Elma kokulu ölümün 36. yılı: Halepçe Katliamı

Elma kokulu ölümün 36. yılı: Halepçe Katliamı
36 yıl önce, Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe'ye kimyasal bomba yağdı. Binlerce sivil "elma kokusu"ndan boğularak hayatını kaybetti.

Bugün, 15 Mart 1988 tarihinde gerçekleşen Halepçe Katliamı'nın acı yıl dönümü. Irak'ın kuzeyinde bulunan Kürt kasabası Halepçe, Saddam Hüseyin'in liderliğindeki Irak ordusu tarafından kimyasal saldırıya uğradı. Binlerce sivil, hardal gazı ve ölümcül sinir gazı sarin ile öldürüldü.

Halepçe, İran'ı destekleyen Kürt savaşçılarının kontrolü altındaydı ve saldırı, Saddam Hüseyin'in ordusunun bölgeyi geri almaya yönelik bir hamlesi olarak gerçekleşti. MiG-23 tipi 8 uçak, kasabaya kimyasal bombalar attı. Patlamaların ardından yayılan koku, tanıklar tarafından "elma kokusu" olarak tanımlanmıştı.

Saldırı sonrası, Sınır Tanımayan Doktorlar, kullanılan gazların hardal gazı ve siyanür gibi ölümcül kimyasallar olduğunu teyit etti. Halepçe'de hayatını kaybeden sivillerin sayısı 5 bine yaklaşırken, binlercesi de yaralandı.

İNSANLIK TARİHİNİN EN KARANLIK SAYFASI

Kimyasal saldırı emrini veren kişi, Saddam Hüseyin'in Kuzey Cephesi Komutanı Korgeneral Ali Hasan al-Majid al-Tikriti idi. Saddam Hüseyin, bu ve benzeri suçlamalardan dolayı 2006 yılında yargılandı ve idam edildi. Al-Tikriti ise 2010 yılında zehirli gazların kullanılması emrini vermekten idam edildi.

Halepçe Katliamı, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olarak kabul edilirken, bugünün anlamıyla savaşın ve kimyasal silahların vahşetini hatırlamak önem taşıyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.