BİK’in internet altyapısı sahte trafiği engelliyor

BİK’in internet altyapısı sahte trafiği engelliyor
Basın İlan Kurumu’nun internet haber sitelerinin sağlam ve güvenilir şekilde takibini sağlamak için oluşturduğu veri sistemi, sahte trafik sağlayan sitelerin önündeki en büyük engel.

YENİGÜN HABER – Basın İlan Kurumu’nun (BİK) 1 Nisan 2023 tarihinde uygulamaya başladığı resmi ilan ve reklamların gazete ve dergilerden sonra internet haber sitelerinde de yayımlanması, işini layıkıyla yerine getiren haber sitelerini ekonomik açıdan rahatlattı.

Yeni yönetmelikle, basın emekçileri özlük haklarını güvence altına alırken, mevzuatı tam anlamıyla uygulayan basın kuruluşları da önemli bir dönüşüm yaşadı.

Yeni yönetmelikle beraber, sahte trafikle bugüne kadar gelen ve aynı yönetimi devam ettiren internet haber sitelerinin de devre dışı kalmasınısağladı.

SAHTE TRAFİK SAĞLAYANLAR İFŞA OLUYOR
Basın İlan Kurumu’nun oluşturduğu sağlam ve güvenilir teknik altyapı, bugüne kadar sahte trafikle beslenen siteler ve bunlara imkaı sağlayan firmalar içinde engel oluşturdu.
Son günlerde, sitelere sahte trafik sağlayan firma ile bir gazetecinin diyaloğu sosyal medyada gündem oldu.

SİSTEME MÜDAHALEDE ZORLANIYORUZ
WhatsApp gruplarında paylaşılan görüşmeye ait ses kaydı, internet haber sitelerinin trafik bilgilerini nasıl manupule edilmeye çalışıldığını gözler önüne serdi. Diyaloglardan 14 yıldır hizmet verdiği anlaşılan firma temsilcisi, Basın İlan Kurumu’mun sistemine müdahale etmekte zorlandıklarını, sorunu bir türlü çözemediklerini söyledi.

KRİTERLERİ LEGAL ŞEKİLDEYERİNE GETİREN RESMİ İLAN ALABİLİYOR
BİK’in analitik sistemini çözemediklerini anlatan sahte trafik sağlayıcısı, bu nedenle yeni müşteri kabul etmediklerini görüşmede anlatmaya çalışıyor. Yeni yönetmeliğe göre, internet haber sitelerinin BİK’ten resmi ilan alabilmesi için, personel şartı, zorunlu içerik şartı gibi bazı kriterlerin yanı sıra tekil ziyaretçi ve en az 1 dakika sitede kalma şartını da yerine getirmesi gerekiyor.
Haber siteleri bulundukları ilin kategorisine göre, belirlenen sayıda ziyaretçiyi sitesine çekerek, sayfalarını en az 1 dakika görüntületmesi halinde resmi ilan alabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.