Semra Güzel’in duruşması görüldü

Semra Güzel’in duruşması görüldü
HDP Diyarbakır Milletvekili iken tutuklanan Semra Güzel hakkında açılan davanın 7'nci duruşması görüldü.

YENİGÜN HABER – Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in yargılandığı davanın 7’incı duruşması görüldü.

Güzel, Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu bulunduğu Kandıra Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Avukatların da hazır bulunduğu duruşmayı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, DEM Parti İnsan Hakları Hukuk Komisyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da izledi.

Sesi net anlaşılan gizli tanığın ifadesi ertelendi

Gizli tanık "Ezel"in beyanlarıyla duruşma başladı. Mahkeme heyeti, tanık "Ezel"in sesinin net olarak anlaşıldığına işaret ederek, "deşifre olma" ihtimaline karşı daha sonra dinlenmesine karar verdi. Ardından Güzel'in üzerinde yakalandığı iddia edilen kimliğe dair hazırlanan rapor okundu. Rapora dair konuşan Güzel, "Olay esnasında oradaki görevlilerden polis olduklarına dair evrak istememe rağmen herhangi bir beyanda bulunmadılar. Bütün eşyalarıma el koydular. Kim olduğumu söyledim, cüzdanım içerisinde kimliğim, mesleki kartlarım vardı. Onlar kim olduğumu biliyorlardı. Ben kimliğin sahte olduğunu söylemişim. Bu kimliği almamın nedeni aldığım ölüm tehditleriydi" dedi.

SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlanan Güzel'in avukatı Arzu Kayaoğlu, müvekkilinin gerçek kimliğinin çantasında olduğunu ve polislerin gözaltı sürecinde Güzel’i tanıdıklarını bildiğini kaydetti. Kayaoğlu, “Polislerin tutmuş oldukları tutanaklar, Semra Güzel adına tutulmuş, Mehtap Şahin ismi üzerine herhangi bir tutanak tutulmadığı açıktır” dedi. Güzel’e dönük "sahtecilik" suçlamasının olmadığını vurgulayan Av. Senem Doğanoğlu, bu durumun tutuk devamına gerekçe yapılamayacağını dile getirdi.

İddia makamı, "kaçma şüphesi" gerekçesiyle tutukluluk halinin devamını talep etti.

Hukuksuz bir süreç işliyor

İddia makamın talebi üzerine bir kez daha söz alan Güzel, "Bugün gizli tanığı dinleyemediğimiz için tutuklanma sürem devam ediyor. Hukuksuz bir süreç işliyor. Dosya tamamen fotoğraflardan ibaret. Dosyada yer alan isimler beraat ediyorlar. Dosyada yer alan isimlerden kimisi de soruşturmaya tabi tutulmadı. Milletvekili olmam nedeniyle bu durum kumpasa çevrildi" dedi.

"Çözüm süreci olumlu sonuçlansaydı bugün bu yargılanmalar olmayacaktı" diyen Güzel, "Kürt sorunu görmezden gelmekle çözülecek bir sorun değil, güvenlik ve terör adı altında da sorun çözülmeyecek. Bizler bu kısır döngüyü yaşıyoruz. DEP döneminden bugüne bu süreçleri yaşıyoruz. Kabul etseniz de etmeseniz de örgüt üyelerinin de bir annesi, babası, kardeşi, eşi, sevdiği vardır. Ama bugün iktidar bunu seçime malzeme yaptı" ifadelerini kullandı.

Güzel, şöyle devam etti: "Benim burada olmamın tek nedeni ailevi bağımın olması. Ailevi bağlarının yargılanmaya gerekçe olmayacağına göre burada demokratik siyaset, çözüm süreci ve bir halk yargılanıyor. Bir anne, bir kardeşin yakınını görme hakkı varsa benim de var. Bu dosyadan gereğinden fazla tutuklu kaldım."

Mahkeme heyeti, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, 25 Nisan'a ertelendi.

Ne olmuştu?

HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 2017 yılında Adıyaman kırsalında çıkan çatışmada hayatını kaybeden PKK mensubu Volkan Bora'nın cep telefonundan birlikte çekildikleri fotoğrafları çıkmıştı. Güzel, hakkında soruşturma başlatılıp dokunulmazlığı kaldırılarak gözaltına alınmış, 3 Eylül 2022’de tutuklanmıştı. Güzel, yaklaşık 17 aydır tutuklu.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.