6 parti lideri ortak açıklamaya hazırlanıyor: Adres Meclis olabilir

6 parti lideri ortak açıklamaya hazırlanıyor: Adres Meclis olabilir
6 muhalefet partisinin parlamenter sistem çalışması önümüzdeki liderlerin katılacağı ortak açıklama ile kamuoyuna duyurulacak. Açıklamanın Meclis’te...
6 muhalefet partisinin parlamenter sistem çalışması önümüzdeki liderlerin katılacağı ortak açıklama ile kamuoyuna duyurulacak. Açıklamanın Meclis’te yapılması da ihtimaller arasında

CHP, İYİ Parti, SAADET, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin parlamenter sistem önerilerini ortaklaştırmak için kurduğu komisyonun çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 3 ay süren çalışmanın sonunda uzlaşılan metnin, şimdi, nerede ve nasıl açıklanacağı üzerine planlama yapılıyor.

Video konferansla toplantı yapıldı

6 partinin temsilcisi, parti genel başkanlarının ilk kez birlikte fotoğraf vereceği bu açıklamanın ayrıntılarını görüşmek için dün video konferansla bir toplantı yaptı. Toplantıda öneriler ele alındı ama bir karara varılmadı. 6 parti temsilcisi açıklamanın nasıl yapılacağıyla ilgili planlama için önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelecek. Ortak açıklamanın takvimi için şubat ayı konuşuluyordu ancak Covid-19 hastalığını yeni atlatan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun sağlık durumu ve Covid-19 testi pozitif çıkan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in karantina sürecine göre yeni bir takvim belirlenebilecek.

Açıklama için meclis önerisi

6 parti temsilcisinin yürüttüğü çalışmanın tüm toplantıları Meclis’te yapıldı. Ortak açıklamanın da aynı şekilde Meclis’te yapılabileceği konuşuluyor. Bunun için Meclis Başkanlığına başvuru yapılıp geniş salonlardan birinin talep edilebileceği ifade ediliyor. Bu yönde karar verilirse partiler adına Meclis Başkanlığına bir başvuru yapılması gerekecek. Ortak açıklamada 6 liderin nasıl bir sırayla oturacağıyla ilgili çeşitli öneriler gündeme gelmişti. Liderlerin partilerinin ya da genel başkanlarının ismine göre alfabetik olarak ya da tecrübe-kıdeme göre oturup, konuşma yapması bu önerilerden bazılarıydı. Çalışmanın eşitlik temelinde yürütüldüğüne dikkat çeken kaynaklar sıralamanın da bu çerçevede uluslararası toplantılarda olduğu gibi alfabetik sıralamaya göre yapılabileceği görüşünü dile getiriyor. Ancak bu konuda da henüz karar verilmedi. Çalışma kapsamında 100 sayfaya yakın bir rapor oluştu ancak bu rapor 23 sayfalık ilkeleri içeren özet bir metne dönüştü. Ortak açıklama kapsamında bu uzlaşılan metinden hazırlanan 1-2 sayfalık bir bildirinin hazırlanıp kamuoyu ile paylaşılacağı ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.