‘Seçmen artışları HDP’nin kazanmasının önüne geçemeyecek’

‘Seçmen artışları HDP’nin kazanmasının önüne geçemeyecek’
Yerel seçimlere 2 ay kala muhalefet partilerinin seçmen kayıtlarıyla ilgili itirazları da artıyor. HDP Diyarbakır İl Yöneticisi Edip Binbir, Diyarbakır’da...

Yerel seçimlere 2 ay kala muhalefet partilerinin seçmen kayıtlarıyla ilgili itirazları da artıyor. HDP Diyarbakır İl Yöneticisi Edip Binbir, Diyarbakır’da bin 640 seçmenin kaydının dondurulduğunu söyledi. Esendere beldesinde de son 6 ayda 800'e yakın seçmen artışı olduğunu belirten HDP Yüksekova Belediyesi Eş Başkan adayı İrfan Sarı ise "Bu seçmen artışları HDP’nin kazanmasının önüne geçemeyecektir" dedi.

Vecdi ERBAY

DİYARBAKIR YENİGÜN – Yerel seçimlere 2 ay kaldı. Bu arada seçime girecek partiler aday belirleme çalışmalarının sonuna geldi ve seçime hangi sloganlarla vaatlerle gireceklerini duyurmaya başladılar. Seçim tarihinin belirlendiği ilk günden itibaren, seçimde hile olur mu tartışması da başladı.

Muhalefet partilerine göre oyların sayımı sırasında hile yapılabilir ve bunun için şimdiden önlem almaya çalışıyorlar. Ama seçmen listelerinin askıya çıkmaya başlamasıyla başka bir tartışma gündeme geldi. Bazı yerlerde çok sayıda sahte seçmen kaydı olduğu iddiaları üzerine partiler tarafından seçim kurullarına itirazlar yapıldı.

Bir diğer sıkıntı ise daha önce seçmen kaydı bulunan insanların 31 Mart yerel seçimleri için kayıtlarının bulunmaması oldu. Diyarbakır’da, daha önce seçmen kaydı bulunan bin 640 seçmenin kaydının dondurulduğu görüldü.

HDP Diyarbakır İl Başkanlığı tarafından seçmen listelerinin incelenmesinden sonra yapılan açıklamada; Kulp’ta 946, Çermik’te 47, Çınar’da 368, Çüngüş’te 2, Dicle’de 40, Hani’de 226, Hazro’da 4, Kocaköy’de 19, Yenişehir’de ise 4 seçmen kaydının dondurulduğu belirtildi.

İlçe başkanının kaydı donduruldu

Seçmen kayıtları hakkında bilgi veren HDP Diyarbakır İl Yöneticisi Edip Binbir, kayıtların dondurulmasıyla ilgili önce İlçe Seçim Kurulu’na ardından İl Seçim Kurulu’na itiraz ettiklerini söyledi.

Binbir’in verdiği bilgiye göre HDP Kulp İlçe Eş Başkanı Mehmet Abidin Karaman da kaydı dondurulan seçmenlerden biri. Kulp İlçe Seçim Kurulu’na itiraz ettiklerini dile getiren Binbir, “Bunun üzerine biz de 26 Ocak’ta Diyarbakır İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunduk. Kulp’ta 25 kişinin itirazı kabul edildi” diye konuştu.

İlçe Eş Başkanı Karaman’ın eşi de kaydı dondurulan 946 seçmen arasında yer alıyordu ancak onun itirazı kabul edilmedi ve bu seçimde oy kullanamayacak. Binbir, “Böyle bir şey mümkün mü?” diye sorarak, “Bu HDP’li seçmene yönelik gerçekleştirilen bilinçli bir politikadır. İl Seçim Kurulu’ndan bir sonuç alamadık ancak genel merkezimiz Yüksek Seçim Kurulu’na itirazda bulunacak. Umut ediyoruz ki buradan olumlu bir sonuç çıkar ve seçim adil bir şekilde gerçekleşir” dedi.

Diyarbakır’da 10 bin civarında bir seçmen artışı olduğuna söyleyen Edip Binbir, bazı yerleşim birimlerine seçmen kaydırıldığını ileri sürdü.

Binbir, “Örneğin Hani’nin Kuyular köyüne 166 kişinin kaydı yapılmış. Bu 166 kişi aslında Diyarbakır’ın çeşitli semtlerinde oturuyor. İşleri burada, çocukları burada okula gidiyor. Bunlar bizim tespit ettiklerimiz. Demek ki Hani Belediyesi’ni seçmen kaydırarak almak istiyorlar. Ama biz kazanacağız. Hem Büyükşehir Belediyesi’ni hem de ilçe belediyeleri biz kazanacağız” şeklinde konuştu.

‘Seçmen artışları HDP’nin kazanmasının önüne geçemeyecek’

Hakkari’de 20 yıl Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı görevinde bulunan İrfan Sarı, HDP’den Yüksekova Belediyesi eş başkan adayı oldu. Hakkari genelinde seçim çalışmalarına başladıklarını belirten Sarı, seçim öncesi Yüksekova’da seçmen sayısının arttığına dikkat çekti.

Seçmen sayısının artışıyla ilgili olarak İlçe Seçim Kurulu’na başvurduklarını dile getiren İrfan Sarı itirazlarının reddedildiğini söyledi. Sarı, tespitlerine göre askeri bölgedeki lojmanlar ve misafirhaneye 3 bine yakın seçmen kaydedildiğini söyledi.

Sarı, Esendere beldesinde ise son 6 ayda 800’e yakın bir seçmen artışının olduğunu tespit ettiklerini aktardı. Benzer bir durumun il genelinde görüldüğüne ifade eden İrfan Sarı, “Bu seçmen artışları HDP’nin kazanmasının önüne geçemeyecektir. Bunu biliyoruz ancak yine de ilgili birimlerimiz seçimin adil bir şekilde yapılması için YSK’ya başvuracak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.