A. Vahap Kaya yazdı: Karar vermek lazım

Bazı konular vardır ki beklemeye zaman olmaz ve sizin anında karar vermeniz gerekir siz kararda geç kalırsanız iş işten geçmiş olur.

Yerinde atılması gereken adımların yerinde atılmaması sizi ömür boyu geç bırakabilir veya erken atılan adımların riski de geç kalınana adım kadardır.

Siz kendinizi her zaman yerinde ve zamanında davranmaya endekslerseniz; sizi paranoyayik bir sürece de götürebilir ama bazı hazırlıklar şarttır ve bu hazırlığı, dünden sentez bu günün etraflıca yorumu ve yarına hazırlık için gerekli bilgilerin bir örgüden geçirmeyle ilgilidir.

Bazı kararlar vardır ki istikrarlı olmak lazım ama serinkanlı düşünmek gerek, hani derler ya hiddetle kalkan zararla oturur misali tez canlı davranırsanız dikkati kaçırmış olabilirsiniz.

Bütün mesele insanın gereken doğru cevap verme veya doğru cevap olma olmasıyla bağlantılı sizin bu bağlantıyı sağlıklı kurmanız sizin yaşamda yerinizin doğru olup olmadığını belirler.

Bazen de iyi bir karar vermek için ince dokuyup sık elemek gerekir ki birliktelikler ve beraberlikler temiz başlasın ve devam etsin.

Ama burada da yine hatırlatmakta fayda vardır ki abartılardan kaçınmak lazım ben sık dokuyup ince elerim adı altında karşıdakileri boğabilir veya tünden kaybettirebilir.

İşe tamda burada aşk konusunda tereddütte gerek yoktur ve siz karşınızdaki sağlıklı bir ilişki olduğuna inanıyorsanız o konakta yaşamız gerekir ki konak ta size iyi ev sahipliği yapsın.

Bu karşılıklı iyi ilişki insanların önünde doğru bir örnek veya doğru bir tablo asılı durur ki bunlardan örneklem çıkarıp o doğru örnek gibi yaşamak isteyen insanlar olur.

Hani siz kendiniz burada ama aklınız başka yerdeyseniz kesinlikle sizin kendinizi elekten geçirmeniz gerekir çünkü vereceğiniz karaların tümünde ikircilik olabilir ki buda sağlıklı yaklaşımda sorun çıkarabilir.

Muammalı sözler veya fikirler değil salpam fikirler ve yaklaşımlar insanların üzerinde etki bırakır ve toplum veya insan üzerinde kalıcı etki bırakır.

Siz bir şey söylüyor ve jest ve mimikleriniz başka şeyler söylüyorsa; insanlar derler ki üstü şişhane altı tophane bu ne yaman çelişki önce kendisi netleşsin sonra bize hitap etsin gibisinde, hani derler ya “ben bir şey söylüyorum sazım başka şey söylüyor”

Bir ben olsan anlarım dediğiniz bir tabloda kendinizle size en yakın duranı tercih etmek gerekir ve size en yakındaki özellikler sizinle uyumlu olması gerek.

Sizi bulunulan safta tutmak için uyum şart ama önce kişiliğinizle barışık olmanız için fikirlerinize inanmanız gerekir, sizin inanmadığınız fikre kimsenin inanması mümkün değildir.

Uyumluluk ve iyi fikir ilk otobüse atlayıp size gelenle olmayabilir yada sizin ilk otobüse atlayıp koştuğunuz kişi bir süre sonra sizi bırakabilir ama bunda bile yıkıcı olmamak lazım.

Çünkü o an etkilendiğiniz şartlar sizi etkileyen etkenler bir süre sonra değişebilir ve siz bu değişen fikirlere oryanete bir bizimde bakış açınızı değiştirdiğinizden yaklaşımınız değişebilir, bunun içinde sizin değişimden sonraki haliniz için gideceğiniz konak ve mekanlar için baştan kırıcı olmamanız gerekir.

Kendiniz aşkın hızlı temposuna hazır halde tutabilir.

Ve belki beraber aşk için milyonlarca parçaya bölünüp uzaya dağıldığında her bir parça karşılıklı birleşir ve her konulan yerde yeni bir dünya yaratırsınız.

Her bir zerrecik, her bir atom, her bir parça bir insan veya dünya olabilir ise işte yek vücutta milyarlarca insanı barındırmanın sırrı ve bir kişinin değişimi aslında milyarlarca insanın değişimi demek olduğunu “her bir insan bir dünyadır” bir daha teyit etmiş olur.

Erişilmez noktaya yükselirseniz kendiniz bir daha elekten geçirmeniz gerekir ki kimse size ulaşamazsa siz insanlıktan çıkarsınız.

İnsanların en büyük özellikleri sosyal olmaları ve bir birleriyle iletişimde olmalarıdır, bencillik, egoizim, ihanet, çıkarcılık sosyal duygu değildir ve sizi bulunduğunuz safhadan uzaklaştırır.

Aşk tanrısı bile gökten inip yerde insanlarla diyalog kurar tekrar gökyüzüne çıkardı ve rivayete insani boyut katılmış olurdu.

Yani eski misal tanrılar bile insnalarla diyalog kurma ihtiyacı hissederdi hatta diyalog kurmadığına inanılan tek tanrılı dinlerde bile elçileriyle diyalog ihtiyacı hissederdi ki düşüncesi yayılsın.

Kararsızlıklarda ve yanlışlarda tümden kaybetme riski var ve kaybedişlerde tümden kaybettiğiniz de telafisi mümkün olmayan kayıplar olmuş olur.

Ama insani ve doğru tavırlar insan kısa vadede kaybettirse de uzun vadede kesinlikle kazandırır.

Eğer arayışın insan ve insanlaşmaya dönükse her zaman bir umut vardır ve çıkmayan candan ümit kesilmez derler ya!

İlişkile sabit değil ve hareketli bir süreç olduğundan kırılganlıklar yine hareketli bir sürecin geçirgenliğinden geçeceğinden geride kalabilir ve kaldığında temiz bir saife de yin sözcükler sevinerek yer edinsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dr. Vahap Kaya Arşivi