Eski Diyarbakır milletvekiline tahliye çıkmadı

Eski Diyarbakır milletvekiline tahliye çıkmadı
HDP eski Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in yargılandığı davada dinlenen gizli tanık Ezel, Güzel hakkında verdiği beyanları üçüncü şahıslardan duyduğunu belirtti.

Hakkında 2017 yılında açılan bir dava kapsamında dokunulmazlığı kaldırılan ve 3 Eylül 2022’de tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır eski Milletvekili Semra Güzel’in yargılandığı davanın 9’uncu duruşması görüldü. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, Güzel katılmazken avukatları hazır bulundu. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada dosyaya eklenen evraklar okundu.

GİZLİ TANIK: ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARDAN DUYDUM

Ardından gizli tanık Ezel dinlenildi. Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlanan Ezel, Güzel’e dönük 2017 yılında ifade verdiğini belirterek, hatırlamadığı ifadesinin arkasında olduğunu söyledi.

Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre, mahkeme heyetinin “Semra Güzel ve TJA hakkında başka bilgilerin var mı” sorusuna Ezel, “Bilmiyorum, hatırlamıyorum, eski ifademde var” şeklinde cevap vermekle yetinmesi dikkat çekti. Ezel, Güzel’e dair doğrudan bilgisinin olmadığını, bildiği bilgilerin de üçüncü şahıslar üzerinden duyduğunu itiraf etti.

‘DOKUNULMAZLIK DOSYASI İÇİN DAYANAK YAPILDI’

Güzel’in avukatı Senem Doğanoğlu, “Ezel gelmişken ve böylesine soyut beyanda bulunurken 3 Temmuz 2018’de bir beyan verdiğine dair bir belge var. '7 yıl önce yazdırılanı hatırlamam' demesi tam da kendisine parmak bastırılan beyanlar için çok normal bir ifade. Bugün burada söyledikleriyle aslında gizli tanık beyanlarının, seçimlerden sonra bir dokunulmazlık dosyası için kullanılmak üzere ortaya konulduğunu açıkça göstermiş oldu. Gizli tanık Ezel açıkça, ‘Ben örgüt içerisinde yer almadım’ diyor. Bu gizli tanık Ezel’in diğer mahkemelerdeki beyanlarına bakarsanız ortaya çıktı ki bahsettiği toplantılara girme kudretinin olmadığı dahi açık. Gizli tanıkların polisler tarafından nasıl ayarlandığı, nasıl bu ifadelere imza attırıldığını, Ayhan Bora Kaplan davasında da görmüş olduk” dedi.

Beyanların ardından, mütalaasını açıklayan iddia makamı Güzel hakkında, “örgüte üye olma” ve “resmi evrakta sahtecilik” iddiasıyla cezalandırılmasını talep ederek, tutukluluk halinin devamını istedi.

Mütalaaya karşı savunma yapan avukat Doğanoğlu, mütalaanın hiçbir delile dayandırılmadığını söyleyerek, “Semra Güzel’in HTS kayıtları geldi. Güzel’in aday belirleme sürecinde telefonunun sinyal verdiği yerler İstanbul ve Ankara. Milletvekili mülakatına Ankara’da bulunan HDP genel merkezinde girdiği açıktır. Hem bu gizli tanıkların beyanları hem de gizli tanığın beyanlarına uydurulamayan HTS kayıtları üzerine HDP genel merkezine konuya ilişkin yazı yazmanızı istiyor ve komisyonda yer alan kişilerin dinlenilmesini talep ediyoruz. Gizli tanık beyanları üzerine tutukluluk hali devam edemez” dedi.

SAVCIDAN AVUKTLARA TEPKİ

Doğanoğlu’nun beyanlarının ardından iddia makamı, “Siz Kandil'deki fotoğrafların hesabını vereceksiniz, bunun savunmasını yapacaksınız. Başka bir şey anlatmayın” dedi. Avukatlar, savcının tavrına tepki gösterdi. Avukatlar, delilerin toplanması ve mütalaaya ilişkin süre talep etti.

Son olarak söz alan avukat Eylem Arzu Kayaoğlu, müvekkillerinin fotoğrafları inkar etmediğini hatırlatarak, “Kendisi tarihlerini bizzat sosyal medya hesabında paylaşmıştır. Çözüm sürecinde herkes yakınlarını gördü ve iletişim kurdu. Soyut iddialar dışında müvekkilimiz ile ilgili tek bir delil dosyada yoktur. Söz konusu fotoğraflar hakkında çeşitli mahkemeler beraat kararı vermiştir” ifadelerini kullandı.

Mahkeme Güzel’in tutukluluk halinin devamına ve firari Hasan Doymaz isimli tanığın sonraki celse hazır edilmesine karar vererek, bir sonra ki duruşmayı 11 Eylül’e erteledi.

Kaynak:MEZOPOTAMYA AJANSI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.