EYT’den kimler faydalanabilecek, maaşlar nasıl hesaplanacak?

EYT’den kimler faydalanabilecek, maaşlar nasıl hesaplanacak?
EYT'den kimler faydalanacak, gün sayısı eksik olup da emekli olmak isteyenler ne kadar askerlik borçlanması yatıracak, maaşlar ne kadar olacak?  EYT hakkında...
EYT'den kimler faydalanacak, gün sayısı eksik olup da emekli olmak isteyenler ne kadar askerlik borçlanması yatıracak, maaşlar ne kadar olacak?  EYT hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yıla 'EYT' yasası çıkmış olarak girileceğini açıkladı. Böylelikle 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamındaki düzenlemeden yararlanabilecek. Bu kapsamda emekli olacak çalışanlar kıdem tazminatı da alacak. Tazminat, her bir yıl için brüt ücret üzerinden hesaplanacak. Maaş ise üç farklı döneme ayrılarak belirlenecek.

Düzenleme; prim günü ve sigortalılık süresi (kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl) dolup da yaşı bekleyenlere yönelik olacak. Prim gün sayısını doldurduğu halde sigortalılık süresi tamamlanmayanlarınsa bu süreyi beklemesi gerekiyor. 8 Eylül 2024'e kadarsa bütün EYT'lilerin sigortalılık süresi tamamlanmış olacak.

EYT'de maaş nasıl hesaplanacak?

Emekli aylığı belirlenirken 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası hizmetler için ayrı ayrı hesaplama yapılacak.

2000 öncesindeki hizmetler için emekli aylığında alt sınır, en düşük prime esas kazancın yüzde 70'inden az olamıyor.

2000-2008 döneminde bu oran asgari ücretin yüzde 35'ine düşürüldü. 2008 sonrası dönem için asgari ücretin yüzde 35'i uygulanıyor. Emekli maaşı bu üç dönem üzerinden yapılacak hesaplamaya göre belirlenecek.

Halen çalışmakta olan EYT'liler emeklilik hakkı kazandıklarında isterlerse kıdem tazminatını talep ederek, işten ayrılabilecek.

Kıdem tazminatı, her bir yıl için brüt ücret üzerinden hesaplanıyor, ancak 15 bin 371 lira üst tavan sınırı var. Ocak ayında memur maaşına yapılacak zamla, üst tavan sınırı da yükseltilecek.

EYT'lilerin cevabını merak ettikleri bir diğer soru da, askerlik borçlanması yaparak, prim gün sayısını yükseltmenin faydalarına olup olmayacağı.

Askerlik borçlanması

Sosyal güvenlik uzmanları, eğer prim gün sayınız eksik ise ocakta zam gelmeden şimdiden bu hakkınızı kullanmanızı öneriyor. Ancak prim günü eksiği olmadığı halde emekli maaşını yükseltmek için askerlik borçlanması yapmak avantajlı değil.

Askerlik borçlanması primi en düşük tutardan ödense dahi yatırılan para, emekli aylığındaki artış ile çok yıllarda telafi edilebiliyor.

2022 yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlanacağı her bir gün için ödemesi gereken en düşük tutar 69,02, aylık 2 bin 70 ve yıllık 24 bin 847 lira. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.