Ocak ayında tüm partilerde adayların büyük kısmı belli olacak

Ocak ayında tüm partilerde adayların büyük kısmı belli olacak
31 Mart yerel seçimlerine hazırlanan siyasi partilerin ittifak görüşmeleri ve aday belirleme sürecinde sona gelindi. Hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı’nda...

31 Mart yerel seçimlerine hazırlanan siyasi partilerin ittifak görüşmeleri ve aday belirleme sürecinde sona gelindi. Hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı’nda en geç bir hafta içinde görüşmelere nokta konulması bekleniyor. Ocak ayı ortasında 81 ilde yarışacak adayların büyük kısmı belli olacak

DİYARBAKIR - 1 Ocak’ta seçim takviminin başlamasıyla ittifak görüşmeleri ve aday belirleme süreci hız kazandı. Ocak ayı ortasında 30 büyükşehir ile 51 il merkezinde yarışacak adayların neredeyse tamamının ilan edilmesi bekleniyor. Gazeteduvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre AK Parti ile MHP’nin yerel seçimlerde iş birliği görüşmelerinde 30 büyükşehir belediyesi ile bunların ilçe belediyelerinde ittifak konusunda mutabakat sağlandı. Buna göre Adana, Mersin ve Manisa’da AK Parti aday çıkarmayacak. Diğer 27 büyükşehirde ise MHP adayı olmayacak. İllerle ilgili durum ise farklı. MHP’nin bazı illerde aday çıkarmayabileceği konuşuluyordu, ancak Bahçeli son açıklamasında “51 il belediyesi ile bunların ilçe belediyelerinde her parti kendi adayıyla seçime katılacaktır” dedi.

MHP, Aydın ve Muğla’yı istemiyor

Açıklanan adaylara bakıldığında AK Parti ittifak görüşmelerinde değerlendirmek üzere Muğla, Adana, Manisa, Mersin, Aydın ve Osmaniye adaylarını açıklamamıştı. MHP’nin bu illerden sadece 3 büyükşehirde aday göstermeyi istediği, CHP’nin güçlü olduğu Aydın ve Muğla’yı ise istemediği biliniyor. Edinilen bilgiye göre büyükşehirler konusunda MHP’nin yaklaşımı kabul gördü. Son bilgiler AK Parti’nin Aydın ve Muğla’da da kendi adaylarıyla seçime gireceğini, MHP’nin destekleyeceğine işaret ediyor. En geç bir hafta içinde görüşmelerin sonuçlanması bekleniyor.

MHP’nin açıklamadığı 5 il

Sadece 3 büyükşehirde aday çıkaran MHP bugüne kadar 46 ilde de belediye başkan adayını açıkladı. MHP’nin açıklamadığı iller Burdur, Çanakkale, Kırklareli, Çorum ve Rize oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de aday çıkarıp çıkarmama konusunda alacağı tavır, MHP’nin Erdoğan’ın memleketi Rize ile ilgili tavrını belirleyecek. Jeste jest sürpriz olmayacak.

CHP’nin açıklamadığı 5 büyükşehir, 23 il var

CHP ile İYİ Parti arasındaki görüşmelerde 21 büyükşehir belediyesinde işbirliği konusunda mutabakata varılmıştı. Bu kapsamda CHP 30 büyükşehirden 10’unda aday çıkarmayacak, İYİ Parti adaylarını destekleyecek. CHP bugüne kadar 15 büyükşehir belediye başkan adayını açıkladı. İYİ Parti’ye bırakılan büyükşehirler de hesaplandığında CHP’de geriye İzmir, Diyarbakır, Ordu, Erzurum ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını ilan etmek kaldı. CHP bugüne kadar 51 ilin 28’inde de adayını ilan etti. Geriye 23 il kaldı.

CHP-İyi Parti son görüşmeyi yapacak

21 büyükşehir belediyesinde işbirliği kararı alan CHP ile İYİ Parti’nin iller üzerindeki çalışmasında da sona gelindi. 5 Ocak Cumartesi günü yapılacak görüşmede ittifak yapılacak illerin de belli olması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre CHP, mevcut 8 il belediyesinde göstereceği adaylara destek karşılığında İYİ Parti’ye aralarında Afyon, Düzce, Isparta, Kırıkkale, Nevşehir, Osmaniye’nin bulunduğu 8-10 ili bırakabilir. Görüşmelerin ardından varılan mutabakata göre CHP’nin ocak ayı içinde yapacağı yeni bir Parti Meclisi ile kalan adaylarını ilan edeceği belirtiliyor.

İyi Parti 15 aday açıkladı

İYİ Parti bugüne kadar aralarında Mersin, Balıkesir, Trabzon, Denizli, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının bulunduğu 15 ilde adaylarını ilan etti. İYİ Parti diğer illerdeki adayları ilan etmek için CHP ile yaptığı ittifak görüşmelerinin sonuçlanmasını bekliyor. Görüşmelerin ardından İYİ Parti’nin de gelecek hafta içinde birçok adayını ilan etmesi bekleniyor.

HDP’nin ilk 6 il adayı geliyor

HDP’de aday belirleme çalışmalarını sürdürüyor. Batman, Hakkari ve Tunceli’nin aralarında olduğu 30 kadar merkezde adayları belirlemek için halk oylaması yapıldı. 9 Ocak’ta yapılacak MYK toplantısının ardından halk oylamasında belirlenen başta 3 ilin adayları olmak üzere Kars, Mardin ve Muş Belediye Başkan adaylarının da ilan edilmesi bekleniyor. Bu ilanla HDP ilk adaylarını açıklamış olacak. HDP’nin batı illerinde alacağı tutum ve aday ilanlarının ise şubat ayını bulabileceği konuşuluyor.

Foto:Arşiv

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.