Duygusal boşluk mu çekiyorsunuz?

Duygusal boşluk mu çekiyorsunuz?
Hissedilen boşluk duygusunun en sık karşılaşılan nedenlerinden biri kişinin yüksek tempoda bir duyguya maruz kalmasıdır.

YENİGÜN HABER- Duygusal boşluk, kişinin sebebini kestiremediği halde hayattan keyif almama, acı çekme, günlük hayatı sürdürecek gücü kendinde bulamama ve genel mutsuzluk hali içerisinde olma durumudur. Diğer bir deyişle duygusal boşluk, bireyin kendine ve hayata karşı memnuniyetsiz olma ve hayattan keyif alamama halidir.

Duygusal boşluk yaşayan kişiler mutluluğu dış etmenlerde arar; alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklara başvurma eğilimi gösterebilirler. Kişi duygusal boşluk yaşadığına karar vermeden önce bünyesini gözlemlemelidir. Gün içerisinde yaşanan olumsuz olaylar motivasyon düşürücü olabilir. Ancak durumun duygusal boşluk olup olmadığına karar vermek için yaşanan hissin süresi ve şiddeti göz önünde bulundurulmalıdır. Ortada hiçbir sebep yokken haftalarca süren huzursuzluk ve keyif almama hali varsa kişi duygusal boşluk yaşıyor olabilir. Böyle zamanlarda günlük hayatın dinamiklerine yetişmek ve sosyal ilişkiler sürdürmek zorlaşabilir. Online psikolog desteği alarak yaşanan psikolojik sürecin etkileri azaltılabilir.

Duygusal Boşluk Neden Olur?

Günlük yaşamda birçok farklı içsel ve dışsal etmene maruz kalınır. Bu etmenlerden bazıları günü iyileştirse de bazıları zihinde zedeleyici etki oluşturabilir. Beklenmeyen bir anda psikolojik problemler oluşturan ve çeşitlendiren faktörlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Peki, duygusal boşluk neden olur? Hissedilen boşluk duygusunun en sık karşılaşılan nedenlerinden biri kişinin yüksek tempoda bir duyguya maruz kalmasıdır. Olumlu ya da olumsuz olması fark etmeksizin yaşanan yoğun bir duygu bireyde boşluk hissine sebep olabilir. Örneğin; yeni bir eve taşınmak, bir yakınını kaybetmek, yaşanan şehri değiştirmek, sevgiliden ayrılmak, iş değiştirmek gibi durumlarda duygusal boşluk yaşanabilir.

Bu durumlara ek olarak doğum sonrası dönemde kadınların çekingen tutum sergilemesi de bu hissin oluşturduğu durumlardan bir tanesidir. İnsan beyni bu hisleri yoğun bir şekilde yaşar. Alışılmış ve tanıdık olan duygunun bir anda ortadan kaybolması kişinin psikolojisinde beklenmedik etkilere sebep olabilir. Beyin, yüksek tempodaki hisleri hazmetmekte zorlandığında hiçbir duyguyu yaşamamayı seçer. Bu tutum irade ile gerçekleşmez. Bütünüyle bilinçdışı olarak gerçekleşir. Bu sebeple, kişinin psikolojik destek alması yaşadığı sürecin kolaylaşması noktasında oldukça önemlidir. Online terapi desteği sayesinde mekandan bağımsız terapi hizmeti alabilirsiniz.

Duygusal Boşluk Belirtileri Nelerdir?

Duygusal boşluk yaşayan kişi yaşamına sadece tanıklık ettiği hissine kapılır. Kendi yaptığı herhangi bir eylemden tat alamaz. Yediği bir yemekten gittiği seyahate kadar yaptığı her eylem memnuniyetsizlikle sonuçlanır. Boşluk hissi yaşayan kişilerin duyguları donmuş gibidir. Hayatlarına devam ederler fakat reaksiyon gösterme konusunda isteksizlerdir. Boşluk hissi yaşayan kişiler özel yaşamlarını sıklıkla sorgularlar. Eşlerine karşı olan bağlılıklarını ve sevgilerini yetersiz bulurlar. Kendilerini yaşadıkları dünyanın bir parçası olarak göremezler. Ait hissetme noktasında problem yaşarlar. Ayrıca, yaşadıkları boşluk hissini ifade etme konusunda da zorluk yaşarlar.

Duygusal boşluk yaşayan kişiler, boşluk duygusunu hafifletmek için bağımlılık yapan çeşitli maddelere yönelebilir. Alkol bağımlılığı, sigara bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığı gibi bağımlılıklar kişinin özellikle çocukluk sürecinde karşılaştığı olumsuz duyguları hatırlamasını önler. Özellikle uyuşturucu madde kullanımına sebep olan en önemli etmen boşluk hissidir. Boşluk hissi ile karşı karşıya kalan kişilerin bu duygudan kaçmak için başvurduğu bir başka yöntem de yemek yemektir. Bu kişiler beslenme alışkanlıklarını şeker ve karbonhidrat ağırlıklı olacak şekilde düzenler. Bazı bireylerde kaçma isteği alışveriş yaparak bastırılır.

Yapılan tüm eylemler kişinin geçici bir tatmin elde etmesini sağlar. Boşluk hissi kendini her gösterdiğinde bağımlılıkları üzerinden kendini rahatlatan kişi zamanla bu durumu kontrol edemez hale gelir. Bireyin boşluk hissini yönetemediğini fark ettiği ilk andan itibaren psikolojik destek alması tavsiye edilir. Böylece, ortaya çıkabilecek maddi ve manevi zararların önüne geçilebilir.

Duygusal Boşluk Hissi Nasıl Geçer?

Duygusal boşluk hissi diğer psikolojik problemler gibi zaman içerisinde insan bünyesine yerleşir ve çeşitli belirtilerle kendini hissettirmeye başlar. Kişinin boşluk hissi ile karşı karşıya kaldığında yapması gereken ilk şey yaşadığı durumu kabul etmesidir. İnkar etmek ya da yok saymak yaşanan sürecin şiddetini artırmasına sebep olabilir.

Peki, duygusal boşluk hissi nasıl geçer? Bu hissin geçmesi için sorunun temeline inmelisiniz. Boşluk hissine sebep olan durumu tespit etmelisiniz. Kişiyi boşluk duygusuna sürükleyen temel nedenler çoğunlukla yalnızlık ve amaçsızlıktır. Bu iki nedenden biri ağır basabilir ya da ikisi komplike bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu nedenleri oluşturan farklı durumlar meydana gelse de kişinin iç dünyasını hedef aldığı için iki temel başlık olarak değerlendirilebilir.

Sorunun kaynağını tespit ettikten sonra sorunu çözmeye yönelik adımlar atılmalıdır. Boşluk hissinin oluşturduğu huzursuzluktan kurtulmak için azimli ve istekli olmak gerekir. Bireyin kendine yeni amaçlar edinmesi ve sosyal yaşamda aktif olması zaman alabilir. Kişi boşluk hissiyle mücadele ederken yaşadığı durumu iyileştirecek motivasyonu kendinde bulamayabilir. Psikolog desteği alınması boşluk hissi ile baş edilmesine yardımcı olur. Online terapi hizmeti ile duyguların değerlendirilmesi ve yönetilmesi kolaylaşabilir.

Boşluk Hissinin Çocukluk Dönemi ile Bağlantısı

Boşluk hissi, çocukluk sürecinde yaşanan duygularla ve ebeveynin çocuğa aktardığı hislerle bağlantılıdır. Çocukluk döneminde ihmal edilen kişiler yetişkinlik sürecinde boşluk duygusu yaşamaya meyillidir. Erken çocukluk olarak adlandırılan 0-6 yaş aralığındaki çocuklar, ne kadar ihmale maruz kaldıysa yetişkinlik sürecinde boşluk hissi yaşama ihtimali o denli artar. Çocuğun gereksinim duyduğunda, gereksinim duyduğu ebeveyne ulaşamaması ihmal olarak değerlendirilir. Boşluk hissi yaşayan kişiler çoğunlukla yalnız büyüyen çocuklardır. Özellikle bebeklik sürecinde uzun süre ilgi görmeyen kişilerde boşluk duygusu yaşama ihtimali daha yüksektir.

Boşluk hissi her zaman kişinin kendisi ile alakalı olmayabilir. Çocuğu yetiştiren kişi, kendi çocukluk döneminde hissettiği ilgisizliği çocuğa aktarır. Ebeveyn bu durumu çocuğuyla fiziksel temas kurmayarak, istek ve ihtiyaçlarını görmezden gelerek, onu dinlemeyerek, çocuğuyla göz teması kurmayarak ve çocuğunu yalnız bırakarak aktarır. Bu ebeveyn modelinde çocuğun merkeze alındığı bir yaşam tarzı görülebilir. Ebeveyn boşluk duygusunu bilinçli olarak aktarmaz. Aktarım işlemi bilinçdışı gerçekleşir. Hislerin derinlerine inmek ve onlara sebep olan asıl nedeni bulmak olumsuz duygulardan arınmak için gereklidir. Psikolojik danışmanlık desteği ile hislerinizin sebeplerine ulaşabilirsiniz.

Boşluk Hissi ile Nasıl Baş Edilir?

Boşluk hissi ile baş etmek için canınızı acıtan durumlardan ya da kişilerden uzaklaşmalısınız. Kendinizle olan iletişiminizi iyileştirmeli, kendinizi dinlemeye vakit ayırmalısınız. Bu sayede korku ve kaygılarınızı, güvensizliklerinizi, takıntılarınızı fark edebilir, yaralayıcı tavır sergileyen kişileri belirleyebilirsiniz. Ayrım sürecinin ardından istenmeyen duygu ve kişilerden uzaklaşmak daha kolay olabilir.

Zihin sürekli çalışır ve bazen istenmeyen düşünceler de oluşturabilir. Motivasyon düşürücü ve özgüven kıran düşüncelere kendinizi kapatmalısınız. Daha önce başardığınız işlere dönerek özgüveninizi tazeleyebilirsiniz. Zihni rahatlatmak için meditasyon seansları düzenleyebilirsiniz. Boşluk hissi ile baş etmek için kendi başınıza yeterli olduğunuza tam olarak inanmanız gerekir. Bir statü, bir kişi, bir iş ya da bir başarı ile tamamlanacağını düşünmek kişiyi psikolojik olarak yıpratır ve hayal kırıklığına uğratır.

Fiziksel sağlığa özen göstermek psikolojik sağlığı korumak için gereklidir. Yetişkin bir bireyin günde 8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Düzenli uyumak psikolojinizi olumlu yönde etkiler. Gün içerisinde en az yarım saat yürümek, imkanlar dahilinde egzersiz yapmak hem zinde hissetmenize hem de olumsuz duygulardan arınmanıza yardımcı olur. Yoga, meditasyon gibi rahatlama yöntemlerini günlük rutininize ekleyebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.