‘Anadilde bir üniversite etkin bir rol oynayabilir’
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı katıldığı Mezopotamya Vakfı 3’üncü Olağan Kongresi’nde anadilde kurulacak bir üniversitenin siyasi partilerden daha değerli olduğunu belirterek, üniversitenin halka sunacağı imkân ve kapasitenin ihtiyaçları karşılamada etkin rol oynayabileceğini söyledi
DİYARBAR YENİGÜN - Bünyesinde birçok farklı meslek grubundan üye barındıran Mezopotamya Vakfı 3’üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen kongreye Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Sabri Özdemir, İHD MYK üyesi Raci Bilici, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ve vakıf üyeleri katıldı. Mezopotamya Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Selim Ölçer, üyelere çalışmalar ve faaliyetler hakkında bilgiler aktardı. Kurulması düşünülen ve anadilde eğitim verecek olan Mezopotamya Üniversitesi’nin geldiği aşamayı anlatan Ölçer, vakıf üyelerinin üniversitenin kurulmasında neler yapabileceklerini sıraladı. Türkiye’de diğer vakıf üniversitelerinin kuruluş ve işleyişleriyle ilgili karşılaştırmalar da yapan Ölçer, Mezopotamya Üniversitesi’nin kurulmasının üyelerin ortak çaba, katkı ve destekleriyle olacağını sözlerine ekledi. Ölçer’in konuşmasının ardından kongre Divan Kurulu Üyeleri’nin seçimiyle devam etti. Mezopotamya Vakfı Divan Kurulu Başkanlığı’na Mehmet Vural, başkan yardımcı üyeliklerine ise Nurcan Baysal ile Av. Metin Kılavuz seçildi. Divan Kurulu seçiminden sonra söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı, böyle değerli ve birikimli bir heyetle karşı karşıya olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Vakıf olarak bu yola çıktıklarında heyecanlı ve umutlu olduklarını ifade eden Mızraklı, “Ciddi bir özgüvenimiz vardı. Doğru bir önermeydi. Çok haklı çıkış noktaları vardı. Umudu vardı, oldukça güçlü ve geniş çevrelerin katılımı söz konusuydu. Destek bulan bir yaklaşım olmasına başarılı olamadık” dedi.
‘Üniversite etkin rol oynayabilir’
Çoğu zaman anadilde kurulacak bir üniversitenin siyasi partilerden bile daha değerli olacağını belirttiklerini ifade eden Mızraklı, üniversitenin halka sunacağı imkân ve kapasitenin ihtiyaçları karşılamada etkin rol oynayabileceğini söyledi. Bunu oluşturmada sadece inanmanın yetmeyeceğinin altını çizen Mızraklı, emek ve katkının daha fazlasıyla sunulması gerektiğinin altını çizdi. Bu konuda herkesin üzerine düşen özeleştiriyi yapmasının önemli olacağını aktaran Mızraklı, bu girişime 2012-2013 yıllarında başladıklarını, fakat o yıllardan sonra önemli değişikliklerin yaşandığına vurgu yaptı. İŞİD saldırılarıyla birlikte birçok şeyin alt üst olduğunu ileten Mızraklı, İŞİD’in ve arkasındaki güçlerin sadece fiziki olarak saldırıda bulunmadığını aynı zamanda bu toplumun değerlerine de saldırdığını kaydetti. Mızraklı, konuşmasının devamında “Ciddi bir çatışmalı bir durumdan dolayı bugünden yarına dahi planlamayı yapamayacağımız bir türbülansa girdi bütün hayatlar. Bu durumu bütün içinde bulunduğumuz coğrafya yaşadı. Bu ortamda şüphesiz bazı şeyleri geliştirmek ve çoğaltmak mümkün olamıyor. Bu özrümüze bir arka plan açmak yerine bir gerçekliği tekrardan dile getirdik. Bu yaşanan türbülanstan sonra tekrar yapabiliriz kapasitesine sahibiz.” ifadelerini kullandı.
‘Sempozyum ve etkinlikler kenti yeniden canlandırıyor’
Kentin düzenlenen sempozyum ve farklı etkinlikler sayesinde tekrardan canlandığını belirten Mızraklı, “Burada bulunan heyetin maddi ve manevi bir toplumun ihtiyaç duyduğu üretimleri yapabilecek kapasitesi olduğunu düşünüyorum. Geçmişte birikmiş şeylere karşı itirazımız, sözümüz ve gücümüz varsa yapabiliriz dememiz gerekiyor. Dün ne kadar ihtiyacımızsa bugün daha fazla ihtiyacımızdır. Bu arada zamanı boşa geçirmeyerek dil üzerine çalışma yürüten arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.” Mızraklı’nın konuşmasından sonra Mezopotamya Vakfı’nın Kürt dili üzerinde yürüttüğü çalışmalar katılımcılara slaytlar eşliğinde aktarıldı. Mezopotamya Vakfı 3’üncü Olağan Kongresi sırasıyla Yönetim Kurulu faaliyet raporunun okunması, mali raporun okunması, denetleme kurulu raporu, raporlar üzerine tartışmalar, yönetim kurulu başkanının konuşması, aklanma, tahmini bütçe, mütevelli heyet ve denetleme kurulunun seçimi ile dilek ve teminlerin ifade edilmesiyle sona erdi. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.