Diyarbakır Otogarı bu bayram boş kaldı!

Diyarbakır Otogarı bu bayram boş kaldı!
Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle Kurban Bayramı öncesi Diyarbakır Otogarı boş kaldı. Vatandaşlar yüksek fiyat fiyatlarından şikayetçi olurken,...
Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle Kurban Bayramı öncesi Diyarbakır Otogarı boş kaldı. Vatandaşlar yüksek fiyat fiyatlarından şikayetçi olurken, firmalar ise maliyetlerden dert yanıyor

Diyarbakır Otogarında bayram telaşı yerini hüzne bıraktı. Yüksek bilet fiyatlarından dolayı vatandaşlar yolculuk yapamazken, firmalar ise araçların boş gidip gelmesinden şikayetçi. Sur Ajans’ta yer alan habere göre Diyarbakır’dan İstanbul’a 15 yolcu ile yola çıkan bir otobüs şoförü, aracın boş olduğunu ve masrafları kurtaramadıklarını söylüyor. Önceki yıla göre yüzde 300 artan bilet fiyatlarından dolayı vatandaşlar yolculuk yapamazken, tavan yapan mazot fiyatları ve yolcu azlığı nedeniyle firmalar tekerin zararına döndüğünü belirtiyor.

‘Son yılların en kötü zamanlarını yaşıyoruz’

Bilet fiyatları yüksek olsa da araçların az yolcuyla gidip gelmesinden kaynaklı son yılların en kötü zamanlarını yaşadıklarını belirten firma sahipleri, “kurtarmıyor” diye isyan ediyor. İstanbul’a otobüs biletinin 650 lira olması seyahat eden yolcuları zor durumda bırakırken, vatandaşlar artık bayram ziyaretlerini askıya almış durumda. Otogarda bayram öncesi yoğunluktan eser kalmazken, mecbur olmayan seyahat etmekten imtina ediyor. Diyarbakır otogarında bayram havası yerini hüzne bırakmış durumda.

‘İnsanlar yolculuk yapamadığı için arabalar boş gidiyor’

Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali (DİŞTİ) firma çalışanlarından Serhat Çiftçi, artan bilet fiyatlarını ve bayram öncesi otogardaki durumu şöyle değerlendirdi: “35 senedir bu sektördeyim, bu sene gibi kötü bir sene görmedim. Mazot her gün pahalı oluyor. Yolcular seyahat edemiyor. Arabalar gidiş dönüş boş geliyor, kurtarmıyor. Diyarbakır İstanbul arası gidiş geliş 30 bin TL yakıt yakıyor. Dönüşler biraz iyi ama gidişte yoğunluk yok. Gidişte kimse yok, otogar bom boş. Bilet fiyatları İstanbul için 650 TL ve vatandaş için yüksek bir para. Kimse ailesiyle seyahat edemiyor. İnsanlar yolculuk yapamadığı için arabalar boş gidiyor. Bu sektör şuan en kötü dönemini yaşıyor ve adeta can çekişiyor. Bayram yoğunluğu da yok, mecburi olmayan kimse yolculuk yapmıyor. Bilet fiyatları pahalı yolculuk yapılmıyor ama arabacılar da haklı mazot çok pahalı ve kurtarmıyor.”

‘Yolcular fiyatlara tepki gösteriyor’

40 yıllık Otogar çalışanı ise bilet fiyatlarına ilişkin şöyle konuştu: “Otogar durgundur, gidişler boş ancak gelişlerde yolcu oluyor. Bayram için insanlar Diyarbakır’dan gitmiyor, Diyarbakır’a geliyor. İstanbul bileti 650 lira ama yine de kurtarmıyor. Gidiş dönüş de dolu olsa başa baş geliyor. Ama gidişlerde otobüsler boş, yolcu yok. Yolcular fiyatlara tepki gösteriyor, yüksek buluyor.” Otobüs şoförü Velat Kılıç, yüksek bilet fiyatlarından dolayı yurttaşların yolculuk yapamadığını belirterek şöyle konuştu: “İstanbul 650 TL, Bursa 600 TL, Urfa 150 TL ve geçen yıla göre fiyatlar 2 katı. Geçen yıla göre insanlar rahat yolculuk yapamıyor. Bir İstanbul yolculuğunda insanlar bilet parası kadar da yolda harcıyor ve bu da bütçelerine ağır geliyor. Bilet fiyatları bu haliyle bile firmaları kurtarmıyor ama bir şekilde çarkın da dönmesi lazım. Sadece mazot fiyatlarıyla da bitmiyor bu işler. Aracın bakımı var, personel masrafı var. Bir takım lastik 25 bin lira. Çayıdır, suyudur, ikramıdır vs. hepsi masraf. Eskisine göre giderler çok ağır. Giderlere göre bilet fiyatlarını yüksek tutmamız gerekiyor, tutmazsak da biz geçinemeyeceğiz. Ama tabii kendimizi vatandaşın yerine koyduğumuz zaman da 65 TL bir bilet fiyatı gerçekten çok yüksek. Geçen yıla göre yolcu sayısında da çok fark var. Geçen sene bu vakitler dolu olan garajda bu yıl yolcu yok. Bayram arifesi, okullar tatil yolculuk olması gerekir ama garaj bom boş. Ama şuan bilet fiyatlarından dolayı bir öğrenci gidip gelemiyor. Öğrenci aile ziyaretine gidemiyor, çünkü çok masraf.”

‘Otogarda hüzün var’

Kılıç, yolcuların yüksek fiyatlara itiraz ettiğini ve otobüs içindeki konuşmalara da yansıdığını belirterek şunları söyledi:

“Bilet fiyatlarından dolayı yolcuların bize hakarete varan sözleri oluyor. Sanki bilet fiyatlarını bile bile biz yükseltmişiz gibi laf söyleyenler oluyor. Yolcular bilet fiyatlarına sitem ediyor. Tabii insanlara bunu anlatmak da çok zor. Ekonomi almış başını gidiyor ve bundan kimseyi tek başına sorumlu tutamazsınız. İstanbul otobüs bileti fiyatını duyan yolcular, “Hayırdır, 650 TL otobüs bileti mi olur?” diye tepki gösteriyorlar. Ekonominin hali malum ve insanlarımızın tepkilerini de anlayışla karşılıyoruz. Tabii onların da bizi anlayışla karşılamalarını bekliyoruz. Hep beraber inşallah bunun üstesinden geleceğiz. Ben çocukluğumdan beri şoförlük yapıyorum eski zamanlarla kıyasladığımda o tadı alamıyorum. Önceden bayram arifesinde bu zamanlar otogar dolu olurdu. Otogarda bayram yoğunluğu, heyecanı olurdu ama şimdi o tat yok. Şuan otogarda hüzün var. İnsanlarda bir kırgınlık var. Bunu bize de yansıtabiliyorlar. Biz şuan otogarda bayram atmosferinin mutluluğunu, heyecanını göremiyoruz. Bu bayram insanlarda otogardaki sevinci, mutluluğu göremiyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun.”

‘Ciğer yemek için Diyarbakır’a gelenler, şimdi işi olsa da gelemiyor’

Elazığ’a 100 kilometrelik yolun 100 TL olduğunu ifade eden bir firma sahibi Abdullah Doğmuş ise şunları söyledi: “Geçen yıl 30 lira olan bilet fiyatı şimdi 100 lira. Bu fiyat yüksek ama mazot fiyatlarını da biliyorsunuz. Mazota habire zam zam, mecbur bilet fiyatları yükseliyor. 100 liralık bilet fiyatına rağmen araç göndermekte zorluk çekiyoruz. Esnaf da sıkıntıda, çünkü yolcu yok. Bayram ağzıdır, garaj boş. Yolcuların hepsi fiyattan şikayetçi ve fiyat konusunda yolcularla çok tartışıyoruz. Ama bize de hak verilmesi lazım. Yolcular da haklı ve ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Eskiden, bundan 3-5 sene önce adam Elazığ’dan Diyarbakır’a gelir ciğerini yer giderdi. Şimdi bırakın ciğer yemeyi iş var, gidip gelemiyor. Bir yazıhaneci olarak şunu söyleyebilirim, araçlarımız 2-3 yolcuyla gidip geliyor. Yani bu 100 liranın tamamı kar olsa ne yazar? Tamam fiyat yüksek ama giden gelen de yok. Elazığ’a gidiş geliş bir araç 60-65 litre yakıt yakıyor. Sadece mazot masrafı bile bin 800 lira yapıyor. Ama o aracın gidiş geliş bir yolcudan aldığı 200 lira para. Araç dolu dolu gidip gelse bile el ele baş başa ancak masrafını kurtarır ama gelin görün ki araçlar boş gidip geliyor.”

‘Fiyatlar yüksek, nerede gezeceğiz, hani para?’

Diyarbakır’dan Gaziantep’e yolculuk yapan bir öğrenci olan Mehmet Karadaş ise yüksek biletlerine ilişkin şunları söyledi:

“Bilet fiyatları bize göre bayağı yüksek. İnşallah düzelir diyoruz ama düzelecek gibi de durmuyor. Eskisi gibi rahat yolculuk yapamıyoruz. Geçen sene 40 lira olan bilet fiyatı 200 lira olmuş. Cumhurbaşkanı diyor 15 Temmuz’dan sonra gezebilirsiniz diyor ama fiyatlar yüksek, nerede gezeceğiz? Hani para? 250 lira kredi veriyor, enflasyonla birlikte bizden alıyor 100 bin lira. Eskisi gibi değil hayat, zor. Allah yardımcımız olsun. Aile durumu iyi olmayan bir arkadaşım bilet fiyatlarından dolayı kaldı burada ailesini ziyaret edemiyor. Kaldı burada ve bir iş bulup çalışacak. Yurttan çıktı, yurt da almıyor. Arkadaşıyla birlikte evde kalıyor. Kendisine ara sıra yardımcı da oluyoruz, Allah yardımcısı olsun.”

‘Otogar bomboş. Yapacak bir şey yok’

Aslen Mardinli olan ve Diyarbakır’da doğup büyüyen ve burada muavinlik yapan bir genç ise şöyle konuştu:

“Bu krizden dolayı yolcular da şoförler de dayanamayacak hale geldi. Geçenlerde bir öğrenci yolcu gördüm, ağlıyordu. Ailesini özlemiş, ondan ağlıyor sandım. Bilet parasını ödedikten sonra yemek parası kalmadığı için ağladığını öğrendim. Yani bilet parasıyla yemek parasın bir edememiş. Bilet Erzincan’dan buraya 400 liradır, Allahtan reva mıdır? Ben bir çalışan olarak bunu söylüyorsam, yolcular isyan ediyor o zaman. Buradan Batman’a gideceğim ama çalıştığıma rağmen yol ücreti vereceğim. Allahtan reva mıdır, çalıştığım parayı yola veriyorum. Yemeğimizi de vermeselerdi biz bu işi beleşe yapacaktık. Otogar bomboş. Yapacak bir şey yok, Allah yardımcımız olsun. Biran önce seçimin gelmesini bekliyoruz.”

‘Asıl mesele Kürt sorunu’

Şanlıurfa’ya yolculuk yapan Mehmet Özdemir isimli vatandaş da bilet fiyatlarına tepkisini şöyle dile getirdi:

“Bilet fiyatları geçen yıla göre yüzde 300 artmış. Toplumun bu fiyatlara ucuz demesine hala bir anlam veremiyorum. Bunun sebeplerinin iyi konuşulması lazım. Muhalefetin, çalıyorlar, çırpıyorlar demesi boş. Asıl mesele Kürt sorunu. Kürt sorunu çözülmediği sürece bu toplum bunları yaşamak zorunda kalacak. Muhalefet dediğin halkçı olacak, halktan taraf olacak. Son zamanlarda bir mafya babasının yaptıklarına bile ses çıkarmayan bir toplumun bunları yaşaması revadır. Hak ediyor bu toplum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.