Kıdem tazminatından ne kadar vergi kesiliyor?

Kıdem tazminatından ne kadar vergi kesiliyor?
DİYARBAKIR YENİGÜN- Resmi Gazete'de yayınlanan kanunla, işçilerin kıdem tazminatından kesilen verginin iade edilmesi kararlaştırıldı. Yeni düzenleme,...

DİYARBAKIR YENİGÜN- Resmi Gazete'de yayınlanan kanunla, işçilerin kıdem tazminatından kesilen verginin iade edilmesi kararlaştırıldı. Yeni düzenleme, 'Kıdem tazminatlarından ne kadar vergi kesiliyor? Gelir vergisi kimleri kapsıyor?' sorularını da beraberinde getirdi. Kıdem tazminatları, her yıl için 1 brüt tavan ücret üzerinden belirleniyor. Şu anda kıdem tazminatı tavan tutarı 6 bin 17 lira... Gelir vergisi de tavan tutarın üzerindeki miktardan alındığı için kıdem tazminatı gelir vergisi birçok kişi için geçerli olmayacak, alabilecek olanlar da eğer maaşları çok yüksek değilse sembolik bir miktarla yetinecek.

İşverenle anlaşmalı olarak işten çıkan işçilerin kıdem tazminatlarına ilişkin yeni düzenleme (Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun) yürürlüğe girdi. Meclis’te kabul edilen ve Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle birlikte, kıdem tazminatındaki Gelir Vergisi kesintisinin iade edilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca futbol kulüpleri ve organizasyonunda görevli tüzel kişilerin de Katma Değer Vergisi’yle Gelir Vergisi’nden muaf tutulması kararlaştırıldı.

Gazeteduvar’dan Sinan Saygılı ‘nın haberine göre, , asıl olarak futbol kulüplerine ‘kıyak’ sağlayan düzenleme, bu durumu perdelemek için kamuoyunda daha çok ‘kıdem tazminatından alınan vergiler iade edilecek’ şeklinde lanse edildi.

Düzenlemeye göre 27 Mart 2018’den önce işten ayrılan hizmet erbabına, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında yasal haklarına ek olarak ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlardan yapılan gelir vergisi kesintisinin iadesi sağlanacak.

İADE EDİLMEYECEK KALEMLER

Düzenlemeyle ihbar tazminatı, normal ücret, yıllık izin ücreti, geçmiş veya mevcut dönemdeki çalışmalar karşılığı yapılan hizmet primi ve ikramiye ödemeleri ile ücret kapsamında olan benzeri ödemelerden kesilen gelir vergisi ise iade edilmeyecek.

ÜÇ KALEMDE KESİNTİ VAR

Vergi Uzmanı Ahmet Karabıyık, tazminatlarda üç kaleme gelir vergisi kesildiğini belirterek, bunları ihbar tazminatı, izin ücreti ve mahkeme kararıyla alınan boşta geçen zaman tazminatı olarak sıraladı. Kıdem tazminatında Gelir Vergisi’nin ise tavan ücretin üzerindeki bölüme uygulandığına dikkat çekti. 2019 için tavan ücret ise 6 bin 17 lira. Kıdem tazminatları da, her yıl için 1 brüt tavan ücret üzerinden belirleniyor. Yani aylık brüt maaşınız, tavan ücretin altındaysa Gelir Vergisi’nden muaf oluyor. Bu durumda da kıdem tazminatından Gelir Vergisi iadesi çalışanların önemli bir kısmını kapsam dışı tutacak. İade alacak olanlar da sadece yıllık tavan ücretin üzerindeki kısma uygulanan verginin iadesini alacak.

NE YAPILMALI?

Avukat Olgun Tuncay ise Gelir Vergisi iadesi için izlenecek yolu şöyle anlattı: “Son 5 yıl içinde mahkemelik olmadan işten ayrılanların ilgili vergi dairesine başvuru yapması gerekiyor. Gelir Vergisi kesintisinin iade için dilekçeyle yapılacak başvuru sonrası, yapılan kesinti iade edilecek. Eğer miktarda anlaşmazlık olursa Gelir İdaresi’ne şikayette bulunmak gerekiyor.”

ZAMAN AŞIMINA DİKKAT

27 Mart 2018 tarihine kadar verilen tazminatlar için gelir vergisi kesiliyordu. Bu tarihte yapılan kanun değişikliğiyle kıdem tazminatının yıllık kıdem tazminatı tavanına kadar olan kısmı vergiden istisna tutuldu.

Vergi iadesi için mahkemeye gitmeye gerek yok. Vergi iadesi başvuruları, ilgili vergi dairesine yapılacak. Ancak çalışanların, verginin kesildiği tarihten sonra en geç 5 yıl içinde başvuruda bulunması gerekiyor. İşten karşılıklı sözleşme ya da ikale sözleşmesi ile ayrılanlar vergi iadesine hak kazanacak.

Ücretlilerden kesilen gelir vergisi oranı, yüzde 15-35 arasında değişiyor. 14.800 TL’ye kadar yıllık geliri olanlar yüzde 15 vergi öderken, bu miktar yılda 120 bin TL’den fazla kazananlar için yüzde 35’i buluyor.

Değişikliği sağlayan madde şöyle:

“GEÇİCİ MADDE 89 – 27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir. Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilmez. Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade talepleriyle ilgili olarak bu madde hükmü uygulanmaz. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

Foto:Arşiv

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.