Kredi kartından vergiye tepki; Borçlara da vergi!

Kredi kartından vergiye tepki; Borçlara da vergi!
Kredi kartında 100 bin TL üzeri limiti bulunan kişilerden 'savunma katkı payı' olarak vergi alınmak istenmesine tepki gösteren iktisatçı Mahfi Eğilmez, “Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır” dedi.

YENİGÜN HABER – Kredi kartlarında 100 bin liranın üzerindeki limitlerden Savunma Sanayii Fonu için yıllık 750 liralık ödeme alınmasının planlanmasına tepkiler sürüyor. Bir çok kişi borçtan vergi alınması anlamına gelen düzenlemeye tepki olarak limitlerini 99 bin bandına çekip sosyal medyada paylaşım yaparken, ekonomistler de düzenlemedeki sorunlara dikkat çekiyor.

DÜZENLEME NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

TBMM'ye önceki gün sunulan 'Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', 12 maddeden oluşuyor. Teklifte Savunma Sanayii Fonu’nun gelirlerini artırma gerekçesiyle çok sayıda hüküm yer alıyor. Bunların en dikkat çekeni ve yaygın tepkiye neden olanı ise limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından 'savunma sanayii katkı payı' amacıyla yıllık 750 lira ücret alınmak istenmesi.

BORÇLUDAN DEĞİL, BANKADAN VERGİ ALIN

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez kredinin borç olduğunu vurgulayarak söz konusu verginin alınamayacağını belirtti. Eğilmez, X hesabından yaptığı paylaşımda "İdarenin böyle bir hataya düşeceğini sanmam ama yine de söyleyeyim: Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kavram kargaşasının içine giriyoruz" dedi.

NAZLI SARP: İĞNEYLE KUYU KAZMAK

Ekonomi yazarı Nazlı Sarp da Hazine'nin dokuz aylık nakit açığının 1,5 trilyon lira olduğunu hatırlatarak "Bu iğneyle kuyu kazmaktır" dedi. Sarp, limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartı sayısının 62 milyon olduğunu belirterek bu kartlar üzerinden alınacak verginin yaklaşık 46,5 milyar olacağını hesapladı. Sarp, taşınmaz satışlarında da alıcı ve satıcıdan 750'şer TL alınacağını, bu şekilde de yılda yaklaşık 2 milyar TL kaynak sağlanacağını hesapladı. Bu verileri 1,5 trilyon lira olan dokuz aylık Hazine nakit açığı ile karşılaştıran Sarp, "Bu iğneyle kuyu kazmaktır. Bir şeyleri adaletsizce bir kesimin üzerine yığmak anlamına gelir. Buradan toplanacak parayla açığın çok küçük bir kısmı bile kapanmıyor. Diğer taraftan da vatandaşın mağduriyetini artırıyor" eleştirisini yöneltti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.