Erzincan'da toprak kayması: Fırat'a karışması yaşamın bitmesi demek

Erzincan'da toprak kayması: Fırat'a karışması yaşamın bitmesi demek
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, hayati bir uyarılarda bulundu.

Erzincan'da altın madeninde yaşanan toprak kaymasının ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan kritik bir uyarı geldi.

Altın madenindeki toprağın işlenmesi için zehirli siyanürlü madde ve kimyasal kullanıldığını vurgulayan Pampal, "Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehrine de 700-800 metre mesafede, çok yakın. Fırat'a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat'a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Habertürk'e konuşan Pampal, altın madenindeki toprağın işlenmesi için zehirli siyanürlü madde ve kimyasal kullanıldığını, bunun Fırat Nehri'ne karışmaması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Haber Global’de yayına katılan Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal şunları söyledi:

"Bizim deprem açısından meslektaşlarımız arasında konuştuğumuz uyarıda bulunduğumuz bir bölgeydi. Burada siyanür, sülfirik asit, pek çok zararlı kimyasallar kullanılarak altın madenciliği yapıldı. Heyelanın olduğu bölge Fırat Nehri'ne çok yakın. Deprem olursa bunun yaşanacağını konuşurken maalesef kendi kendine gerçekleşti. Daha önemli bir konu var ki, bu bir çevre felaketine yol açabilir. Fırat Nehri bizim sınırlarımızı aşan bir nehir.

Altında birçok baraj var. Bu bölge Türkiye'nin en çok yağış alan, eğimin çok yüksek olduğu bölge. Su ve eğim yerçekimine dayanamaz. Arama kurtarma çalışmaları yapılırken bu akan malzemenin önüne bariyerlerin en acil şekilde yapılması, ve Fırat Nehri'ne ulaşması engellenmelidir. Aksi halde büyük bir çevre faciasıyla karşılaşırız. Deprem olmadan bir felaketle karşılaştık. Çok üzgünüm"

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninde toprak kayması meydana geldi. Saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkiinde yaşanan olayın ihbar edilmesi üzerine bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi.

Anagold Madencilik şirketi tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni'ndeki heyelan, işçiler tarafından cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Görüntülerde, yüksek bölgelerden kayan tonlarca toprağın, aşağıya doğru aktığı görüldü.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.