Zarok Ma, 6 Temmuz’da çocuklarla buluşuyor

Zarok Ma, 6 Temmuz’da çocuklarla buluşuyor
Anne karnındaki bebekten, 5 yaşındaki çocuğa dil, müzik, ritim, hikaye ve yetenek atölyesi başta olmak üzere bir çok alanda eğitim verecek olan Zarok...
Anne karnındaki bebekten, 5 yaşındaki çocuğa dil, müzik, ritim, hikaye ve yetenek atölyesi başta olmak üzere bir çok alanda eğitim verecek olan Zarok Ma, 6 Temmuz'da çocuklarla buluşuyor.

YENİGÜN HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) bünyesinde 2010 yılında kurulan Aram Tigran Konservatuarı,  2016'da atanan kayyım Cumali Atilla tarafından kapatıldı. Konservatuarın kapatılması üzerine eğitmenler Ma Music Akademisi’ni kurdu. “Herkes için müzik, her yerde müzik” sloganıyla 3 Mart 2017’den bu yana faaliyet yürüten Ma Music, Kürt müziğinin geliştirilmesini hedefliyor.

Dört yıl içinde binlerce çocuk ve gence müzik eğitimi veren Ma Music, daha önce imkânsızlıklar nedeniyle hayata geçiremediği Zarok Ma'yı kurdu. Anne karnındaki bebekten 5 yaşına kadar çocuklara müzik eğitimleri verecek olan Zarok Ma, “Mala we ya duyemîne (İkinci eviniz)” sloganıyla 6 Temmuz'da açılışını gerçekleştiriyor. Zarok Ma eğitmenleri Şêrko Kanîwar ve Evin Dülek, Zarok Ma ve hedeflediklerini MA'ya anlattı.

Yeni bir filiz: Zarok Ma

Kürt çocuklarını müziksiz bırakmayacaklarına dair söz verdiklerini belirten Şêrko Kanîwar, koronavirüs pandemisi nedeniyle birçok çalışmayı durdurmak zorunda kaldıklarını ancak online eğitimlerini sürdürdüklerini kaydetti. 0-5 yaş arası çocukların eğitilmesi için Almanya’da bulunan Goethe Enstitüsü’ne yaptıkları proje başvurusunun kabul edildiğini paylaşan Kanîwar, ancak projenin yeterli olmadığını ve destek fonuyla istenilen düzeye ulaştıklarını ifade etti. Kanîwar, "Kürdistan’da çocuklar müziksiz kalmasın diye Zarok Ma yeni bir filiz gibi açıldı” dedi.

800 öğrenci alınacak

Her sene yaklaşık 150-300 arasında çocuğa eğitim verdiklerini, Zarok Ma ile bu sayının artacağını dile getiren Kanîwar, henüz başvurular resmi bir şekilde başlamamasına rağmen 300 ailenin başvurduğunu aktardı. Kanîwar, “Şimdi resmi bir şekilde deklare ediyoruz. İki eğitmen olarak burada ders vereceğiz. Burası kreş veya anaokulu değil, çocukların aileleriyle katılabildikleri bir müzik okulu. Haftada bir aileleriyle gelip müzik eğitimi alacaklar. Artık iki eğitimci ile 800 öğrenci alabileceğiz. Bir anne hamileliğinin 4’üncü ayından sonra, yani 16’ncı haftadan itibaren Zarok Ma’ya gelip eğitime katılabilir. Anne karnındaki bebeği de derse alacağız. Çocuklarınız Kürtçe müziksiz kalmasın, çocuklarınız Kürt dili ve kültürüyle yaşasın” diyerek, aileleri Zarok Ma’ya davet etti.

10 Temmuz’da konser

Kollektif bir çalışma sonucu Zarok Ma’yı kurduklarını söyleyen Kanîwar, “Kimisi 10 lira verdi, kimisi inşaatında çalıştı, kimisi camını sildi. Zarok Ma bizim değil sizin, sizin ikinci eviniz. Ne zaman isterseniz çocuklarınızla gelebilirsiniz. 10 Temmuz’da bir konserimiz olacak, plaket ve teşekkür töreni de yapacağız. Zarok Ma bahçesinde güzel bir konserle sizle buluşacağız” diye konuştu.

Dil ve kültürün sahiplenilmesi

Zarok Ma eğitmenlerinden Evin Dülek ise amaçlarının dilin ve kültürün sahiplenilmesi ve müziğin öğretilmesi olduğunun kaydetti. Dülek, “Derslerimizde dilimizin önemine değiniyoruz. 0-5 yaşlarındaki çocuklara, dil, ritim, müzik alanında eğitimler vereceğiz, bu o yaştaki çocuklar için çok önemli. Çocuklar burada dillerine, kültürlerine, yeteneklerine sahip çıkacak. Bu dersleri öğrenince diline, kültürüne değer veren konumda olacaklar ve aileleriyle geldikleri için de, bir birlik söz konusu olacak” diye belirtti.

Kürtçe atölyeler

Zarok Ma’da müzik derslerinin yanı sıra, Kürtçe hikâye ve yetenek atölyelerinin de olacağını belirten Dülek, “Baktığımızda Kürtçe hikâyeye ilgi azalmış ve yok olmak üzere. Kendi hikâyelerimize dikkat çekmek için hikâye atölyeleri kurduk. Ayrıca çocukların motor becerilerini arttıracak atölyeler de olacak” ifadelerini kullandı.

Kayıtlar devam ediyor

Şimdiden alımların başladığını söyleyen Dülek, “İnşaatımız da bazı eksiklikler var onların bitmesini bekliyoruz. Çok az kaldı, çok heyecanlıyız. Şimdiden alımlarımız başladı ve devam ediyor. Kurban Bayramı’ndan sonra açmayı planlıyoruz. Aileler çocuklarının kendi dil ve kültürüyle büyümesini istiyorsa gelip kayıt yapsın” dedi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.