Kanallar kokuyor...

Şehrin pis su atık kanalizasyonları ne kadar kontrol ediliyor?

Bütün kanalizasyonların ne kadar mikrop, bakteri yaydığını biliyor muyuz?

Lağım sularının aktığı kanalizasyonlara bu yaz ayında çok daha dikkat etmek gerekiyor. Kanal mikrop saçmaya devam ediyor. Bu hassas dönemde özelliklede yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcakları artı. Buda beraberinde enfeksiyonel hastalıkları beraberinde getireceğe benziyor.  Birde üstüne covid-19 virüsünün halen ülkemizde olduğunu düşündüğümüzde felaketler zinciri peş peşe gelebilir. O halde ne demeliyiz, bu hassas dönemde daha fazla özveri daha fazla dikkat, daha fazla kontrol şart.

Evet, şimdi bütün şehir belediyelerine daha çok iş düşüyor. Özelikle de yoksul kesimin yaşadığı bölge belediyelerine iş düşüyor. Çünkü o bölgelerde kanal sıkıntısı daha çok yaşanıyor. Bu lağım sularının aktığı her yeri titizlikle kontrol etmek, şehir içindeki ve hata sitelerdeki kanalların rögar kapaklarını kontrol etmek gerek. En ufak bir sızıntı ve koku sağlığımızı tehdit edebilir. Hele de bu sıcak havalarda bunu hissetmek kaçınılmaz.  Bunu bizzat sizde yaşıyorsunuz ben kendim de yaşadım. Geçtiğimiz günlerde bir siteye ziyarette bulundum. Şimdi Yazıyla birlikte paylaşacağım fotoğrafta da göreceksiniz ki, kapakları kırılmış ya da yerinden çıkarılmış kanalizasyonlar.

Anlaşılan o ki şehrimizde henüz bu konuyla ilgili bir çalışma yapılmamış, ya da henüz dikkatler o yöne çekilmemiş. Bu resimim birinde gördüğünüz bir çöp kutusu, araç yolunun olduğu yerde yolun ortasına çekilmiş durumda, fark etmezseniz kaza yapma olasılığınız yüksek. Nedenine gelince ya bu kapak hiç olmamış ki bu mümkün değil, ya birileri tarafından çıkarılmış ve yerine bir daha konmamış, yada kırılmış bir kanalizasyon rögar kapağının olmayışıyla birlikte, site sakinlerinin kendilerince bulmuş oldukları ÇÖZÜM ... Çöp bidonu.

Yolun orta yerine konmuş bu çöp bidonu tehlike arz ediyor. Diğer yandan, Bir diğer fotoğraf ta da; offf yine kapağı olmayan bir kanalizasyon. Çok kötü kokuyor, bina sakinleri kokudan durulmuyor diyorlar. Resme iyice bakın göreceksiniz sizde, bir beton yığını bir kanalın üstüne konmuş görülüyor, oda kırılmış parçalanmış bir beton parçası, binada oturanların dediklerine göre kapak olmayınca böyle bir çözüm üretmişler, kokudan evlerimizde duramıyoruz, çünkü keskin koku yayıyor etrafa, ayrıca da tehlike arz ediyor diyorlar. Çünkü binaların hemen önünde bu kanallar. Düşünüyorum da bu binaları Toplu Konut İdaresi maddi durumu iyi olmayanlar için yapmadı mı, teslim etmedi mi, eee iyi ne hoş, ne ala, peki üzerinden yıllar geçti, acaba belediyelere, ilgili kurum ve kuruluşlara bunca zamandır sorunlar iletilmedi mi? Mutlaka iletilmiştir. Haaa işte site sakinlerinin deyişine göre yooo defalarca aradık, ama ne gelen var ne giden. Nasıl olur, anlamıyorum. Bunlar fakir insanlar diye mi?

Eyvah gözümün önünden bir an geçti, ya sitedeki oynayan çocuklardan biri bu lağım kanalına düşerse, ya o sitedekiler o kanallardan saçılan kötü koku ve bakterilerden hastalanırlarsa. Offf hiç düşündünüz mü, o zaman ne hesap vereceğiz. Manşetlerde görmek istemem doğrusu. Flaş Flaş Diyarbakır’ın  Kayapınar İlçesi’nde bir çocuk rögar kapağı olmayan lağım çukuruna düştü.. Offf ne kötü bir başlık. Şehrimiz içinde bizim içinde. Hiç görmek ve duymak istemem doğrusu. O halde ne yağacağız biz bir kez daha yetkililere çağrıda bulunacağız. Lütfen bütün şehirdeki ve ücra köşedeki konutların dertleriyle dertlenelim. Bu yaz mevsiminin sıcak günlerin de yeni hastalıklara mahal vermemek için şu lağım akan kanalların rögar kapaklarını yeniden kontrol edelim. Özverili olalım. Sağlık çalışanlarımızın yükünü de bu koronalı günlerde artırmayalım. Vatandaş olarak da üzerimize düşeni yapalım, tehlikelerden uzak duralım. Sağlıklı olalım sağlık dağıtalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sevda Kaplan Arşivi