Tutuklu 3 gazeteci için AYM'ye başvuru

Tutuklu 3 gazeteci için AYM'ye başvuru
Tutuklu gazeteciler Abdurrahman Gök, Mehmet Şah Oruç ve Beritan Canözer’in “tutukluluk” hali nedeniyle AYM'ye başvuru yapıldı.

Açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadeleri nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 21 ilde gerçekleştirdiği operasyonunda, gözaltına alınarak tutuklanan gazeteciler Abdurrahman Gök, Mehmet Şah Oruç ve Beritan Canözer’in için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapıldı.

Başvuruyu yapan gazetecilerin avukatı Resul Temur, başvurusunda, müvekkillerinin mesleki faaliyetler nedeniyle tutuklanmasının Anayasa’nın ifade ve basın özgürlüğünü düzenleyen 26 ve 28’inci maddelerinin ihlal edildiğini belirtti.

KİŞİNİN BEYANI ÜZERİNE

Temur, başvurusunda müvekkillerinin somut deliller olmadan bir kişinin beyanı üzerine “kuvvetli suç şüphesiyle” tutuklanmasının Anayasanın 19’uncu maddesinde düzenlenen “özgürlük ve güvenlik” haklarının ihlal edildiğini kaydetti. Temur, başvurusunda dosyadaki gizlilik kararı nedeniyle elverişli ve etkili savunma yapma hakkını kısıtladığını dolayısıyla müvekkillerinin Anayasanın 19’uncu maddesinde düzenlenen etkili itiraz hakkının ihlal edildiğini ifade etti.

Temur, başvurusunda müvekkillerinin Anayasa’nın 26, 28 ve 19’uncu maddelerinde düzenlenen haklarının ihlaliyle bağlantılı olarak Anayasa’nın 13’üncü maddesinde düzenlenen “temel hak ve hürriyetlerinin sınırlandırılmasının demokratik toplum düzenine aykırı olamayacağı” ile Anayasa’nın 14’üncü maddesinde “temel hak ve özgürlüklerin Anayasa’da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandırılamayacağı” yönündeki hükümlerinin ihlal edildiğini kaydetti. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.