Amedspor'un şampiyonluğu güvenlik sorunu mu?

Amedspor'un şampiyonluğu  güvenlik sorunu mu?
Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Amedspor’a yönelik son dönemde verilen cezaları, deplasman yasaklarını ve saha içi hakem müdahalelerini Meclis gündemine taşıdı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle verilen 3 ayrı önergede "Amedspor’un şampiyonluğu bir güvenlik sorunu mu?" sorusu yöneltildi.

YENİGÜN HABER – TFF 1. Lig’de şampiyonluk mücadelesi veren Amedspor, son haftalarda hakem hatalarıyla kaybettiği puanlar kadar Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nca (PFDK) verilen cezalarla gündeme gelmesi tepkilere neden oldu.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, kulübün maruz kaldığını iddia ettiği ayrımcı politikaları tek tek raporlayarak, yeşil sahalarda yaşananların aslında toplumsal muhalefete ve Kürt kimliğine yönelik bir tasfiye çabası olduğunu ileri sürdü.

Akça, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yanıtlaması istemiyle üç ayrı soru önergesi sundu.

Amedspor’a üst üste cezalar

Akça,.22 Ocak’ta kulübün sosyal medya hesabından paylaşılan "saç örme" görüntüleri TFF tarafından "ideolojik propaganda" sayılarak 802 bin TL ceza ile sonuçlanırken, saha içindeki aynı kutlama kaptan Çekdar Orhan’a 5 maç men olarak geri döndü.

"Kutuplaşma yangınına benzin döken bu uygulamalar, kentin kolektif öfkesini ve isyanını gün be gün büyütmektedir." Diyen Akça, Sakaryaspor maçı sonrası Sakaryasporlu yöneticinin Amedspor yöneticilerine yönelik sarf ettiği nefret söylemi içerikli ifadeler ve Hilvan Kaymakamı’nın protokoldeki taraflı tutumu, sporun evrensel etik değerlerinin nasıl hiçe sayıldığını gözler önüne seriyor” dedi.

Akça, Amedspor’a karşı yürütülen uygulamaları şu şekilde sıraladı:

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 22 Ocak’ta Amedspor’un Instagram hesabından yapılan saç örme paylaşımlarını gerekçe göstererek; paylaşımın “futbolun ve kurumların itibarını zedelemeye yönelik açıklamalar” ile “ideolojik propaganda” içerdiği iddiasıyla, Trendyol 1. Lig’de lider konumda bulunan Amedspor’a 802.500 TL para cezası ve Amedspor Kulübü Başkanı Nahit Eren hakkında da “futbolun ve kurumların itibarını zedelemeye yönelik açıklamalar” gerekçesiyle 15 gün hak mahrumiyeti cezası vermiştir.

1 Şubat günü Diyarbakır Stadyumu'nda TFF 1. Lig'de mücadele eden Amed Sportif Faaliyetler Kulübü ile Adana Demirspor karşılaşmasında; tribünlerdeki sloganlar, pankartlar ve gol sonrası saç örme hareketi nedenleriyle ideolojik propaganda yaptığı gerekçesiyle Amedspor’a 600.000 TL para cezası ve takım kaptanı Çekdar Orhan'a da 5 maç men cezası verilmiştir.

15 Şubat’ta Amedspor ve Sakaryaspor maçı sonrası, yönetici locasına giren Sakaryaspor Stadyum ve Tesislerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kolunsağ’ın “Onların vücutlarının üzerinde baş varsa Gaffar Okan yüzündendir. Ayak bastığınız her yer bizimdir şeklindeki ifadeleri, ete kemiğe bürünmüş bir nefretin en somut ve tehlikeli tezahürüdür. Yanı sıra maçı izlemeye gelen Hilvan Kaymakamı Orhan Gazi Karakaş, protokol tribünündeki “tarafsızlık” kuralına hiçe sayıp karşılaşmayı Sakaryaspor atkısıyla izlemiştir. Oysa bir önceki sezon Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, protokole Amedspor formasıyla girmek istediğinde aynı kural nedeniyle maça alınmamıştı.

18 Şubat’ta Trendyol 1. Lig’de Sarıyer ile Amedspor arasındaki karşılaşmaya ise hakem kararları damga vurmuştur. Önce hakemin haksız yere verdiği kartlar nedeniyle takım 10 kişiye düşmüştür. Mücadelenin altmışıncı dakikasında Amedspor futbolcusu Hasan Ali Kaldırım'ın ikinci sarı karttan kırmızı kart görerek oyundan ihraç edilmesi, maçı canlı yayınlayan TRT spikerini şu ifadelerle hayrete düşürmüştür: “Ben neden kart çıktığını anlayamadım. Pozisyonda adam topa da dokunmuş. Topla oynama gayreti içinde. Top yön de değiştirmiş.”, böylece hakemin kasten müsabakanın sonucuna müdahale ettiği de, sportif rekabetin yerini masa başı müdahalelerin aldığı da anlaşılmıştır.

Ayrıca Amedspor’un deplasmanda oynadığı kritik maçların ekserisine Valilikler ve İl Spor Güvenlik Kurulu kararlarıyla taraftarların deplasmana gidişi engellenmiş, iç saha maçlarında tribün blok kapatma cezaları uygulanmıştır.

Tüm bu yaşananlar, Amedspor özelinde somutlaşan baskıların artık sistematik bir cezalandırma rejimine dönüştüğünü tescillemektedir. Yeşil sahalarda sergilenen bu ayrımcı refleks, kulübün isminde ve renklerinde hayat bulan Kürt kimliğine ve toplumsal muhalefet odağına yönelik bir tasfiye çabasından farksızdır. Bir kentin kimliğini ve milyonların gönül bağını hedef alan bu herkese farklı işletilen hukuk kılıflı müdahaleler, sadece sporun evrensel etik değerlerini değil, aynı zamanda toplumsal barışın en temel dayanaklarını da sarsmaktadır. Unutulmamalıdır ki; stadyumları birer siyasi hesaplaşma alanına, tribünleri ise tecrit mekanlarına dönüştüren bu tutum, Amedspor’un temsil ettiği kollektif iradeyi zayıflatmak bir yana, adaletsizliğe karşı duyulan o tarihi isyanı ve aidiyet bilincini daha da perçinlemektedir.”

Akça, önergesinin sonunda “Dönemsel bir söylem ya da konjonktürel bir hamle değil, devlet politikası” olarak Kürtlerle milli dayanışmayı tesis etmek için yoğun çaba sarf ettiğiniz böylesi bir süreçte Amedspor’un şampiyon olması, bir güvenlik sorunu olarak mı görülmektedir?” ifadelerini kullandı.

Kaynak:METİN BEKİROĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.