İnşaat malzemesi üretiminde artış

İnşaat malzemesi üretiminde artış
Türkiye'nin inşaat malzemesi sanayi üretimi kasım 2023'te, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 artış gösterdi.

Türkiye'nin inşaat malzemesi sanayi üretimi, kasım 2023'te önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 artış gösterdi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yayımlanan Aylık Sektör Raporu'na göre, inşaat sektöründeki büyüme kasımda da devam etti. kasım 2023'te yıllık bazda yüzde 8,4 büyüme kaydedilirken, üretimde 22 alt sektörden 14'ünde artış, 8'inde ise gerileme görüldü.

Ocak-kasım döneminde ise inşaat malzemesi sanayi üretiminde yüzde 6,1 artış yaşandı. Bu dönemde en yüksek üretim artışı, yüzde 33,4 ile metalden yapı ve yapı parçalarında gerçekleşti. Metal kapı ve pencereler üretimi ise yüzde 32,7 arttı. Ahşap inşaat malzemesi üretimi yüzde 21,9, hazır betonda ise yüzde 15,4 artış gözlendi.

Ancak, aynı dönemde inşaat camları üretiminde yüzde 12,7'lik bir gerileme yaşandı ve bunu yüzde 12,1'lik bir düşüşle seramik kaplama malzemeleri izledi.

Rapora göre, mevcut inşaat işleri seviyesi yeni yılın başında önemli bir artış gösterdi. Ocak ayında mevcut işler seviyesi bir önceki aya göre 8,2 puanlık bir yükselişle son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artışta mevsimsellik etkisi sınırlı kaldı.

Yeni iş siparişleri endeksi ise 2023 yılını gerilemeyle kapatmasına rağmen, 2024 Ocak ayında önemli bir artış kaydetti. Bu bağlamda, yeni alınan siparişler endeksi bir önceki aya göre 5,2 puan artarak yükseldi. İnşaat sektörü, yeni ekonomi politikalarının etkisiyle sektörde oluşacak yeni arz/talep dengeleri ve maliyet/fiyat seviyelerine yönelik gelişmeleri gözlemlemeye başladı.

Reel kesim güven endeksi, geçen yılı en düşük seviyede tamamlamasının ardından geçen ay yeniden 100 puanın üzerine çıktı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.