Kabine’nin yeni üyeleri hakkında merak edilenler

Kabine’nin yeni üyeleri hakkında merak edilenler
28 Mayıs tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak 13. Cumhurbaşkanı olmaya hak kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 Haziran Cumartesi günü Meclis'te yemin ederek görevine resmen başladı.

Kabinede milletvekili adayı olmayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy oldu.

Büyük sürprizlere sahne olan yeni Bakanlar Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesindeki 18 bakandan 16’sı değişmiş oldu.

Süleyman Soylu, Hulusi Akar ve Nurettin Nebati yeni kabinede yer almaması dikkat çekerken, Mehmet Şimşek yeniden döndü.

Daha önce kamuoyu tarafından isimleri fazlaca bilinmeyen kabinenin yeni üyelerini sizler için derledik.

İşte kabinenin yeni üyeleri hakkında merak edilenler…

adaleyt-bakani-yilmaz-tunc.jpg

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç

1971 Bartın doğumlu olan Tunç, Ak Parti Pendik Kurucu İlçe Başkanı ve Pendik Belediye Meclis Üyesi olarak görev aldı. Tunç 4 dönem (23, 24, 25 ve 26) Bartın Milletvekili seçildi. Ak Parti Grup Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Adalet Komisyonu Sözcüsü olarak görev aldı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Tunç, İÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Mali Hukuk Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Orta düzeyde İngilizce bilen Tunç, evli ve 3 çocuk babasıdır.

mahinur-ozdemir-goktas.jpg

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş

1982'de Brüksel'de dünyaya gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olan Göktaş, lisans ve yüksek lisans eğitimini Universite Libre de Bruxelles Ekonomi, Siyasal ve Sosyal Bilimler Fakültesinde tamamladı. Göktaş, 2009'da Avrupa'nın ilk başörtülü milletvekili olarak Brüksel Parlamentosuna seçildi.

Brüksel Parlamentosu Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanvekilliği, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekilliği görevlerini 10 yıl sürdüren sürdüren Göktaş, ayrımcılık ve İslamofobi ile mücadelede aktif rol üstlendi. 2015'te 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanımadığı gerekçesiyle partisinden ihraç edildi ve görevini bağımsız milletvekili olarak sürdürdü.

Göktaş, 2020'de Türkiye Cumhuriyeti Cezayir Büyükelçisi olarak atandı. Fransızca, İngilizce ve Felemenkçe biliyor. Göktaş, evli ve 2 çocuk annesi.

vedat-isikhan-aa.jpg

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan

1966'da Mardin'in Artuklu ilçesinde dünyaya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan İlk, orta ve lise öğrenimini İzmir'de tamamladı. Lisans, yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük eğitimlerini Hacettepe Üniversitesi'nde sosyal hizmet alanında tamamlayan Işıkhan, Hacettepe Üniversitesi'nde çeşitli kademelerde yer aldıktan sonra profesör olarak görev yaptı.

"2023 Hedefler: Yaş(lı) Dostu Politikalar" ve "Milli İradenin Zaferi" adlı kitapların hazırlanmasında görev aldı.

8 Ekim 2018'de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu üyeliğine ve 17 Aralık 2021'de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilliği görevine atanan Işıkhan çok iyi düzeyde İngilizce, iyi düzeyde Fransızca ve Arapça biliyor. Işıkhan, evli ve 3 çocuk babası.

alparslan-bayraktar.jpg

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar

Lisans öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Bayraktar, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Ekonomi Hukuku alanında ve Fletcher School of Law and Diplomacy'den Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans dereceleri aldı. Bayraktar, doktorasını ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yer Sistem Bilimleri Bölümünde "enerji ekonomisi ve politikası" alanında yaptı.

2016-2018 yıllarında Bakanlık Müsteşar Yardımcılığı ve Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü görevini yürüten Bayraktar, 2010-2016 yıllarında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunda (EPDK) Kurul üyeliği yaptı. Kamu görevlerinden önce ise yurt içinde ve dışında özel sektörde çalıştı.

Uluslararası kuruluşlar bünyesinde enerji yönetimi ve düzenlemeleri alanında çalışmaları bulunan Bayraktar, Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu (ICER) ve Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) Başkanlığı yaptı. Bayraktar halen Dünya Enerji Konseyi Türkiye Başkanlığını yürütüyor.

genclik-ve-spor-bakani-osman-askinbak.jpg

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkınbak

Osman Aşkın Bak, 11 Ekim 1966 tarihinde İstanbul'da doğdu. Aslen Rizeli olan Bak, lise öğrenimini Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi'nden mezun oldu.

İngiltere'de Nottingham Üniversitesi'nde İşletme Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisansını, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Programında doktorasını yaptı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türk İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeliği yaptı. İstanbul Ticaret Odası'nda Meclis Üyesi olarak görev yaptı. Çeşitli spor kulüplerinde Genel Sekreterlik ve Başkanlık görevleri ile federasyonlarda Yönetim Kurulu Üyeliği, Kurul Üyeliği, Genel Kurul Delegeliği ve Başkanlık görevlerinde bulundu.

Ak parti’de 4 dönem milletvekilliği yapan Bak, NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Üyesi ve Dışişleri Komisyonu Sözcüsü oldu. NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Siyasi Komite Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. Dopingle Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanlığı yaptı.

Çok iyi derecede İngilizce ve orta derecede Almanca ve Farsça biliyor Evli ve 4 çocuk babasıdır.

ali-yerlikaya.jpg

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya

1968’de Konya'da dünyaya gelen Ali Yerlikaya, ilk, orta ve lise eğitimini Konya'da tamamladı. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi "Kamu Yönetimi" bölümünden mezun oldu.

1993 yılında Kayseri’nin Felahiye İlçesi Kaymakamlığına ardından sırasıyla sırasıyla; Hilvan ( Şanlıurfa ) ve Sarıkaya (Yozgat) ilçelerinde aynı görevleri yürüttü.

2003’te İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğine, 2004’de Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü görevine atandı.

Daha sonra sırasıyla (2007-2010) Şırnak Valisi, (2010-2012) Ağrı, 2012-2015 Tekirdağ, (2015-2018) Gaziantep, 2019’dan beridir de İstanbul Valiliği yaptı.

Yerlikaya, evli dört çocuk babasıdır.

milli-egitim-bakani-yusuf-tekin.jpg

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin

Prof. Dr. Yusuf Tekin 1970 yılında Erzurum'un Tortum ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Rize'de tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü 1994'te bitiren Tekin, 2009 yılına kadar Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde çalıştıktan sonra, Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi’ne atandı.

Öğretim üyeliği süresince çeşitli üniversitelerde idari görevlerde de bulundu.

2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığına Bakan Yardımcısı olarak atanan Tekin, 2013'te Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı görevine başladı. 2015-2018 yılları arasında, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi mütevelli heyet başkanlığı görevini de yürüttü.

Tekin, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümüne profesör olarak atandı. Tekin, 15 Eylül 2018 tarihinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörlüğü görevine başladı.

Evli ve üç çocuk babası Tekin, iyi derecede İngilizce biliyor.

milli-savunma-bakani-yasar-guler.jpeg

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler

1954 yılında Ardahan’da dünyaya gelen Yaşar Güler, Teğmen rütbesiyle 1974 yılında Kara Harp Okulundan, 1975 yılında Muhabere Okulundan mezun oldu.

Ordu içinde çeşitli görevlerde yer alan Güler, 2005 tarihinde Tümgeneralliğe terfi etti.

Korgeneral rütbesiyle; 2009-2010 yılları arasında Harita Genel Komutanlığı, 2010-2011 yılları arasında 4’üncü Kolordu Komutanlığı, 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevlerinde bulunmuş ve 2013 Yüksek Askerî Şura Kararları ile Orgeneralliğe terfi ederek 2013-2016 yılları arasında Genelkurmay 2’nci Başkanlığı, 2016-2017 yıllarında Jandarma Genel Komutanlığı, 2017-2018 yıllarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini yürütmüş olan Orgeneral Yaşar Güler Cumhurbaşkanlığının 09 Temmuz 2018 tarihli kararnamesiyle Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

TSK Üstün Hizmet Madalyası ve TSK Şeref Madalyasına sahip olan Org. bir çocuk ve iki torun sahibidir. İngilizce bilmektedir.

sanayi-ve-teknoloji-bakani-mehmet-fatih-kacir.jpg

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır

1984 yılında İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladı. 2003 yılında üniversite giriş sınavlarında Türkiye 12.si oldu. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümündeki lisans eğitiminden 2008 yılında Onur Derecesiyle mezun oldu.

Sivil toplum kuruluşlarında da aktif rol alan Mehmet Fatih Kacır, 2018 yılında TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi oldu. 31 Temmuz 2018’de Cumhurbaşkanı kararıyla Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılığına atandı.

Kaçır, Türkiye’nin Otomobili Togg teknoloji yol haritasının oluşturulması ve hayata geçmesi süreçlerinde çalıştı. 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi, Milli Uzay Programı, Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi, Mobilite Teknolojileri ile Akıllı Yaşam ve Sağlık Teknolojileri Yol Haritası çalışmalarına öncülük etti.

Kacır, çok iyi derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

tarim-ve-orman-bakani-ibrahim-yumakli.jpg

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı

1969 Yılında Kastamonu'da doğan İbrahim Yumaklı, 1992 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünden mezun oldu.

İş hayatına 1993 yılında Marshall Boya A.Ş.'de ithalat işlemleri uzmanı olarak başlayan Yumaklı, 2011 yılına kadar Akzo Nobel Türkiye bünyesinde bulunan Marshall Boya A.Ş. ile bağlı grup şirketlerinin mali gruplarında yöneticilik yaptı.

2011 yılında Aljazeera Türkiye'de çalışmaya başladı. 2012-2015 yılları arasında Aljazeera Türkiye'nin sahip olduğu TV kanalını yönetti. Ocak- Ekim 2016 tarihleri arasında Anadolu Ajansı Uluslararası Operasyonlar Direktörü olarak görev yaptı.

Ekim 2016'dan itibaren Genel Müdür ve İcracı Yönetim Kurulu Üyesi olarak GÜBRETAŞ'ta görev yapmış olup, Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığı görevinde bulundu.

ticaret-bakani-omer-bolat.jpg

Ticaret Bakanı Ömer Bolat

Ömer Bolat, 30 Ağustos 1963'te İstanbul'da doğdu, ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bölümü'nden 1984 yılında mezun olan Bolat, Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü'nden "Avrupa Para Sistemi" konusundaki teziyle doktora diplomasını aldı. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği alanında "profesör" unvanına sahip oldu.

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliğini de yürüten Bolat, 1993 yılında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreterliği görevini yürüttü.

Albayrak Holding'de de üst yönetici olarak iş hayatını sürdüren Bolat, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'de Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de üstlendi. İngilizce ve Almanca bilen Bolat, evli ve 2 çocuk babası.

ulastirma-altyapi-bakani-abdulkadir-uraloglu.webp

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu

1966'da Trabzon'da dünyaya gelen Abdulkadir Uraloğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.

1989'da Karayolları Erzurum 12. Bölge Müdürlüğü'nde etüt ekip mühendisi olarak başlayan Uraloğlu, çeşitli görevlerde bulunmasının ardından 23 Temmuz 2018'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Karayolları Genel Müdürü olarak atandı.

Abdulkadir Uraloğlu, evli ve üç çocuk babası.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.