Olaylar - II

Oysaki yaşam hep deneyimleri bir sonraki güne aktarmayla ilerlemiş ve miras olarak bırakılan ileri adım insanlığı daha farklı mecralara taşıma imkânı sunmuştur.

İnsan insanlıktan, doğa doğadan ve emaneti, hayvanlar hayvanlardan refleks devralmışlardır, siz yaşamı nasıl devralmış iseniz; sizde aynı yaşamı bir sonraki kuşağa devretmek zorundasınız,

Kaldı ki yıkıntılarda yaşam olmayacağını bilen insanlar; yaşamı savaştan devralsanız bile savaşı düzeltip sakinlik ile devretmek zorundasınız

Yaşamın ve insanlığın devamı için vazgeçilmez bir özelliktir bu.

Acaba her zaman böyle olmuş mudur ve ya öyle olmadığı zamanlarda insanlar, toplumlar ve ya insanlık nasıl davranmıştır ve bu davranış hangi sonuçlara yol açmıştır sentezinden önemli tarih bilinci ve ya dersler giz olarak sizin doğru tahlilinizi bekler.

Tarih belleğinizi kurcaladığınızda biraz önyargıdan uzak, biraz tarafsız ve doğru yaklaşmasını bilmek yeterlidir

Durumda sağlıksızlık veya keşmekeşlik varsa; sağlıklı sonuç çıkarmak mümkün mü; evet mümkün ve insanların varyasyonlarıyla bağlantılı sizin ileri veya geri kalmanıza sebebiyet verir ki;

Birinci seçenekte daha istikrarlı bir toplum ile sulh elde edilir

İkinci seçenek te ise karmaşa hâkimiyet kurar ve iktidarım sarsılmazdır ve yeryüzünde rahatlık yokturu elde tutmaya çalışır.(faşist mantığa göre yeryüzünde rahatlık yoktur)

Oysa insanlık bu karmaşa üzerinden gelişmemiştir.

İnsanlık hep güçlülerin borazanınım öttürdüğüyle yürümemiştir.

Bazen halkın; bazen de güçlülerin dediği üstünlük sağlamıştır ama var olmazsa olmaz ve mutlak olan insanlığın ve halkın sarsılmaz hâkimiyetidir.

Geçiş dönemleri kabul edilebilecek süreçlerde hâkimiyet el değiştirse bile; sonuçta çoğunluğun dediği, halkın dediği olmak zorundadır.

Tarih belleği insanı ve toplulukları iyi veya kötü anarlar, hani derler bazıları hayırla bazıları analarıyla anılırlar.

Her örnekte; her hikâyede, masallarda veya destanlarda anılanlar olur veya daha farklı bir farkındalık yaratmak için konuşmaya malzeme olurlar.

İşte kişi veya toplulukların yaşam ve ölüm anları, kendini aşma veya lanetlenip tökezleme anları

Umarız ki yaşanan olaylardan ders çıkarıp hayır ile anılma safında yer alırız. SON

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Vahap Kaya Arşivi