Hayatınızdan çıkarın

05Naylon poşet yasağı, bu poşetlerin doğaya ve insan sağlığına verdiği zararı daha bir görünür kıldı.

Ancak petrol ürünlerinin hayatımıza girmesiyle onlara alışmamızın da çok hızlı olduğu bir gerçek. Gıda sektöründen diş macunlarına kadar kullanılan plastikler doğaya bırakıldığında uzun süre birikiyor ve kirliliğe yol açıyor. Ancak bazı basit yollarla bireysel plastik tüketiminizi azaltabiliriz.

Nasıl mı? Gelin birlikte bakalım.

Dünyada her yıl 5 trilyon adet plastik poşet kullanılıyor ve bu poşetlerin doğada kaybolması 500 yıla kadar çıkabiliyor. Alışverişte sepet, bez çanta, file ya da kese kağıdı kullanabilirsiniz.

Dünyada her bir dakikada bir milyon plastik şişenin kullanıldığı tahmin ediliyor. 2021'e kadar bu rakamın yüzde 20 daha artacağı hesap ediliyor. Plastik şişe yerine yeniden kullanılabilen şişeleri kullanmak hem daha sağlıklı hem de güvenilir.

Greenpeace verilerine göre, sadece İngiltere'de yılda 2,5 milyar kağıt kahve bardağı kullanılıyor ve bunların sadece 400'de biri geri dönüştürülüyor. Bunun yerine kahve kupalarını tercih etmek daha mantıklı değil sizce de.

Hazır tüketimde daha çok öğlen yenen paket yemeklerde kullanılan plastik çatal ve kaşıklar da büyük bir atık tehlikesi barındırıyor. Bunun yerine doğayı kirletmemek için yanınızda bir takım metal çatal ve bıçak bulundurabilirsiniz.

Araştırmalar kadınların yaşamları boyunca, adet dönemlerinde 11 bin ped ve tampon kullandığını ortaya koyuyor. Bazıları yüzde 90'a kadar plastik içeren bu ürünler her yıl yüz binlerce ton atık oluşturuyor. Uzmanlar bunların yerine yıkanıp yeniden kullanılabilen regl kapları ya da organik pamuktan yapılmış pedlerin tercih edilebileceğini söylüyor.

Sadece ABD'de yılda 175 milyar plastik pipet kullanılıp, çöpe atılıyor. Türkiye her ne kadar ABD’ye yetişmezse bile yaygın bir kullanıma dönüşüyor pipetler. Çevre örgütleri restoranlarda pipetlerin yasaklanması için kampanyalar yürütmekte.

Hem kendinizi hem doğayı korumak adına sizce de bunlar mantıklı değil mi?

Yol yakınken, yasaklar olmadan, hayatınızda bunları sizde uygulamaya başlayın bence.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi