AK Parti’li Parlak: Diyarbakır’da 120 bin kişi evsiz kaldı

AK Parti’li Parlak: Diyarbakır’da 120 bin kişi evsiz kaldı
AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak, Diyarbakır'da depremde yaklaşık 45 bin binanın ağır ve orta hasarlı olduğunu ifade ederek, bu binalarda oturan yaklaşık...

AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak, Diyarbakır'da depremde yaklaşık 45 bin binanın ağır ve orta hasarlı olduğunu ifade ederek, bu binalarda oturan yaklaşık 120 bin kişinin evsiz kaldığını söyledi.

Rûdaw’a AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak, Diyarbakır’a deprem bilançosunu açıkladı. Deprem sonrası resmi olarak tespit edilen rakamlara göre 25 bin kişinin Diyarbakır’dan ayrıldığını aktaran Parlak, “Tabii Diyarbakır çok önemli bir kent, çok önemli bir yer, nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğu illerden bir tanesi. Bu kadar şiddetli bir deprem Diyarbakır'da meydana geldiyse yıkımların çok daha fazla olduğunu, insan ölümlerinin daha fazla olduğunu ilk etapta tahayyül ediyorduk ama Allah'a yüz bin kere hamdolsun ki sadece altı binanın yıkılması son derece önemliydi. İlk andan itibaren arama kurtarma çalışmalarına başlandı” diye konuştu.

Hasarlı 45 bin bina var

Diyarbakır'da hasar tespitinde sona gelindiğini belirten Parlak, “Diyarbakır'da 6 tane bina yıkılmıştı ama ağır hasarlı, orta hasar bina sayımızın çok yüksek olduğunu gördük. Şu anda yıkık, acil yıkılması gereken ağır ve orta hasarlı yaklaşık 45 bin bina var ki bunlar 23.000-24.000 bağımsız bölüme, daireye, işyerine karşılık geliyor. Yani bu Diyarbakır için ciddi bir rakam. Yaklaşık her bir evde 5 kişinin yaşadığını varsayarsak 125 bin kişiyi ciddi şekilde etkileyen bir depremle karşı karşıya kaldık” dedi.

Diyarbakır'da depremin ilk gününden itibaren yaklaşık 193 bin kişi yurtlarda, spor salonlarında, camilerde, taziye evlerinde, kapalı spor salonlarında kalmaya başladığını ifade eden Parlak, inanların zamanla kendilerini güvende hissettikleri akrabalarının yanına göç ettiğini söyledi.

En çok Antalya, Mersin, Ağrı, Van, Muş’a gidildi

Diyarbakır'da halen KYK yurtlarında 5 bin 600 kişinin barındığını belirten Parlak, şöyle devam etti:

“Çadırlarda da Silvan Yolu dediğimiz yerde yaklaşık 2 bin 200 tane çadırımız var ve toplam 7 bine yakın insanımız şu an devletin kontrolü altındaki yerlerde barınmasını temin etmeye  çalışıyor. Depremin ilk anından itibaren Türk Hava Yolları ve diğer sivil hava yolları deprem bölgelerinden vatandaşları taşımaya başladılar. Diyarbakır olarak en çok Antalya, Mersin, Ağrı, Van, Muş olmak 5 ilimize vatandaşlarımız taşındı. Şu anda bizdeki rakamlara göre Türk Hava Yolları ve bize müracaat ederek çıkan vatandaş sayısı 25 bin. Kendi araçlarıyla şehirden çıkan insanlarımız da bulunuyor. Onların da yaklaşık 25 bin olduğunu tahmin ediyoruz. Fakat bununla birlikte diğer deprem bölgelerinden de Diyarbakır'a göç eden vatandaşlarımız var. Onun rakamlarını şu an bilmiyoruz.”

6 bin konutun temeli atılacak

TOKİ tarafından Diyarbakır'da 6 bin konutun inşa edileceğinin bilgisini paylaşan Parlak, “Depremin ilk anından itibaren 11 ilde deprem konutlarının yapılmasıyla ilgili alanların tespiti çalışmasına gidildi. Bugün itibariyle Diyarbakır'da Oğlaklı ediğimiz Bağlar ilçemize bağlı bir alan söz konusu. Orada Mart ayı içerisinde 6000 tane konutumuz temelini atacağız inşallah. Bu ciddi bir rakam. Çünkü daha sonra haziran ayında hasar tespit çalışmaları verileri ortaya çıktıkça bu rakamlar bir şekilde yükseltilecek ve orada TOKİ konutları yapılacak. Diyarbakır'da yaklaşık 21 tane okulumuz orta ve ağır hasar tespit edildi. Yaklaşık 1500 öğrenci bu okullardan alınıp taşıma sistemi ile diğer okullara alındı. Çalışmaları bittikten sonra inşallah bunların yerine yeni okullar yapacağız” diye konuştu.

Alaattin Parlak, çıkarılan imar aflarının da yanlış olduğunu belirterek bu depremin yapıların sağlamlığının önemini çok çarpıcı olarak herkese gösterdiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.