TL'nin reel değeri dibe vurdu

TL'nin reel değeri dibe vurdu
Türk lirasının reel değerini gösteren reel efektif döviz kuru endeksi haziran ayında 51.52'e gerileyerek, TL’nin reel değeri ise haziranda aylık yüzde 11,3 azalarak Aralık 2021’deki 47.69’dan sonraki tarihi düşük seviyeyi gördü.

Merkez Bankası tarafından yayımlanan verilere göre, reel efektif döviz kuru endeksi, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazında haziranda bir önceki aya göre 6,55 puan azalarak 51,52'ye indi. Endeks, mayısta 58,07 düzeyinde bulunuyordu.

Böylelikle, haziranda TL’nin reel değeri aylık yüzde 11,3 azaldı. Haziran 2023’te TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Aralık 2021’deki 47.69’dan sonraki tarihi en düşük seviyesine indi.

Bu dönemde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) bazında reel efektif döviz kuru endeksi de 7,79 puan azalışla 93,66'dan 85,87'ye geriledi.

NE ANLAMA GELİYOR?

Reel efektif döviz kuru, Türk Lirası'nın satın alma gücünde olan değişimleri ortaya koyan bir veridir. Reel efektif kurun artışı Türk Lirası'nın değer kazandığını, Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor. Endeksteki reel efektif kurun düşüşü ise TL'nin reel olarak değer kaybettiğini, diğer bir anlatımla Türkiye mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının azaldığını gösteriyor.(Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.