Diyarbakır’da konut fiyatları yükselişte

Diyarbakır’da konut fiyatları yükselişte
Endeksa’nın raporuna göre, Türkiye genelinde kiralar ekim ayında yüzde 28,7 artarken, konut fiyatlarının en çok artığı il Diyarbakır oldu. Kentte konut fiyatları son bir yılda yüzde 54,6 artarken enflasyon etkisinden arındırıldığında artış oranı yüzde 16,1 olarak hesaplandı.

YENİGÜN HABER – Endeksa, Ekim 2025 Konut Değer Raporunu açıkladı. Raporda Türkiye’de kiraların ekim ayında yıllık bazda yüzde 28,7 arttığı görülürken, satılık konut fiyatları yıllık bazda yüzde 29,2, aylık bazda ise yüzde 2,5 artış gösterdi.

Enflasyon etkisi göz önüne alındığında fiyatlar bir yılda reel olarak yüzde 2,9 aylık bazda ise yüzde 0,4 düştü. Ortalama konut metrekare satış fiyatı 36 bin 223 TL iken, ortalama konut fiyatı ise 4,5 milyon TL oldu. Konut yatırımının geri dönüş süresi 13 yıl olarak hesaplandı.

Konut satış adetlerinde ekim ayında 164 bin 306 konut satıldı. Bu rakam ile konut satış adedi geçen senenin ekim ayına göre yüzde 0,5 oranında düşüş göstermiş oldu. 2025 yılının Ocak-Ekim döneminde ise konut satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 16,2 artarak 1 milyon 293 bin 33 olarak gerçekleşti. Geçen senenin Ocak-Ekim dönemi ile karşılaştırıldığında, en dikkat çekici artışın yüzde 64,0 ile ipotekli (kredili) konut satışlarında olduğu görülüyor.

Konut talebi güçlü seyrini koruyor

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, rapora ilişkin şunları söyledi:

“Ekim ayında satış adetlerinde küçük bir gerileme görülse de yılın ilk 10 ayında kaydedilen yüzde 16,2’lik artış, konut talebinin güçlü seyrini koruduğunu gösteriyor. 2025 sonunda konut satışlarının 1,5 milyon adedin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Buna karşın fiyat tarafında daha dengeli bir görünüm var. Konut satış fiyatları yıllık bazda nominal olarak yükselse de enflasyondan arındırıldığında Şubat 2024’ten beri reel gerileme devam ediyor; kira piyasasında da benzer bir eğilim görüyoruz. Bu tablo, pandemiden sonraki hızlı değer artışlarının ardından piyasanın normalleştiğini, yatırım amaçlı alımların yerini kullanıcı odaklı talebin aldığını gösteriyor. Önümüzdeki dönemde faiz indirimleri ve kredi maliyetlerindeki düşüş, talebi destekleyerek fiyatların reel anlamda yeniden yukarı yönlü hareketine zemin hazırlayabilir.”

Diyarbakır’da konut fiyatları son bir yılda yüzde 54,6 arttı

Endeksa verilerine göre, ekim ayında en çok konut satışının olduğu ilk 30 il değerlendirildiğinde yatırımcıya en çok kazandıran şehirler sırasıyla Diyarbakır, Çanakkale ve Samsun oldu. Diyarbakır’da konut fiyatları son bir yılda yüzde 54,6 artarken enflasyon etkisinden arındırıldığında artış oranı yüzde 16,1 olarak hesaplandı. Bu ilde ortalama konut metrekare satış fiyatı 29 bin 954 TL, ortalama konut satış fiyatı ise 4,6 milyon TL. Çanakkale’de konut satış fiyatlarında nominal değer artışı yüzde 42,0 reel değer artışı ise yüzde 6,7 oldu. Bu ilde ortalama konut metrekare satış fiyatı 48 bin 335 TL, ortalama konut fiyatı ise 5,7 milyon TL. Samsun’da ise konut satış fiyatlarında nominal değer artışı yüzde 41,2 iken reel değer artışı yüzde 6,1 seviyesinde. Samsun’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 31 bin 42 TL, ortalama konut fiyatı 3,7 milyon TL oldu.

En çok konut satışının olduğu şehirler

En çok konut satışının olduğu ilk 30 içinde satılık konut fiyatlarının bir yılda en az yükseldiği iller ise sırasıyla Hatay, Muğla ve Aydın oldu. Hatay’da satılık konutların fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,7 yükselirken enflasyondan arındırılmış verilere göre fiyatlar reel olarak yüzde 13,8 geriledi. Hatay’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 24 bin 691 TL, ortalama konut fiyatı ise 3,7 milyon TL. Muğla’da ise satış fiyatları nominal olarak yüzde 20,6 yükselirken reel olarak yüzde 9,3 oranında düşüş gösterdi. Türkiye genelindeki en yüksek gayrimenkul fiyatlarına sahip olan Muğla’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 75 bin 788 TL, ortalama konut fiyatı ise 9,8 milyon oldu. Aydın’da konut satış fiyatları nominal olarak yüzde 23,2 yükselirken reel olarak yüzde 7,4 düştü. Bu ilde ortalama konut metrekare satış fiyatı 48 bin 461 TL, ortalama konut fiyatı ise 6,5 milyon TL.

Türkiye genelinde kiralar yüzde 28,7 arttı

Endeksa’nın güncel verilerine göre, Türkiye genelinde kiralık konut fiyatları yıllık bazda yüzde 28,7 yükselirken aylık bazda ise yüzde 0,5 düşüş gösterdi. Enflasyon etkisinden arındırılmış verilere göre kiralar bir yılda reel olarak yüzde 3,2, bir önceki aya göre ise reelde yüzde 3,3 düşüş kaydetti. Türkiye genelinde konutların ortalama metrekare kira fiyatı 229 TL, ortalama kira ise 24 bin 923 TL seviyesinde.

Kaynak:AHMET BARAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.