda doktora gider ve birçok doktor hastalığın adını dahi koyamaz.

Uzun uğraşlar sonrası hastalığın, ‘Auto-brewery sendromu’olduğu ortaya çıkıyor.

Yani kendi kendine mayalanma sendromu/gut fermantasyonu sendromu. Bu nadir hastalığa sahip olan kişi, yediklerinin alkole dönüşmesi sonucunda sarhoş olabiliyor.

Sendrom ilk kez, 2013 yılında Teksas’ta aynı şikayetlerle doktora giden başka bir adamın kanındaki alkol oranının yüksek çıkmasıyla keşfedilmiş.

Araştırmalar sonucunda ‘Saccharomyces cerevisiae’ isimli bir enfeksiyonun bu duruma sebep olduğu; Auto-brewery sendromu’ndan mustarip kişi nişasta tükettiğinde maya, şekerler ile birlikte fermente ediliyor ve etanole dönüşüyor. Bu sürecin sonunda da midede ‘bira’ üretiliyor.

Kopya çekmek tembel öğrencilerin vazgeçilmezi, öğretmenlerin de en sevmediğidir desek yanılmayız herhalde.

Hababam sınıfından ve kendimizden biliriz öğrencilerin türlü yöntemleri, öğretmenlerin de türlü tedbirleri var.

Bir tedbir var ki olmaz dedirten cinsten.

Hindistan’da bir lise, kimya sınavında kopya çekmelerini önlemek için öğrencilerin başına koli geçirmiş.

Okul yönetimi internette viral olan ve tepki çeken fotoğrafların ardından için özür dilemiş ve idari sorumlularından M.B. Satish, “Başka yerlerde yapıldığını duyduktan sonra deneme için biz de yaptık” demiş.

Traji komik!

Gülümseten bir haber İstanbul’dan.

Eşinden boşanan bir kişi, otomobilini gelin arabası gibi süsletip üzerine ‘Boşandım çok mutluyum’ yazarak damat kıyafetiyle konvoy eşliğinde tur atmış ve şunları söylemiş: “Boşandım çok mutluyum. İki yıl mücadele ettim. Her şeyimi kaybettim ve kendim de bittim. Boşandığıma gerçekten çok mutluyum. Darısı sizlerin başına. Evlendiğim insan yanlış bir insandı. Bu saatten sonra evliliği düşünmüyorum. Çocuğum var. Çocuğumu göstermiyorlar.”

Antalya’da öğretmen dövdüğü iddiasıyla başka bir okulda görevlendirilen müdür, yeni okulunda bazı öğretmenler ve veliler tarafından protesto edildi. Veliler, bu görevlendirmenin adil olmadığını belirterek, B.T.’nin okuldan alınmasını istedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ufuk Çimen Arşivi