Bölgenin kazananı da kaybedeni de HDP

Bölgenin kazananı da kaybedeni de HDP
Kıyasıya geçen yerel seçim yarışı bölge illerinde farklı sonuçları ile şaşırttı. AK Parti, başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya olmak...

Kıyasıya geçen yerel seçim yarışı bölge illerinde farklı sonuçları ile şaşırttı. AK Parti, başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya olmak üzere 9 ilde birinci parti olurken; HDP ise, Diyarbakır, Van, Mardin, Kars, Batman, Siirt ve Hakkari ve Iğdır’da kazandı. Bölgede kayyum atanan çoğu belediyeyi HDP alırken, AK Parti ise Şırnak, Ağrı ve Bitlis’te belediyeleri HDP’den aldı

Remziye Çelik/Rıdvan Kösen/Yenigün Özel

DİYARBAKIR YENİGÜN - 31 Mart yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre bölgede HDP ve AK Parti’nin kazandığı büyükşehir, il, ilçe ve belde belediye sayısı belli oldu. HDP, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere, 8 il ile 46 ilçe belediyesini kazanırken, Ak Parti ise Gaziantep, Şanlıurfa ve Malatya büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere 12 il ve 103 ilçe belediyesinde birinci oldu. AK Parti Kürt seçmenin en yoğun olduğu Şırnak, Ağrı, Bitlis illerinde belediyeyi HDP'den alırken, Muş’u ise az farkla HDP’ye kaptırmadı. Çoğunluğu HDP'nin olan 2 bin 500 oyun geçersiz sayıldığı Muş’ta oyların yeniden sayılması için itiraz edildi. Eşbaşkan adayı Sırrı Sakık, “Yaşanan bu durum atanan kayyumlardan farklı değildir. Halkın iradesi gasp edildi. Bu tutumdan vazgeçilsin. Hakkımızı kimseye vermeyiz. Sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Kayyum atanan Diyarbakır’da da HDP yüzde 62.84 ile birinci sırada yer alırken, AK Parti 31,02 oy oranı ile ikinci sırada yer aldı.  Şehrin Çermik ve Hani ilçesinde  AK Parti, Çüngüş’te Saadet Partisi kazandı. Diğer ilçelerde ise HDP birinci oldu. Sandıkların yüzde 99’unun açıldığı Şanlıurfa’da AK Parti, oyların 60,82’sini alarak birinci oldu. Diğer ilçelerde AK Parti kazanırken, Harran’da MHP ve Suruç’ta HDP kazandı. HDP’nin kalesi Şırnak ise AK Parti’ye geçti. AK Parti’nin adayı Mehmet Yarka yüzde 61,79 oyla birinci sırada, HDP’nin adayı Hişar Osal yüzde 34.99 ile ikinci sırada yer aldı. Kayyum atanan ilçe belediyelerinden Cizre, Silopi ve İdil’de HDP, birinci parti oldu.

HDP’nin kazandığı kentler

DİYARBAKIR: Kayyum atanan Diyarbakır’da sandıkların yüzde 99’u açıldı. HDP yüzde 62.84 ile birinci sırada, AK Parti 31,02 ile ikinci sırada yer aldı. Kayyum atanan belediyelerden Sur, Bismil, Çınar, Dicle, Ergani, Eğil, Bağlar, Hazro, Kulp, Lice Silvan, Kocaköy, Kayapınar ve Yenişehir belediyelerinde HDP kazandı. Çermik ve Hani’de AK Parti kazanırken, Çüngüş’te ise Saadet Partisi birinci parti oldu.

KARS: MHP’li Kars Belediyesi’nde resmi olmayan sonuçlara göre HDP’nin adayı Ayhan Bilgen kazandı. Sandıkların yüzde 100’ünün açıldığı Kars’ta HDP yüzde 29,54 ile birinci parti oldu. MHP’nin adayı Çetin Nazik (Cumhur İttifakı) ise yüzde 26,57 ile ikinci parti oldu. MHP ve AK Parti’nin oy kaybettiği Kars’ta, MHP 2014 yerel seçimlerinde 28,4, AK Parti 2018 genel seçimlerinde 36,90 oy almıştı.

MARDİN: Kayyum atanan Mardin’de sandıkların yüzde 99’u açıldı. HDP’nin adayı Ahmet Türk yüzde %56.18 208.408 oy ile birinci oldu. AK Parti yüzde 38,82 ile ikinci sırada yer aldı. Mardin’de HDP’nin kazandığı 5 ilçe ise şöyle; Derik, Kızıltepe, Mazıdağı Nusaybin, Savur.

BATMAN: Resmi olmayan sonuçlara göre Kayyum atanan Batman Belediyesi'ni yüzde 65.91 oy oranı ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) kazandı. HDP, Batman’da Merkez ilçe ve Sason ilçeleri olmak üzere iki ilçede kazandı. Saadet partisi adayı ise Beşiri ilçesinde kazanırken diğer üç ilçede Ak Parti kazandı.

SİİRT: Siirt’e resmi olmayan sonuçlara göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) %48.33 aldığı 33.170 bin oy oranıyla Siirt Belediyesi’ni kazandı. 2016 yılında Kayyum atanan Siirt Belediyesi’ni HDP’nin adayları Berivan Helen Işık ve Resul Kaçar seçildi. Baykan, Kurtalan ve Merkez olmak üzere 3 ilçede HDP kazandı. Ak Parti ise Siirt’te ikinci parti oldu.

VAN: Kayyum atanan Van’da sandıkların yüzde 99’su açıldı. Oyların yüzde 53,72’sini alarak birinci sırada olan HDP 9 ilçede kazandı. AK Parti yüzde 40,58 oy oranı ile ikinci sırada yer aldı.

HAKKARİ: Kayyum atanan Hakkari’de resmi olmayan sonuçlara göre HDP yüzde 59,95 oy oranı ile birinci sırada, AKP ise yüzde 33,27 ile ikinci sırada yer aldı. HDP, Hakkari’de toplamda iki belediye alırken, Şemdinli ve Çukurca’yı AK Parti kazandı..

IĞDIR: Sandıkların yüzde 99’unun açıldığı Iğdır’da HDP’nin adayı Yaşar Akkuş yüzde 50.07 oy oranıyla birinci olurken, MHP’nin adayı İsa Yaşar Tezel yüzde 46.70 oy oranı ile ikinci oldu.

Bölgede el değiştiren kentler

ŞIRNAK: Kayyum atanan Şırnak belediyesi HDP’den AK Parti’ye geçti. AK Parti’nin adayı Mehmet Yarka (Cumhur İttifakı) yüzde 61,79 oyla birinci sırada, HDP’nin adayı Hişar Osal yüzde 34.99 ile ikinci sırada yer aldı. Kayyum atanan ilçe belediyelerinden Cizre, Silopi ve İdil’de HDP birinci parti oldu.

ARDAHAN: Sandıkların yüzde 100’ünün açıldığı Ardahan'da belediye Ak Parti’den CHP’ye geçti. CHP’nin adayı Faruk Demir yüzde 50,96 ile birinci oldu. AK Parti adayı Yunus Baydar (Cumhur İttifakı) ise yüzde 42,30 ile ikinci sırada yer aldı. Ardahan’da HDP’nin oyları belirleyici oldu. 2018 genel seçimlerinde yüzde 23,57 oya sahip olan HDP kentte aday çıkarmamıştı.

KARS: MHP’li Kars Belediyesi’nde resmi olmayan sonuçlara göre HDP’nin adayı Ayhan Bilgen kazandı. Sandıkların yüzde 100’ünün açıldığı Kars’ta HDP yüzde 29,54 ile birinci parti oldu. MHP’nin adayı Çetin Nazik (Cumhur İttifakı) ise yüzde 26,57 ile ikinci oldu. MHP ve AK Parti’nin oy kaybettiği Kars’ta, MHP 2014 yerel seçimlerinde 28,4, AK Parti 2018 genel seçimlerinde 36,90 oy almıştı.

AĞRI: Ağrı’da Kayyum atanan Ağrı Belediyesi HDP’den AK Parti’ye geçti. AK Parti’nin Ağrı Belediye Başkan Adayı Savcı Sayan yüzde 55,60 oy alırken, HDP’nin adayı Abdurrahman Doğar 37,11 oy alarak ikinci oldu. Ağrı Belediyesi'ne ve üç ilçe belediyesine Kayyum atanmıştı. HDP,Patnos, Diyadin ve Doğubayazıt Belediyesi'nde kazanırken, Tutak Belediyesi’nde BBP birinci parti oldu.Eleşkirt ilçesinde ise Saadet Partisi kazandı.

TUNCELİ: Tunceli belediye HDP’den TKP’ye geçti. Resmi olmayan sonuçlara göre, kent merkezinde TKP'nin Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu sandıklardan önde çıktı. Hozat, Pülümür, Nazimiye, Pertek ve Ovacık ilçelerindeki yarışta CHP, Pertek ve Mazgirt ilçelerinde ise AK Parti adayları kazandı. HDP ise, 2016’da Kayyum atanan Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar Belde Belediyesi’ni geri aldı.

BİTLİS: Kayyum atanan Bitlis Belediyesi HDP’den AK Parti’ye geçti. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti’nin adayı Nesrullah Tanğlay (Cumhur İttifakı) yüzde 48,37 ile birinci oldu. HDP’nin adayı Faruk İşler ve Zekiye İlbasan yüzde 32,95 ile ikinci sırada yer aldı. Şehirde HDP sadece Göroymak ilçesinde kazandı.

ERZİNCAN: 2014 yerel seçimlerinde 54,7 oy oranı ile AK Parti’nin kazandığı Erzincan’da MHP adayı Bekir Aksun, yüzde 42,36 oy oranı ile belediyeyi AK Parti’den aldı. AK Parti’nin oy oranı yüzde 33,00 oldu.

AK Parti bölgede 9 kentte birinci

2014 yerel seçimlerinde AK Parti’nin kazandığı belediyelerden Bingöl, Elazığ, Muş, Malatya, Adıyaman, Kilis, Antep, Erzurum ve Urfa’da resmi olmayan sonuçlara göre yine AK Parti birinci parti oldu.

BİNGÖL: AK Parti adayı Erdal Arıkan yüzde 38.66 oranı ile birinci olurken HDP adayı Hişyar Özsoy ise yüzde 30.36 oy oranı ile ikinci oldu. Şehrin 6 ilçesinde AK Parti kazanırken Yayladere’de CHP Yedisu ilçesinde ise Saadet Partisi kazandı.

ELAZIĞ: Sandıkların yüzde 99’unun açıldığı Elazığ’da AK Parti oyların yüzde 40,33’ünü alarak birinci oldu. MHP ise yüzde 34.47 ile ikinci sırada yer aldı. 11 ilçende belediye aldı.

MALATYA: Oy oranlarının yüzde 68,41 gibi bir oranını alan AK Parti, Malatya’da birinci olurken, CHP adayı ise yüzde 23,23 oran ile ikinci oldu.

ADIYAMAN: AK Parti’nin yüzde 53.27 oy oranı ile birinci olduğu Adıyaman’da Saadet Partisi yüzde 28.09 oy oranı ile ikinci parti oldu. Tut ve Gölbaşı ilçelerinde ise CHP kazandı.

KİLİS: Sandıkların yüzde yüzünün açıldığı Kilis’te Parti yüzde 47.26 oy oranı ile birinci oldu. Merkez ilçe olmak üzere 4 ilçe de AK Parti kazandı.

MUŞ: Resmi olmayan verilere göre oy oranlarının yüzde 34.83’ünü alan AK Parti adayı Feyat Asya Muş’ta birinci oldu. HDP adayı Sırrı Sakik ise oyların yüzde 33.49’unu alarak ikinci oldu.

GAZİANTEP: Sandıkların yüzde 99’nun açıldığı Gaziantep’te AK Parti adayı Fatma Şahin, oyların yüzde 53,99’unu alarak birinci olurken DSP adayı Celal Doğan yüzde 26,21 oran ile ikinci oldu.

ERZURUM: AK Parti Erzurum’da oy oranlarının yüzde 62,822’ini alarak birinci oldu.

ŞANLIURFA: Sandıkların yüzde 99’unun açıldığı Şanlıurfa’da AK Parti, oyların 60,82’sini alarak birinci oldu. Diğer ilçelerde AK Parti kazanırken, Harran’da MHP ve Suruç’ta HDP kazandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.