AYM, o maddeyi iptal etti: Örgüt üyesi olmamakla beraber…

AYM, o maddeyi iptal etti: Örgüt üyesi olmamakla beraber…
Anayasa Mahkemesi, birçok davada ceza verilmesine neden TCK’nin 220/6. maddesini oybirliği ile iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz yargılamaları vê çok sayıda silahlı örgüt davasının yanı sıra gazetecilerin de yargılanmasında sıklıkla uygulanan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 220/6 fıkrasında yer alan "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılır. Örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir. Bu fıkra hükmü sadece silahlı örgütler hakkında uygulanır" hükmünü, "Anayasa'ya aykırı olduğu" gerekçesiyle iptal etti.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan karar 4 ay sonra yürürlüğe girecek.

Patnos Ağır Ceza Mahkemesi ve İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, "Sanıklar hakkında silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme suçundan açılan davalarda itiraz konusu kuralın Anayasa'ya aykırı olduğu" gerekçesiyle AYM'ye iptal başvurusunda bulundu.

Başvuruyu değerlendiren AYM, TCK'nin "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" başlıklı 220'nci maddesinin 6'ıncı fıkrasının iptaline ve kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasından başlayarak 4 ay sonra yürürlüğe girmesine oy birliğiyle karar verdi.

Karar 4 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu karar, Hrant Dink'in katili Ogün Samast hakkında açılan yeni davayı da etkileyecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.