TÜİK’in enflasyon verilerine tepki; KESK 14 Ocak’ta İş Bırakacak!
YENİGÜN HABER – KESK Amed Şubeler Platformu, 2025 yılının ekonomik bilançosunu ve TÜİK tarafından açıklanan son enflasyon verilerini değerlendirmek üzere bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 4 milyon kamu emekçisi ve 2,5 milyon emeklinin yoksullaştırma politikalarıyla kıskaca alındığını belirtilen açıklamada, mevcut tabloyu "bir kabus yılı" olarak nitelendirdi.
"TÜİK’in sahte verileri maaşlarımızı eritti"
BES Amed Şube Kadın Sekreteri Güneş Özel tarafından okunan açıklamada, 2025 yılı boyunca çarşı, pazar ve mutfaktaki gerçek enflasyonun TÜİK verileriyle gizlendiği savunuldu. İktidar, yandaş sendikalar ve Hakem Kurulu’ndan oluşan yapının "Bermuda Şeytan Üçgeni" olarak tanımlandığı açıklamada, "Sadece son iki yılda maaşlarımız yüzde 20 eridi. Bugün açıklanan yüzde 30,89’luk yıllık enflasyonun halkın yaşadığı hayat pahalılığıyla hiçbir alakası yoktur" denildi.
Asgari ücretli ve emekli "açlık sınırı" altında
Haberde öne çıkan çarpıcı veriler, emekçinin uğradığı kaybı gözler önüne serdi:
Asgari Ücret Kaybı: Eğer TÜİK’in kendi verileri bile esas alınsaydı, asgari ücretin 32 bin 165 TL olması gerekiyordu. Mevcut rakamla her işçinin yılda yaklaşık iki aylık ücretine el konulduğu vurgulandı.
Emekli Zammı Sefalet Düzeyinde: SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş artışının yüzde 12,2’de kalması "açlığa mahkumiyet" olarak değerlendirildi.
Ekmek ve Altın Hesabı: 10 yıl önce en düşük memur maaşıyla 17 çeyrek altın alınabilirken, bugün bu sayının 6’ya düştüğü; sofradaki ekmeğin ise her geçen gün azaldığı belirtildi.
"Maaş zammı kiraya bile yetmiyor"
Arabaşlıklarda kiralardaki fahiş artışlara dikkat çeken KESK, kamu emekçilerinin barınma krizine girdiğini ifade etti. Ocak ayında yapılacak yüzde 20’lik ortalama artışın, yüzde 34,88’lik yasal kira artış oranının altında kaldığı, dolayısıyla zammın doğrudan ev sahiplerinin cebine gideceği hesaplandı.
Kaynaklar asalaklara mı gidiyor?
Hükümetin "kaynak yok" savunmasına tepki gösteren platform, 2026 bütçesindeki dağılımı şu çarpıcı verilerle eleştirdi:
"Saray dakikada 1,5 asgari ücret harcarken, her 1 dakikada 186 asgari ücret tutarındaki rakam faiz lobilerine, 50 asgari ücret ise sermayeye teşvik olarak aktarılıyor."
14 Ocak’ta hizmet üretiminden gelen güç kullanılacak
Açıklamanın sonunda, ağustos ayında yapılan toplu sözleşmenin hükmünü yitirdiği ve acilen ek zam yapılması gerektiği çağrısı yapıldı. KESK Amed Şubeler Platformu, bu "kölelik düzenine" alışmayacaklarını belirterek şu kararı duyurdu:
"14 Ocak Çarşamba günü tüm yurtta iş bırakıyoruz! İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret ve demokratik bir çalışma yaşamı için tüm emekçileri omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.