‘Polislerin açığa alınması gerekir’

‘Polislerin açığa alınması gerekir’
Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin soruşturma dosyası ile ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, şüpheli sıfatıyla...

Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin soruşturma dosyası ile ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınan 3 polisin tutuklanmamasının ihmaller zincirine bir halka daha eklediğini savundu. Şüpheli polislerin görev başında olmaları nedeniyle delillerin karartılması ihtimali bulunduğunu kaydeden Aydın, şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınan polislerin açığa alınması gerektiğini vurguladı

Şehriban ELEFTOZ

DİYARBAKRI YENİGÜN - Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi cinayet soruşturmasında 4 yılın ardından şüpheli sıfatıyla 3 polisin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadelerinin alınmasına dair basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Cinayeti Araştırma Komisyonu üyeleri Barış Yavuz, Ahmet Özmen, Gamze Yalçın, Mahsuni Karaman ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker katıldı. Açıklamada konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi kaygısından dolayı dosyada yaşanan bu gelişmeyi bilmelerine rağmen kamuoyu ile paylaşmadıklarını söyledi.

‘Delillerin karartılması ihtimali var’

Şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan polislerden ikisinin görev yeri değiştirildiğini, birinin ise 8 Temmuz 2018’de yayınlanan 701 sayılı KHK ile meslekten ihraç edildiğini belirten Aydın, “Şüpheliler hakkında tutuklama talep edilmemiş, herhangi bir adli kontrol tedbirine de başvurulmamıştır” diyerek tepki gösterdi. Diyarbakır Barosu’nun Londra Üniversitesi’ne hazırlattığı bilirkişi raporuna değinen Aydın, “14 Aralık 2018 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmuştur. Bu dilekçede üç polis memuru ilk kez şüpheli olarak zikredilmiş, üç polis memurunun şüpheli olarak ifadelerinin alınması, müteakiben tutuklamaya sevk edilmeleri talep edilmiştir. Ancak talebimizden 13 ay sonra şüphelilerin ifadesine başvurulmuştur. Şüphelilerin tutuklanmamış olması ihmaller ve özensizlikler zincirine bir halka daha eklemiştir” diye ekledi. Şüpheli polislerin görev başında olmaları nedeniyle delillerin karartılması ihtimali bulunduğuna dikkat çeken Aydın, şüpheli sıfatıyla ifadeleri alınan polislerin açığa alınması gerektiğini vurguladı.

‘İhmaller dizisini biliyoruz ve farkındayız’

Soruşturmanın davaya dönüşerek delillerin tartışılmasının ve değerlendirilmesinin önünün açılması gerektiğine dikkat çeken Aydın, “Bizler bu cinayet ile ilgili ihmaller dizisini biliyoruz ve farkındayız.  Cinayetten hemen sonra olay yerinde bir keşif yapılmadığını, olay anını gösteren bazı kamera kayıtlarında sözüm ona ‘görüntü kaybı’ olduğunu, olay yerindeki bazı kamera kayıtlarına açıklanmayacak bir şekilde ‘ulaşılamadığını’, dosyadaki bazı belgelerin bizlerden gizlendiğini biliyoruz. Hazırlanacak iddianamenin bu sorulara cevap olmasının yanı sıra, 4 yılı aşkın bir süredir neden ve neyi beklediğimize de cevap vermesini bekliyoruz. Tahir Elçi ailesinin, Diyarbakır Barosunun her bir üyesinin ve kamuoyunun talebi ve beklentisi; bir an önce iyi temellendirilmiş bir iddianame ile şüpheli ya da şüpheliler hakkında bir iddianame düzenlenmesi ve dava aşamasına geçilmesidir” dedi.

‘Dosyada resmi gizlilik kararı yok’

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tahir Elçi Cinayeti Soruşturma Komisyonu avukatlarından Gamze Yalçın ise, soruşturma dosyasının içeriğine ilk olarak 17 Ocak’ta ulaşabildiklerini ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı açıklama aksine vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.