VİDEO HABER - ‘İnşaatlarda gerekli tedbirlerin alınmaması ölüme davetiye çıkarıyor’
Her yıl sadece inşaatlarda binlerce insanın iş kazası sonucu hayatını kaybettiğine dikkat çeken İş Güvenliği Uzmanı Yusuf Tekçe, iş kazalarının büyük çoğunluğunun tedbirlerin alınmamasından kaynaklandığını söyledi
Son dönemlerde inşaat-şantiye alanlarında özellikle iskele kaynaklı ölümle sonuçlanan kazalar meydana geliyor. İş Güvenliği Uzmanı Yusuf Tekçe, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaatlarda alınması gereken tedbirlere ilişkin önemli uyarılarda bulundu. İş kazalarının ülkenin kanayan yarası haline geldiğini belirten Tekçe, alınması gereken önlemlerin alınmaması ve tedbirsiz çalışmaların ölüme davetiye çıkardığını söyledi. İşverenlerin, çalışanların güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamakla yükümlü olduklarına işaret eden Tekçe, aksi halde oluşacak kazalardan tamamen işverenlerin sorumlu olacağını kaydetti. İş kazalarının yüzde 50'sini 28-50 yaş arası kişilerin yaptığını aktaran Tekçe, iş kazalarının önlenmesi için yetkililerin denetimlerini sıklaştırması gerektiğini ifade etti.
"Güvenlik önlemi alınmadan işe başlamak kazaya neden oluyor"
İş kazalarının en çok inşaat alanları ve maden ocaklarında meydana geldiğine dikkat çeken Tekçe, şöyle devam etti:
"İnşaatta yüksekten düşmeler, malzeme düşmesi, elektrik çarpması gibi bir takım kazalar meydana gelmektedir. Örneğin yüksekten düşme kazalarının sebebi; kalıp, demir işi yapan arkadaşlarımızın güvenlik önlemlerini almadan işe başlamasından kaynaklanmaktadır. İşverenler bu konuda gerekli önlemleri almadığı için ne yazık ki yüksekten düşme kazaları sıklıkla meydana geliyor. Merdiven, asansör, havalandırma boşluklarında da düşmeler meydana geliyor." Çoğu iş kazaların dikkatsizlik sonucu yaşandığını dile getiren Tekçe, "İş kazaların bir kısmı yüksekten malzemelerin düşmesinden kaynaklanıyor. İnşaatların üst kısmında çalışmalar yapıldığı zaman alt kısımda çalışmalar devam etmektedir. Bu şekilde yukardan düşen veya atılan malzemeler aşağıda çalışanları yaralamakta veya ölümüne sebep olmaktadır. Vinçlerle yük taşınırken altlarda çalışmalar devam ediyor ve bu şekilde ne yazık ki iş kazaları meydana geliyor." diye konuştu.
"Elektrik çarpması sonucu da ölümler yaşanabiliyor"
İnşaatlarda iş kazalarının bir kısmının da elektrik çarpmalarından kaynaklandığını vurgulayan Tekçe, "Elektrik alanında ehliyeti olmayan şahısların elektrik işiyle uğraşması, ıslak zeminde çalışılmaya devam edilmesi gibi nedenlerden dolayı elektrik çarpmaları sonucu maalesef bir takım yaralanma veya ölümle karşı karşıya kalmaktayız." ifadelerini kullandı. İnşaatlardaki iş kazalarından bir diğerinin de, dış cephe çalışmaları olduğunu belirten Tekçe, şunları söyledi:
"Dış cephe çalışmalarında, özellikle iskele kurulumunda onayı, sertifikası olmayan arkadaşlara ne yazık ki bu iskeleler kurduruluyor. İskele kurulurken bu alanda sertifikası, ehliyeti olan kişilerce iskele kurulması lazım. Onaylı iskele malzemeleri kurulması gerekiyor. Gevşek zeminde iskele kurulmaması gerekiyor. İskele montajında mutlaka standartlara uygun bağlantı noktaları oluşturulması gerekiyor. Yine yaşam hattı ve paraşüt tipi emniyet kemeri kullanılması zorunludur. Çünkü bunlar dikkat edilmeyen hususlar ve ölüme davetiye çıkarıyor."
"İşveren, çalışanlarının güvenli ortamda çalışmalarını sağlamalıdır"
Çalışanların haklarında da bahseden Tekçe, "İşveren, çalışanların güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamakla yükümlüdür. Sigortalarını ve iş kazası olmadan önce alınması gereken önlemleri almakla zorunludur. İşveren, çalışanların sahaya girmeden önce iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini verdirmek ve gerekli kişisel koruyucu donanım malzemelerini almak suretiyle işe başlatmalıdır. Bunu yapmadığı takdirde işveren oluşan kazalardan tamamen kendisi sorumlu olacaktır." dedi. Sadece 2021 yılında 2 bin 170 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini aktaran Tekçe, "İş kazaların tamamının yüzde 16'sını inşaat sektörü oluşturmaktadır. İstatistiklere baktığımız zaman iş kazalarının yüzde 50'sini 28-50 yaş arası vatandaşlar yapmaktadır. Dolayısıyla iş kazalarının yarısını deneyimli, tecrübeli kişilerin yaptığını görmekteyiz. İnşaat ve maden ocaklarında iş kazalarının önlenmesi için denetimlerin sıklaştırılmasına yönelik yetkililere çağrıda bulunuyoruz." ifadesini kullandı.(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.