İstisna hayatlar…

Dünyanın en yaşlı erkeği olarak Guinness Rekoru'nu elinde tutan Masazo Nonaka, yılın başlarında 113 yaşında hayatını kaybetti.

Yaşadığı yerdeki bir kaplıcayı işleten Nonaka, geçen yıl Guinness Rekoru tescili sırasında yerel bir gazeteye konuşmuş, emekli olduktan sonra en sevdiği şeylerin sumo izlemek ve şekerleme yemek olduğunu söylemişti.

O bunların kendisini dinç tuttuğunu söylese de yakınları, iki savaş gören 1905 doğumlu Nonaka'nın sırrının stressiz bir yaşam ve sıkı aile bağları olduğunu söylüyor.

Evet, ortalama yaşamın gittikçe kısaldığı bir coğrafyada bunu anlamaya çalışmak zor olsa gerek.

Dünyada 110 yaşını geçenlere "süper asırlık" deniyor.

Peki, nedir uzun yaşamın sırrı?

ABD merkezli Gerontology Research Group'un (Yaşlılık Araştırmaları Grubu) tuttuğu listeye göre, dünyada bugün 110 yaşını aşkın 33 kişi var ve bunların yarıya yakını Japonya'da yaşıyor.

Dünyanın en uzun ömürlü insanları, Japonya'nın güneyindeki Okinawa adasının Kitanakagusuku köyündekiler. Bu köydekilerin ortalama yaşam süresi 89 yıl.

Bunda deniz ürünleri ağırlıklı beslenmelerinin yanı sıra ileri yaşlarda bile aktif bir hayat sürmelerinin etkisi var.

Örneğin Everest'e tırmanan en yaşlı dağcı unvanı da bir Japon'a ait.

Şu an 86 yaşında olan profesyonel kayakçı Yuichiro Miura, 2003 ve 2008 yıllarında 8,848 metrelik Everest'e iki defa çıkmıştı.

Okinawa gibi yerlere "Mavi Bölge" (Blue Zone) adı veriliyor.

Bu konuda yayınladığı aynı isimli kitabı çok satanlar arasına giren konunun uzmanı Dan Buettner'a göre, Japonya dışında dünyada sadece üç Mavi Bölge daha var: Kosta Rika, İtalya'nın Sicilya ve Yunanistan'ın İkarya adası.

Coğrafi olarak birbirinden çok farklı ülkelerdeki bu yerlerin birkaç ortak özelliği varmış.

Örneğin, dünyanın en uzun yaşayan erkeklerinin bulunduğu Sardinya'nın Seulo köyünde insanlar hala Bronz Çağı'ndaki gibi yaşıyor, elle tarım yapıyorlar. Buralarda yaşlılar yaşlarından hiç utanmıyor, aksine büyük saygı görüyor.

Aynı şekilde Okinawalılar da toplumdan izole yaşamak yerine hayatta düstur edindikleri "yaşam değeri"ne (Japonca'da 'ikigai' deniyor) bağlı yaşıyorlar.

İstisna da olsa bizde buna örnekler ara sıra çıkıyor.

Kızıltepe Gençlerbirliği’ne yeni transfer olan 70 yaşındaki forvet oyuncusu Şerif Kunt bunlardan biri…

Aynı zamanda Amatör Futbolcular Federasyonu Genel Başkanlığı’nı yürüten Kunt, maç günleri Ankara ve Trabzon’dan uçakla Mardin’e gidiyormuş. Forvet hattında görev yapan Kunt, aynı zamanda atletizm ile ilgilendiği için ilerleyen yaşına rağmen futbol oynayabildiğini ve vücudunun zorlanmadığına dikkat çekip; amacnın dünyanın en yaşlı futbolcusu unvanını Guiness Rekorlar Kitabına kaydettirmek. Olduğunu söylüyor

Pek umut olmasa da, bu istisna hayatların ve yaşam şartlarının artması dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi