Afrika’dan Diyarbakır’a gelen leyleklerin hayatı tehlikede

Afrika’dan Diyarbakır’a gelen leyleklerin hayatı tehlikede
Dicle Vadisi'nde yaşanan kuraklık ve aşırı sıcaklar, Afrika'dan Diyarbakır'a gelen leyleklerin yaşamını olumsuz etkilediğini söyleyen Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaettin Kaya, “Su göletlerinin ve su kaynaklarının sıcaklıkla birlikte, tarım sulamasın da kullanılmasıyla sular azaldı. Susuzluk ve sıcaklık kuşların yaşamını olumsuz etkiledi” dedi.

Sevda KAPLAN/YENİGÜN ÖZEL - Afrika'dan Diyarbakır'a gelen leyleklerin yaşamı kuraklık ve susuzluk nedeniyle tehlike altında. Kış aylarını Afrika'da geçiren ve baharla birlikte tekrar Dicle Vadisi'ne göç eden leylekler, bu yılki aşırı sıcaklardan etkilendi. Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaettin Kaya, kuraklığa bağlı su kaynaklarının kuruması ve sıcaklıkların 40 dereceyi aşması, leyleklerin hayatını zorlaştığını ifade ederek, bu durum özellikle yavru leylekleri olumsuz etkilediğini söyledi. Diyarbakır’da yaklaşık 20 leylekten 9’u tedavi edilerek doğaya bırakıldığını aktaran Kaya, kuraklık ve azalan yağışlar, leyleklerin yiyecek bulma şansını azalttığına dikkat çekti.

07c0dc64-1806-4f08-9e03-353848c5b380.jpg

Bu durumun leyleklerin göç hazırlığı sırasında yavruların beslenme güçlüğü çekmelerine yol açtığını anlatan Kaya, “Bu zorlukları çeken leylekler bazen halsiz düşüp hastalanıyor. Hastalanan leylekler Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi edilip, tekrar doğaya bırakılıyor. Leyleklerin yanı sıra bütün yabani kuşlar ve diğer hayvanların tedavileri burada yapılıyor. Bu mevsimde özelliklede leylekler getirildi. Çünkü Dicle Vadisi onların göç güzergahıdır. Göç ederken bu vadiden geçmek zorundalar. Burada bir süre dinleniyorlar. Ancak su göletlerinin ve su kaynaklarının sıcaklıkla birlikte, tarım sulamasında kullanılmasıyla sular azaldı. Kuşların en çok ihtiyaç duyduğu su olmayınca, onların yaşamını olumsuz etkiledi. Yavru leylekler özellikle olumsuz etkilendi. Leyleklerle birlikte diğer kuş türleri de. Biz burada onları tedavi etmeye çalışıyoruz. Vitamin desteği sağlıyoruz. Yaralı kuşların tedavilerini yapıyoruz ve daha sonra doğaya yine bırakıyoruz. Bazı yabani kuşlar maalesef avcıların hedefi olmuş, çeşitli yerlerinden yaralanmış kuşlarda geliyor bize. Vatandaşlarımızdan ricamız biraz daha duyarlı olmaları” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.