VİDEO HABER - ‘İçmediğimiz suyun parasını ödüyoruz’

VİDEO HABER - ‘İçmediğimiz suyun parasını ödüyoruz’
Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi Pirinçlik (Yolboyu) Mahallesi sakinleri 2 aydır su sorunu yaşıyor. Tankerlerle taşıdıkları suyla yaşamlarını sürdüren...

Diyarbakır’ın Kayapınar İlçesi Pirinçlik (Yolboyu) Mahallesi sakinleri 2 aydır su sorunu yaşıyor. Tankerlerle taşıdıkları suyla yaşamlarını sürdüren mahalle sakinlerinden Sinan Çelik “Sularımız 2 ayı aşkın süredir akmıyor. Kayapınar merkeze 4 km uzaklıkta olmamıza rağmen susuzluk yaşıyoruz. Buna rağmen içmediğimiz suyun parasını ödüyoruz. DİSKİ’nin çözüm bulmasını bekliyoruz” dedi.  DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi ise söz konusu mahallede bahçe sulama, kaçak ve bilinçsiz kullanım nedeniyle sorun yaşandığını savundu

 

Yağmur Ensari / YENİGÜN ÖZEL- Diyarbakır Merkez Kayapınar İlçesine bağlı Pirinçlik (Yolboyu) Mahallesi 2 aydır su sorunu yaşıyor. Vatandaşlar, mahallede DİSKİ tarafından açılan su kuyularında yaşanan sorun nedeniyle susuzluk çektiklerini söylüyor. Hayvancılıkla uğraşan mahalle sakinleri hem kendi temel ihtiyaçlarını hem de hayvanlarının ihtiyaçlarını taşıma suyla karşılıyor. Satın aldıkları suları tankerlerle taşımak zorunda kaldıklarını söyleyen vatandaşlar, DİSKİ’nin çalışma yapmasını beklediklerini söylüyor.  Konuya ilişkin Yenigün Haber’e konuşan Pirinçlik (Yolboyu) Mahalle muhtarı Mehmet Güler,  “10 bin nüfusumuz olmasına rağmen susuzluk yaşıyoruz. Mahallede 3 tane su kuyusu var ama hepsi neredeyse kurudu. Çözüm bulunmasını bekliyoruz” dedi.

‘Hem mahalleli hem de hayvanlar susuz kaldı’

Mahalle muhtarı Güler, 10 bin nüfuslu köyde mağduriyet yaşandığını belirterek “10 bin nüfuslu mahallemizde yaşanan sıkıntı bizi mağdur ediyor. Köydeki 3 su kuyusu neredeyse tamamen kurudu. Yüzde 10 oranında bile su ihtiyacı karşılamıyor. Hem mahalleli hem de hayvanlar susuzluk yaşıyor. Yaklaşık 6 bin hayvan var ve su ihtiyacı karşılayamıyoruz. Kendi temel ihtiyaçlarımızı bile tankerle su alarak karşılıyoruz. DİSKİ ile yaptığımız görüşmelerde sonuç alamıyoruz” diye kaydetti.

‘Belirli gün ve saatlerde tek su geliyor’

Mahalle sakini Sinan Çelik ise yaşadıklarını şöyle anlattı;

“Her zaman su sorunu yaşıyorduk ama şimdiki gibi değildi. Bu kez 2 aydan fazla zamandır sularımız gelmiyor. 5-10 günde bir 10 dakika tek su geliyor. Sonrasında suyun akması bir yana çeşmeden damlama bile olmuyor. Çeşmelerimizin önüne aylardır tek damla su bile dökülmedi. Geçmiş yıllara resmen geri döndük. Eskiden köylerde böyle sorun yaşanırdı ama biz şimdi merkeze birkaç kilometre uzakta bu durumu yaşamak zorunda kalıyoruz.”

‘Susuzluk hem sağlığımıza hem de cebimize zarar’

İhtiyaçlarını karşılamak için su aldıklarını söyleyen Çelik, “Susuz kaldığımız için temizliğimizi bile tam yapamıyoruz. Para verip tankerle su getirtiyoruz. Hem gidiş gelişimizde cebimizden para veriyoruz. Susuzluk hem sağlığımıza hem de cebimize zarar. Suyun önemli olduğu koronavirüs döneminde susuz kalıyoruz. Sağlığımızı riske attıklarını söylüyoruz ama çözüm bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

‘Akmayan suya 60 TL fatura ödedim’

Su akmamasına rağmen faturaların yüklü geldiğini dile getiren Çelik, “Çeşmeden toplasanız ayda yarım saat su kullanamıyoruz ama en son 60 TL fatura ödedim. Su akmıyor ama fatura gelmeye devam ediyor. 60 TL ne için kesildi merak ediyorum. Resmen kullanmadığım suyun parasını ödüyorum. Cebimden para çıkıyor ama evime bir damla su bile girmiyor. Ödediğim faturanın neden öyle yüklü olduğunu anlamıyorum. Su sorunumuza çözüm bulma konusunda yavaş ilerliyorlar ama kullanmadığımız suyun yüksek faturasını hemen kesiyorlar” diye ifade etti.

‘Vatandaşın bilinçsiz kullanımı soruna neden oluyor’

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, su sıkıntısına dair şu cümleleri kullandı:

“Mahallenin ihtiyacını karşılayacak 3 tane su kuyumuz var. Yerleşim yerinde sadece yeni yapılan birkaç evin tek su sorunu var. O evlerde yerleşim alanının dışında konumlandırıldığı için basınçtan dolayı yüksek alanlara suyun ulaşması sıkıntı oluyor. Sondajlarımızı açtık ve çalışmalarımız yine devam ediyor. Şebeke işlemlerini de yapacağız. Yaşanan su  sıkıntısı ise tamamen vatandaşların evleri önüne kurdukları bahçeleri içme suyuyla sulamaları, kaçak kullanımının olması ve suları boşa akıtmalarında kaynaklanan bilinçsiz kullanım nedeniyle oluyor. Vatandaşlar, suyu bilinçli kullanırsa bu gibi sorunlar yaşamayacağız. Herkesi gereksiz su kullanımında uzak durmaya, bilinçli kullanıcı olmaya davet ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.