Koronanın gölgesinde kalanlar

Korona virüs birçok güzel haberi gölgede bırakıyor ne yazık ki.

Tozun dumana katıldığı bugünlerde; hafızayı taze tutmak adına kısa da olsa değinmekte fayda var sanırım gölgede kalanlara.

Hem tarih hem de doğal yaşam adına üç güzel haberi atlamayalım!

İlki Zerzevan Kalesi...

Buluntunun Kazı Başkanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nca, Zerzevan Kalesi ile Mithras Tapınağı’nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için yapılan başvurunun sonuçlandığını geçen hafta öğrendik.

UNESCO, Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde bulunan ve Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını koruyan garnizonun konuşlu bulunduğu Zerzevan Kalesi ile kalede bulunan gizemli Mithras Tapınağı’nın, Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmasına karar verdi. Zerzevan Kazı Başkanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yapılan başvuru ile geçici listeye alınan Zerzevan Kalesi’nin, kalıcı listeye alınması için de çalışmalar önümüzdeki günlerde başlatılacak.

Bu iki açıdan önemli.

Zira, hem kazı için 50 yıllık bir öngörü biçilen çalışmaların daha hızlı ilerlemesi, hem de Diyarbakır’ın tanıtımı için ayrı öneme sahip bir karar.

...

Gelelim ikinci güzel habere.

Daha önce bir leopraın maalesef öldürüldüğü, daha sonra o acıyı unutturan leopar yavrularının bulunduğu Çınar ile Mazıdağı arasında bulunan Reşan mezrasında çiftçilik yapan vatandaşlar, su boruların altında 4 yaban kedisi yavrusu gördü. Çiftçiler daha önce görmedikleri hayvanı leopar yavrusuna benzetirken, bir süre yaban kedilerini inceleyen çiftçiler hayvanları daha sonra yerine bırakıp bölgeden uzaklaştı.  Merakımızı Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar giderdi ve bunların yaban kedileri olduğunu söyledi.

Üçüncü güzel haber de Hevsel bahçelerinde görünen bir kuş türü.

Afrika, Avrupa ve Asya kıtalarındaki bataklık ve sazlıklarda yaşayan bıyıklı kamışçın türü kuş, ilk kez görüntülendi.

Diyarbakır'ın UNESCO Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Hevsel Bahçeleri'nin bulunduğu ve şimdiye dek 200 dolayında farklı kuş türünün görüldüğü Dicle Vadisi'nde yeni bir kuş türü daha tespit edildi. Afrika, Avrupa ve Asya kıtalarındaki bataklık ve sazlıklarda yaşayan bıyıklı kamışçın, Dicle Nehri kıyısındaki bataklık alanda ilk kez görüldü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi