Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında karar çıktı

Gazeteci Abdurrahman Gök hakkında karar çıktı
Tutuklu gazeteci Abdurrahman Gök’ün yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme Göl ile ilgili kararını açıkladı.

YENİGÜN HABER – Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadeleri üzerinden yürütülen soruşturma kapsamında 25 Nisan’da Diyarbakır merkezli 21 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Aralarından gazeteciler avukatlar, sanatçılar, siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda gözaltına alındı, tutuklandı.

Operasyon kapsamında tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Abdurrahman Gök’ün yargılanmasına başlandı. Gazeteci meslek örgütlerinin yanı sıra Gök'ün yakınları ve çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi duruşmayı takip etti.

KEMAL KURKUT FOTOĞRAFI

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada söz alan gazeteci Gök, Kemal Kurkut’un vurulma anını çekmesinden sonra hakkında 5 defa soruşturma açıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Bu davanın açılmasında da bu fotoğrafın olduğunu düşünüyorum. Bir tanık iddianamede ver ve soruşturma sürecinde 4 defa ifade verdi ve benimle ilgili bir şey söylemedi. Soruşturma savcısı da bunu iletti. İlk iki tanık soruşturmasında ismim bile yok. Sonrasında 'Abdurrahman Gök’ü tanıyor musun?' diye sorulmuş. O da 'şunları şunları biliyorum' demiş. Ondan sonra dosya hazırlanıyor. Tanık ifadesinde benim PEL prodüksiyon da çalıştığımı söylüyor. Ben orada çalışmadım, onun yalan ifadeleriyle tutuklandım. Tanık ifadesinde beni bir kere gördüğünü söylüyor. Sonrasında da tutuklandım... Bence bu davasın asıl motivasyon noktası üzeri açıkken öldürülen Kemal Kurkut’u çektiğim fotoğraflardır. Bu fotoğraflarla polislere açılan davanın baskısı var. Bunun dışında bir şey demiyorum.”

TAHLİYESİ İSTENDİ

Ardından söz alan avukat Resul Temur, Gök’ün çalıştığına dair SGK kayıtlarını mahkemeye sundu. Tanık Ümit Akbıyık’ın ilk ifadesinde müvekkilinin ismini vermediğini daha sonraki süreçlerde savcının "Abdurrahman Gök’ün ismini ver" dercesine müvekkili hakkında beyan almaya çalıştığını söyleyen Temur, “Dosyanın tamamına bakıldığında müvekkilimin 'örgüt üyesi' olduğuna dair delil yoktur. Kolluk ve savcılık bunun böyle olduğuna dair yorumda bulunmuştur. Bu sadece müvekkilime yönelik değil mahkemeyi de baskı altına almayı dayatıyor” dedi.

Avukat Mehmet Emin Aktar ise, Gök’ün Kemal Kurkut’un ölümünü çektiği fotoğrafla aydınlattığı için o günden beri bunun bedelini çektiğini söyledi. Aktar, Gök hakkında kuvvetli suç olmaması sebebiyle tahliyesini istedi.

TUTUKLULUĞUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Avukatların savunmasından sonra iddia makamı tutukluluğun devamını istedi. Mahkeme, açık tanık Ümit Akbıyık’ın bir sonraki celsede dinlenmesine, Gök’ün Yargıtay’da bulunan dosyalarının istenmesine ve tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, 5 Aralık tarihine ertelendi.

İDDİANNAME HAKKINDA

Savcılık, Gök hakkında 'örgüt üyesi olmak' ve 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla iddianame hazırlamış ve Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. 14 sayfalık iddianamenin ilk 3 sayfasında KCK’nin tanımına, sonraki 3 sayfada ise açık tanık Ümit Akbıyık’ın beyanlarına yer verildi.

Savcılık, Gök hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiası ile 7 yıl 6 aydan 15 yıla ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep ediyor.

Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin “yetkisizlik" kararının ardından Mehmet Şah Oruç hakkında hazırlanan iddianame, ikamet ettiği Bitlis'e gönderdi. Bitlis 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianamede, Oruç hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla 22 yıl 6 ay hapis cezası isteniyor. 63 sayfalık iddianamenin ilk 5 sayfasında "PKK/KCK işleyişi" anlatılırken diğer bölümlerinde ise açık tanık Ümit Akbıyık'ın, Oruç'un gazetecilik faaliyetlerine dair ifadeleri ile 35 haber yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.