DİKO uyardı: Düşük ayarlı altınlara dikkat!

DİKO uyardı: Düşük ayarlı altınlara dikkat!
Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası, kentte düşük ayarlı altınların piyasaya sürülmesine karşı çalışma başlattı Odaya uğramadan bir esnafa...
Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası, kentte düşük ayarlı altınların piyasaya sürülmesine karşı çalışma başlattı Odaya uğramadan bir esnafa düşük ayarlı altın satışı yaptığı tespit edilen bir çantacının tespit edildiğini belirten DİKO Başkanı Yüksel, çantacı hakkında gerekli işlemlerin yapılması için üstünde durduklarını kaydetti

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası DİKO) Başkanı Mehmet Yüksel ve ekibi, kuyumcu sektörüne yönelik projelerini hayata geçirmeye başladı. Özellikle kentte düşük ayarlı altınların piyasaya sürülmesine yoğunlaşan oda yönetimi, denetim kurulu kurup, kuyumculara altın satan çantacıların ilk etapta odaya gelip altın kontrolleri yapıldıktan sonra dağıtımının yapılması için faaliyet yürüttü. Odaya uğramadan bir esnafa düşük ayarlı altın satışı yaptığı tespit edilen bir çantacının tespit edildiğini belirten DİKO Başkanı Yüksel, çantacı hakkında gerekli işlemlerin yapılması için üstünde durduklarını kaydetti. Ahlaklı bir ticaret getirecek projeler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Yüksel, amaçlarının düşük ayarlı ürünlerin önüne geçmek olduğunu vurguladı. Yüksel, “Çoğu çantacı odaya uğrayıp izin belgesini aldı. Biz de güzel bir şekilde ürünlerin ayar ve kontrollerini sağladık ve artık esnafımıza ürün verebilirsiniz diye izin verdik. Bunların içinde birkaç arkadaş odaya uğramıyorlar. Bütün uyarılara rağmen bir türlü onları yakalayamadık. Haberimiz olmadan gizli bir şekilde gelip esnafa mal satıp gidiyorlar. Duyarlı bir esnafımız bizi aradı ve dedi ki, ‘Şu an o aradığınız kaçak şahıs Diyarbakır’da. Bağlar ilçemizde görülmüştür.’ Bizler de Bağlar ilçemize gittik ve onu bir esnafımızın dükkanında suçüstü yakaladık” dedi.

“Görevimiz bunları tespit edip sonra emniyete teslim etmek”

Çantaları kontrol edip rapor verme yetkisine sahip olduklarını aktaran Yüksel, “Denetim kurulu var. Arkadaşımız direndi ve ‘çantamı kontrol ettirmem’ dedi. Oradaki esnafımız müdahale etti. ‘Sen bana mal satıyorsun, ne getiriyorsun bilmiyorum’ dedi. Ve biz bunu açacağız dedik. Asayiş ekiplerini aradım ve çantayı açtık. Arkadaşımıza şunu söyledik. Bu rapor sonuçları çıkmayana kadar bu ürünleri Diyarbakır’da satmayacaksın. Rapor sonucu çıktı, arkadaş mali şubeye teslim edildi. Raporlar şunlar ve arkadaştan şikayetçiyiz. 909 milim çıkmış. Bunda 7 gram hırsızlık var. Bunu sadece yapan kişi bilir. Satan esnafımız mesul değil, çünkü bilmiyor. Buradaki görevimiz bunları tespit edip, sonra emniyete teslim etmek. Bunlar kesinlikle cezasız kalmamalı” diye konuştu.

“Ahlakı olmayan ticaretin önüne geçeceğiz”

Bu tür hadiselerle mücadele edeceklerini vurgulayan Yüksel, “Pisliklerin, ahlakı olmayan ticaretin önüne geçeceğiz. Bütün odalara sesleniyorum. Bütün çantacıları kontrol ediniz, raporunu mutlaka alın, çantada kilolarca altın var çoğu düzgündür. Bunların içinde bir de düşük ayarlı olanlar var. Sadece 22 ayar kayar. Burada bütün odalar, özellikle üretim olan illerimiz Kahramanmaraş, Gaziantep, İstanbul, onlar bu üreticilerin üstünde iyi dursun. Bu adamdan alınan ürünler iade edilsin, aynı zamanda rapora verilsin. Bir daha bu kişiden alışveriş yapılmasın. Çünkü suçüstü yakalanmıştır. Kahramanmaraş’tan gelen bir çantacımız. Maraş’tan gelen çok temiz çantacılarımız da var” şeklinde konuştu. (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.