Tevhid Cemaati’nin lideri Ebu Hanzala tahliye edildi

Tevhid Cemaati’nin lideri Ebu Hanzala tahliye edildi
Tevhid Cemaati’nin lideri olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan 'Ebu Hanzala' adıyla bilinen Halis Bayancuk bugün tahliye edildi.

"Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası alan Ebu Hanzala adıyla bilinen selefi Tevhid Cemaati’nin lideri Halis Bayancuk bugün tahliye edildi.

Gerçek Gündem'den Sema Kızılarslan'ın haberine göre, Bayancuk’un hüküm giydiği dosya, Yargıtay’da 28 Aralık 2022 tarihinde görülen duruşmada bozulmuş, Mahkeme, Halis Boyuncuk'un yargılandığı üç dosyayı birleştirme kararı almıştı.

HALİS BAYUNCUK KİMDİR?

1 Şubat 1985, Diyarbakır doğumlu olan Halis Bayancuk, Hizbullah’ın askeri kanat sorumlusu olduğu iddia edilen Hacı Bayancuk’un oğludur.

Ebu Hanzala, ismiyle anılan Bayuncuk, çeşitli zamanlarda El-Kaide ve IŞİD soruşturmalarında gözaltına alınması ve ardından serbest bırakılmasıyla ve IŞİD'in "Türkiye emiri" olduğu iddiasıyla gündeme geldi. 2017 yılında son kez tutuklanmış, yargılandığı davanın Şubat 2021'de açıklanan kararıyla "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Cezası hâlen Silivri Cezaevi'nde infaz edilmektedir.

BABASI GAFFAR OKAN SUİKASTİ SANIĞI

Aslen Bingöl'ün Yamaç Köyü'ndeki Zaza bir aileden olan Bayuncuk’un babası, Hizbullah yöneticilerinden olan ve Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastının planlayıcısı olarak hüküm giyen Hacı Bayancuk'tur.

1998 yılına kadar Diyarbakır'da kaldı ve ilköğrenimini bu kentteki devlet okullarında tamamladı. Babası Hacı Bayancuk'un kanun kaçağı olması nedeniyle Adana, Kayseri ve İstanbul gibi çeşitli illerde yaşadı ve din adamlarından özel dersler aldı. 2000 yılında İstanbul'da gözaltına alındı ve iki hafta ev hapsinde tutuldu. Ardından Diyarbakır'a döndü ve Diyarbakır İmam Hatip Lisesi'nde eğitimine devam etti. El-Ezher Üniversitesi'nde okumak üzere Mısır'a gitti, ama eğitim vizesi alamadığı için bu amacına ulaşamadı. Mısır'da yaşamaya devam etti, Arapça öğrendi ve çeşitli İslâmî gruplarla tanıştı.

Mısır'da yaklaşık beş yıl kaldıktan sonra 2007 yılında Türkiye'de bulunduğu sırada Mısır yetkilileri tarafından ülkeye girişi yasaklandı. Bunun üzerine İstanbul'un Bağcılar ve Bayrampaşa bölgelerinde sohbetlere başlayarak Selefî anlayışa sahip insanları etrafında toplamaya başladı. Bir yandan da sosyal medya aracılığıyla geniş kitlelere ulaşabilmek için "TevhidDersleri.org" sitesini kurup Tevhid Dergisi'ni çıkardı.[6] "Ebu Hanzala Hoca" isimli resmî YouTube sayfası bulunmaktadır.

IŞİD ÜYELİĞİ İDDİASI

El-Kaide ve IŞİD'e yönelik operasyonlarda tutuklanan Bayancuk'un IŞİD'in "Türkiye emiri" olduğu iddia edildi.[7] Kendisi bu iddiayı ve IŞİD'le bağlantılı olduğu savını reddetmiş;[8][9] fakat yargılandığı davanın 2021 yılında açıklanan kararıyla "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.