HDP ön savunmasını AYM’ye sundu; Bundan sonra ne olacak?

HDP ön savunmasını AYM’ye sundu; Bundan sonra ne olacak?
YENİGÜN HABER  –  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, partilerine yönelik açılan kapatma davasına dair hazırladıkları...

YENİGÜN HABER  –  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, partilerine yönelik açılan kapatma davasına dair hazırladıkları ön savunmayı bugün Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sundu.

HDP Basın Bürosu tarafından paylaşılan bilgilendirme notunda hazırlanan ön savunmanın bugün saat 16.00’da AYM’ye sunulacağı duyurulmuştu.

21 Haziran'da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması istemiyle hazırladığı ve kabul edilen 843 sayfalık ikinci iddianamede, 451 partili hakkında siyasi yasak istendi. 69 partilinin söz ve eylemleri, temelli kapatma istemindeki "suçların odağı" olmasına gerekçe olarak gösterildi.

İddianame kabul edildikten sonra 9 Temmuz'da HDP'ye 70 ek klasör ve flaş bellekler içinde resmi olarak iletildi. Böylece 60 günlük savunma süreci başlamış oldu. İnceleme yapılırken savunmanın yazımı da başladı. HDP, 11 Ağustos'ta ek süre isterken, ek süre talebi kabul edilmişti.

Mütaalaya karşı savunma yapılacak

HDP bugün Yüksek Mahkeme’ye Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonları tarafından hazırlanan yazılı ön savunmasını sundu. Ön savunma dilekçesinde partilerine açılan kapatma davasının siyasi olduğunu dile getirilip HDP’nin Türkiye demokrasisindeki yeri ve önemine dikkat çekildi. Heyet tarafından yapılan açıklamada ise, "Ön savunmada öncelikli olan konuların işlendiği" belirtildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"MHP ve AKP’nin siyasi direktifleri doğrultusunda partimiz hakkında açılan kapatma davasına ilişkin hazırladığımız ön savunmayı Anayasa Mahkemesine sunduk. Bir ek klasör ve 173 sayfadan oluşan yazılı savunmamız; Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede, PM Üyemiz Doğan Erbaş, Hukuk Komisyonumuz bünyesinde oluşturulan savunma grubundan avukatlar ile milletvekillerimiz Mehmet Rüştü Tiryaki ve Kemal Peköz tarafından AYM'ye getirildi."

AYM’ye savunmanın sunulmasından sonra açıklama yapan Ümit Dede, “AYM’nin verdiği süre içerisinde bugün ön savunmamızı sunduk. Yargılama süreci devam ediyor, daha öncelikli olarak değinilmesi gereken konuları işledik. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı savunmamıza karşı mütalaa verecek, biz de buna karşı esas hakkındaki savunmamızı vereceğiz. Daha önce AYM’ye sunulan ilk iddianameyi reddetme durumu vardı. Bu da bizim için önemli bir itiraz gerekçesiydi. Yarın saat 11:00'de Genel Merkezimizde açıklama yapacağız ve savunmanın başlıklarını sizlerle paylaşacağız. Bu aşamada bu bilgilendirmeyi sizlerle paylaşmış olayım” dedi.

“Kaç sayfalık bir savunma verdiniz ve bir de usule ilişkin itirazlarınız vardı, biraz açar mısınız?” şeklinde gelen soruyu yanıtlayan Dede şöyle devam etti:

“173 sayfalık bir savunma oldu. Ön savunma niteliğinde bir savunma yaptık, ekinde belgelerimizi de sunduk. Savunma süreci devam ediyor, aslında bizim de AYM’den taleplerimiz olmuştu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye yargı tarihine kara bir leke olarak geçecek şekilde iddianameyi hazırlarken gösterdiği özensizliği iddianame ekinde, dile getirdiği iddiaları kanıtlamak adına sunduğu delillerde de göstermişti. Bize gönderilmesi gereken bir kısım belgeler gönderilmemiş, bir kısım belgeler ise eksik gönderilmişti. Bu haliyle hakkımızın kısıtlanacağını söyledik ve partimiz hakkındaki iddiaları destekleyen varsa kanıtların, ki biz olmadığını düşünüyoruz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından mahkemeye, mahkeme tarafından da bize iletilmesini talep etmiştik. Taleplerimizden biri de süre uzatmaya dairdi. Çünkü bir çöp yığını halindeki 70 klasör ve 8 flash bellekteki belgeleri ayıklamak ve incelemek için bile uzun bir zaman gerekiyordu. AYM bu talebimizi haklı bularak ek süre verdi. Bir de 451 arkadaşımız hakkında siyaset yasağı talep ediliyordu. Bu arkadaşlarımızın savunma hakkı olduğu için kendilerine de tebligat yapılmasını istemiştik, bu da kabul edildi ve tebliğler yapılmaya başlandı. Diğer haklı taleplerimizi, iddiaların dayanağının olmamasına ilişkin eleştirilerimizi ve bunların tamamlanmasına ilişkin taleplerimizi ise AYM reddetmişti. Verilen süre içerisinde, dosyanın şu anki haliyle savunmamızı hazırladık ve sunduk.”

Bundan sonra ne olacak?

HDP’nin savunmasının ardından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü Anayasa Mahkemesi'ne sunacak. Bu sürecin ardından Anayasa Mahkemesi raportörünün hazırlayacağı esas hakkındaki rapor, Mahkeme üyelerine dağıtılacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği günde üyeler bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti 3'te 2 oy çoğunluğuyla karara bağlayacak.

Yüksek Mahkeme, partinin temelli kapatılmasına, hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına hükmedebilecek. Temelli kapatılma kararı verilmesi halinde, eylemleri ile partinin kapatılmasına neden olan isimler 5 yıl süreyle siyasi yasaklı hale gelecek. Bu isimler bir başka partinin kurucusu ve üyesi olamayacak.

AYM'nin önündeki seçenekler

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Karar için 3'te 2 oy çoğunluğu aranacak. Anayasa Mahkemesi; eylemlerin ağırlığına göre, partinin temelli kapatılmasına karar verebileceği gibi hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına da hükmedebilecek. Temelli kapatılma kararı verilmesi halinde, eylemleri ile partinin kapatılmasına neden olan isimler 5 yıl süreyle siyasi yasaklı hale gelecek. Bu isimler bir başka partinin kurucusu ve üyesi olamayacak. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.